Satu Ramadhan




alhamdulillah.. bertemu lagi aku dibulan Ramadhan.

hajat utk terawih kat surau tak kesampaian bila hujan selebat2nya ari jumaat tu.erm,solat kat umah jer..erm..ada sikit salah fhm dgn akak membuatkan dia bermasam muka dgn aku.so SAD.erm..lepas terawih & tadarus, terus kebwh..sempat jugak tgk Nur Kasih.suka dgn citer tu.then permintaan Shima utk aku masak spageti diturutkan.aku main masak2 lagi~ ;D

lepas masak,aku terus makan.haha...so esok masa sahur,aku boleh mkn kurma+minum air jer.

uhh..lps Subuh,terasa mengantuk.apa lagi,terus terlelap (patutnya takyah tito balik,nnt mesti cpt lapar).pkul 10 aku bangun.tlg mak kemas2 rumah.pkul 2 ke Econsave beli barang2 nk masak.terjumpa lak ikan siakap murah.Grrab SEKOR.so..menu arini sgt simple. sayur jawa,ikan siakap 3 rasa,sardin dan ayam masak kicap..Minuman : Air NEnas dan Air MILO.

cukup 6org kat meja tu.Ja'a balik ptg smlm.maybe nk berbuka posa dgn famili utk 1st ramadhan DAN bwk balik bekalan makanan kat hostel dia.lama rasanya tak makan sama2 camni. ;D

hajat terawih kat surau diteruskan.ramai arini.terpksa makcik tu bukak saf kat depan skali.amik space muslimat.erm..takde org nk kedepan,so aku & Shima terus ke depan.alhamdulillah.. stlh sekian lama, dpt berada di saf pertama.

esok plak majlis berbuka posa kat studio.ktorg diminta utk bawak kueh ole2 melaka (buah melaka) 100biji.best jugak nih.lama tak mkn ole2 melaka~ ;D



Cuti-Cuti Melaka Day 2

pagi2 dikejutkan dgn sms seorg teman.hehe..kejutkan pagi utk buat breakfast.kali ni dia plak yg terawal bgn.lps reply sms, bermalas2an jap.shima ni tito mati pe?nyenyak btul dia tito.almaklumlah, dia tito kat atas, aku lak tito kat lantai (hotel ni ada 1 queen size bed & 1 katil 2 tingkat.agak kekok utk tito kat atas,tilam tu aku angkt ltk lantai.lagi selesa.even cam sempit,tp takpelah .. for 1mlm jer).

after siap2, bfast kat kedai mamak kat bwh.pekena capati & teh tarik.then pkul 12 kene check out.uhh ..kene saman parking lagi!! sini parking mana2 pun kene ada sticker parking.sejam 60sen.seb baik sticker tu ada jual mana2.abah beli 1pack = RM5

terus ke area dataran pahlawan, carik hotel lain.smlm dh aim 1 hotel ni.quite ok la env dia.HOTEL JOHAN namanya.terus ke situ.ada 3 lagi bilik kosong.terus GRRABB!!haha.



check in .. wah .. luas gak la utk kitorg 4 org. 2 katil saiz queen.blik air pun besar.muat kot nk baring2 kat dlm tu.. :P .. lps letak2 barang, abah ajak makan lagi.tp kitorg kenyang lagi, so kitorg teruskan utk Menara Taming Sari (dr smlm aku nak naik tau).park kat bwh dataran pahlawan.menapak ke kwsn Menara tu.uhh.. tiket sorang RM20.abah& mak takmau naik, so terPAKSA dibatalkan hasratku .. huaaa~


terus ke Melaka Cruise (ye ke?? :P )..kapal 'berlayar' sepanjang sungai.lagu tradisional melaka - Dondang Sayang berkumandang.kami duduk antara pelancong omputih & India.paling tak tahan,boleh plak pelancong India ni nyanyi lagu Hindustan.boring dgr lagu Dondang Sayang la kot :P




lepas tu bergmbr lagi.then .. cari tmpt makan.kedai asam pedas yg kitorg nk pi tu ramai sgt org,so terpksa carik kdai lain.aku tau abah sudah kelaparan.jmpa je kedai makan,terus duduk.ingtkan nk survey dlu.erm,bila dh mkn .. tak brp sedap la..so lepas ni,kedai ni akan di reject.





