[ Teater ] - Muzikal Tun Mahathir .. banyak jasanya pada kita....


agak sebak dan mengalir airmataku pada bahagian akhir Muzikal Tun Mahathir (MTM) yg aku tonton malam rabu (6hb) yg lepas..dan kiini barulah aku faham .. kenapa beria sangat Tun M meletak jawatan pada 31 Oktober 2003 (info dr sini ) ..sedih mengenangkan ..owh...semasa layar & pelakon2 menunjukkan betapa banyaknya kemajuan dan jasa Tun M kepada orang2 Melayu khususnya dan Malaysia amnya, aku terfikir-fikir2 .. ya .. perjuangan Tun M memang belum selesai .. lihat sajalah sikap2 org2 Melayu pada zaman sekarang ni (bukan semua .. tp .. kebanyakannya .. ) ..dengki khianat, rasuah sana sini, tak boleh lihat orang lain senang ..mcm2 la ..hurm .. harapan Tun M terlalu tinggi utk bangsanya ..

ok.itu pendapat aku.cukup smpi sini.takut ada yg berkecil hati.

keseluruhan jalan cerita .. OKLA .. huhu .. ada part yg agak bosan .. skrin layar (tanpa pelakon) yg aku rasa amat panjang ..ada part yg aku rasa perlu di ringkaskan .. miming (owh .. aku lebih suka if diorg nyanyi live .. baru lah 'ada feel'.
kadang2 lagu tu terberhenti mcm tu je .. then sambung dgn babak yg lain.ada delay dlm 5 saat .. ish .. tak best2 .. kesinambungan takde. hasil dari pengarah yg sama, aku rasa naskah Ibu Zain much better than this.sorry .. its my opinion. ;)

set pentas? not bad.biasa je kot.takde apa yg dabomb ..


lakonan?owh ...semuanya ok.tapi aku tertarik dgn lakonan Qhaud AF7 & Esma Daniel.Qhaud benar2 memeriahkan suasana.. part before Qhaud masuk .. agak bosan .. hampir nak terlelap mataku .. bila Qhaud masuk .. aksi dia menggamatkan seisi istana budaya~! comel! rambut kembang2 dia mengingatkan aku kepada pelakon High School Musical .. sebijik~!

Esma Daniel .. syabas~!! bukan senang nk tiru gaya Tun M, even tak 100%, he did a good job!


yang pasti kali ni aku tak dpt nk tggu lama utk ambil gambar pelakon2,sebab mak aku ada sama.sudah pun pukul 12tgh malam.jadinyer .. balik awal lah~ :P



 esma daniel .- sama kan gaya nyer dgn Tun M?

team MTM


para pelakon, penari, pengarah, pengarah muzik dan bbrp orang diblkg tabir MTM


 sempat mak aku tido waktu break 15minit .. bosan la tu.huhu

next time angah ajak tgk citer yg best ek .. yg tak bosan. ;D


ya.jasa Tun M terlalu banyak utk kita.. lihat saja Putrajaya,KLCC,Sepang, KLIA, Petronas .. banyak lagi lah .. aku pun tak faham .. kenapa ada yang bencikan Tun M .. dialah perdana Menteri terbaik dunia! ingt lagi pada tahun 1998?zaman kegawatan ekonomi dunia .. disaat negara2 asia lain jatuh teruk ekonominya .. pimpinan Tun menyebabkan kita tidaklah seteruk negara2 lain .. yg berhutang dgn IMF~! sayangnya beliau pada bangsanya .. (tp tidak melupakan bangsa yg lain) .. tapi itulah .. tak smua hati org sama .. tak smua sukakan Tun M .. tp bagi aku .. dialah HERO Melayu, & Malaysia~! (walaupun  mungkin ada bbrp perkara yg tak betul dia buat .. tp kenangkan jasa nya .. ignorekan saja - itu urusan dia dgn Allah)





p/s : next teater .. erm .. maybe nak tengok Pi Mai Pi Mai Tang Tu .. mesti best kan?? ;D

5 comments:

aizuemi said... [Reply to comment]
October 8, 2010 at 4:33 PM

bile sy ketemu dgn Dr M sendiri aritu.. dia seorang yg ileks je.. layan je sume org nk amek² gambo ngn dia..

konsep LAYAAAAANNNNN~

Ermalina said... [Reply to comment]
October 10, 2010 at 8:19 PM

iejat nmpak lbh berseri2 laa...

Hazniza Zin said... [Reply to comment]
October 11, 2010 at 9:32 AM

zue : wah .. bestnyer dpt ketemu DR M depan2 .. ingt lagi masa Tun nak dtg UTM .. kitorg dpt main kompang .. teruja sgt .. tak dpt bergmbr dgn dia .. bergmbr dgn kereta rasmi PM pun jadilah.. ;D

erma : huh??berseri2 .. biar betol .. hahahha .. maybe sbb dok bergmbr sebelah 'zizan' kot.. :P

Rita Razif said... [Reply to comment]
October 11, 2010 at 2:23 PM

owh eita pun sgt respect dgn kepimpinan Tun M.. x kisah laa org lain x suker pun.. tp pd eita.. PM yg skrg2 nie xder yg spt dia.. maaf ckp.. my personal opinion :)

Hazniza Zin said... [Reply to comment]
October 14, 2010 at 10:10 AM

eita : tu lah kan? takde PM sehebat dia buat ms sekarang ni .. sgt sedey nape org tak suka dia ..

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.