balik hotel.mandi & rehat jap.then kuar balik utk ke Zoo Melaka.tak brp ramai org.maybe sbb dh lewat ptg.hampir nk tutup pun.yg pastinye, kami PENAT.lama jugak tak berjalan jauh; pusing satu zoo mcm ni.uh~


balik hotel.mandi2 .. abah ajak makan.adeh.aku rs jalan2 dgn abah tak sempat nak lapar.aku rs malas sbb shima pun taknak pegi.so abah dgn mak je, berdua makan sama2 ;D .. kat hotel aku try test camera .. try amik light trail.erm.. kwsn tak brp strategik,tp okla.dh agak penat, aku terus tito~

Selamat Berpuasa




esok tibalah bulan Ramadhan yg dinanti-nantikan .. alhamdulillah~ dipanjangkan umurku & umur kita utk bertemu lagi dibulan Ramadhan tahun ni.insyaAllah .. segala rahmat & keberkatan dariNya yg kita harapkan akan diperolehi.Amin~

dan dikesempatan ini, diharapkan segala kesalahan dan kesilapan saya, samada yg saya sedar atau tidak, dapat dimaafkan.dengan rasa rendah hati dan tulus ikhlas, kalau ada yg tersinggung dan berasa hati, kalau ada yg saya mengumpat dan mengata, harap dimaafkan.

insyaAllah, sama2 menjalani ibadah puasa tahun ini dgn penuh kusyuk dan merebut peluang2,tawaran dan ganjaran yg amat besar dariNya.


buka puasa?insyaAllah, kalau ada rezki, dpt kita berbuka bersama. just msg me ;)

Tag dari Puan Eita ;D

Tugasan dari Pn Eita ;D

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini :-


1) Mama kpd Mikael yg comey~ (kira dua2 comey lah~ ;D )
2) jarang2 jumpa,jarang2 borak, tp cm dh lama kenal ;D
3) ada interest baru - 'conteng' kat muka org.tp contengan yg cantek la
4) suka travel & jln2 (kan?? :P )
5) manja & suke senyum (betul tak??? :P )


Nyatakan 5 fakta diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya :-
(ini yg susah ni .. kene pikir lama~)

1) cool
2) kdg2 boleh jadi sangat sensitif
3) org kata aku kelakar .. betul ke??
4) sepet.uhh .. tak suka tp itu realiti kejadian,syukur~(smpikan aku tak tido pun dikatanya aku tido)
5) segala mslh,perasaan tersimpan kemas dlm hati.jarang2 skali dpt diluahkan.


Nyatakn 5 hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnyatakan :-

1) snap pict,edit pict,viewing pict
2) facebook,blog,games & internet. best!!
3) main masak2 / masak main2 :P
4) driving .. sgt suka drive laju2
5) karoke dlm kete ;D


5 orang penerima tag yang seterusnya :-

1) Ermalina
2) Pejal
3) Lin
4) Erma
5) Umie



Cuti - Cuti @ Melaka Day 1

baru2 ni aku berkesempatan ikut abah & mak ke Melaka.shima pun tgh tunggu posting,so dia pun ikut skali.dh lama abah ajak,penat bekerja katanya.sabtu pagi tu kami dh bertolak.as usual,aku la yg drive.bagi abah rehat kat sblh.berhenti jap kat Jejantas Ayer Keroh,then terus ke Bandar Melaka.

smpi Melaka dlm pkul 11.uhh .. tetiba rasa panas.air cond cam tak berfungsi jer.carik plak tempat service aircond.at last, jumpa. Kedai BOTAK namanye.haha..unik btol nama.ownernye cina.




uhh ... pening aku dgn jalan kat bandar Melaka nih, bnyk JALAN SEHALA.kalau tersilap jalan,kene patah balik.jauh lak tu.adeh.menggagau kitorg carik Hotel.dr hotel sebelah dataran pahlawan smpila ke hotel2 kokak.penuh beb.last2 kitorg amik jer hotel kat Plaza Mahkota tu (hotel seri mesra ke apantah nama).okla kot.event kecik skit,utk sehari je,sok kene carik hotel lain.lps check in terus turun utk makan.lapo!! Kuah asam pedas+ikan keli goreng+sayur kacang+teh limau ais.pergh~kenyang!!


lps makan,abah naik atas rest.aku,mak & shima jln kaki ke dataran pahlawan.amik2 gmbr & jln2 kat dlm shopping complex.sesak nafas tgk ramai yg pakai MASK!!.gara2 H1N1 la ni.uhh .. tak tahan, terus kuar dr tmpt tu.balik hotel.







dh pkul 6 lebih.siap2 utk Medan Ikan Bakar Pernu.




balik kekenyangan.tgk tv,terus tito.


pkul 4 pagi aku tersedar.sbbnye tetiba dgr mcm ada org cuba nk bukak pintu bilik kitorg.berderau jantung aku nih.abah pun tersedar.tak bukak pintu.just dgr jer.rsnye org tu salah bilik.sbb dgr dia try masukkan kunci and bukak,tapi tak buleh.ish..apala .. esok mesti carik hotel lain!!


sambung tido~ zzzzz......


Tag from Pejal

tgh FREE sementara menunggu kerja,aku jawab Tag dr Pejal. ;)

1.Apa perasaan anda skrg??
tenang skit lepas sgt geram pagi tadi dgn kelembapan PC..tenang pun sbb mengingatkan diri yg aku berpuasa hari ni.

2.Saya nak makan???
erm .. utk bukak puasa nnt terasa nak makan nasi putih+tom yam+telur dadar.. ish2 ..belum masa lagi dh ingt mkn .. camne nih???hahha~

3.Saya tak suke??
bila berada dlm keadaan marah.dlm amarah mcm2 boleh jadi bila setan pun join mengapi2kan.tak suka jugak bila dibanding2kan.uhh ..tak suke-taksuke-taksuke~

4.Impian saya??
tentulah utk berjaya dan bahagia dismping keluarga tercinta.ada keluarga sendiri.insyaAllah, akan tiba waktunya nanti. ;)

5.Saya harapkan??
rahmat dan keberkatan Allah ada utk saya.juga harapkan setiap impian yg dihajatkan dapat dikabulkan.Amin~

6.Jika saya boleh putarkan masa??
kalau boleh,takmau putarkan masa,takmau kenangkan masa2 lalu.nak hadapi apa yg ada sekarang dan masa akan datang.

7.Saya pada 10 tahun akan datang???
Bahagia disamping suami,anak2 dan keluarga tercinta.Kerjaya & kewangan yg stabil.insyaAllah~

8.Handphone saya adalah sebuah
alat komunikasi dan menghantar pesanan ringkas! (ayat skema seh!!)

9. Saya pernah bercenta sebanyak?
erm .. kalau dlm konteks berCINTA sbnrnya .. rsnye tak pernah kot.haha ..bila pernah dikhianati,rs takut/kurang yakin utk bertemu CInta lagi .. (aku jiwang seh~ hahahah)

10.Saya suka pada??
pantai.nyaman sekali.suka juga bila menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan.erm .. jom berlari2 di tepian pantai~ ;D

11.Kawan-kawan saya???
ramai..kawan sekolah,kawan kolej,kawan fan club ..kawan mmg ramai, tp sahabat dan teman tu lain .. alhamdulillah .. aku ada bbrp org sahabat dan teman..semoga kekal smpi akhir hayat.

12.Pernah dikhianati??
uh..sakitnye dikhianati.tapi takpelah,ianya satu pengajaran bukan?

13.Apa yang hendak anda lakukan kepada orang yang pernah mengkhianati anda?
pada mulanya mcm2 nk buat.fikir2 balik,buat sakit ati je adala.so.. biarkan aje la.Allah itu Maha Adil.

Senaraikan 8 orang untuk di tag

erm.ramainyer.sape ek??sape2 yg rajin yg rs nk buat,buatlah.arini jadi baik.malas nak tag. huhuhu


SePi??

uhh ..tak tau la nape tetiba je rasa sepi.. ptg semalam balik dr keje,aku terus 'tertengok' citer Wadi Unung kat Prima .. bestnyer ada kawan mcm tu kan? nak kata aku takde kawan .. tak jugak .. erm .. entahla ..susah sbnrnye nak paham diri sndri .. susah jgak org nk paham aku kan .. ke aku yg tak nak diorg paham? :,( .. i'm just sad.


when i'm feel to hug someone .. i look around .. there's no one there .. so i'm think like ..so LONELY .. but then ... i found this great article .. and .. suddenly my tears goes down... syukur aku masih ingat Dia.


p/s : baru je dpt tau berita Ustaz Asri telah kembali ke rahmatullah pagi tadi.satu kehilangan yg besar.tiada lagu suara azan dan takbir yg syahdu dan merdu.ya,aku akan merindui suara itu. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman.Al-Fatihah~

diharapkan panjang umurku utk sambut Ramadhan tahun ini.Amin~







jalan-jalan di Melaka

aku baru balik dari Melaka,semalam.penat tak abis lagi,banyak mende nak citer,bnyk gambar nak share,tp nnt dlulah .. sebab keje yg melambak menanti~ uhhh~

Teh Kopi Bersama SWATARI

seperti yg dijanjikan .. inilah hasil gambar yg aku dpt utk malam Teh Kopi Bersama SWATARI .. keadaan dlm studio yg agak gelap,dibantu dgn cahaya spot light, pd mulanya aku enggan menggunakan flash.terpaksa menggunakan flash sbb nak ambil gmbr org tgh menari ni payah.diorg pantas bergerak.blur jadinyer.huh.dgn ilmu yg sedikit,aku taram saja setting yg ada. Manual Mode okey. no AUTO.hahaha~



persembahan pembukaan



pengacara & ucapan aluan




aku dan gamelan group


pelbagai persembahan tarian



persembahan kumpulan gamelan






p/s : agak terkilan bila dpt tau tak dpt main gamelan malam tu ..terpaksa beri peluang pada kanak2 .. uh~ :( .




Finally.. (^_^)V

hehe..alhamdulillah........ akhirnya .. berjaya jugak mendapatkannya!! apa tu??ha .. apa yg aku idamkan selama ni la .. apa?? :P

dah lama beli sebenarnya .. tp baru arini nk citer dgn xcitednyer. *wink* *wink* *wink*

lepas puas pikir & tanya nk pilih antara Nikon atau Canon, akhirnya aku pilih Canon. Sebab???dh 3 kedai aku pi, Nikon d60 & d80 takde stock. d90 mahal sgt.nak pegi ke lain2 kedai aku dh malas.last2 rembat je Canon tu.bwk dgn berhati2.

kat umah test2 dlu.. then .. aku dh cuba pakai utk program Teh Kopi Swatari.hasilnya?boleh la tahan bagi amatur mcm aku.cewah~ (Naik Lif tekan button sndri la ;D )

hasil gmbr?tunggu~



kesesakan teruk!!

selalunya jam 8.00pg aku kuar utk ke ofis.paling lewat jam 8.15pg.smpi ofis tepat jam 8.30pg.. jalan yg aku lalui takdela sesak.ada short cut.tapi semalam (Jumaat)..sesak teruk yg amat!!.aku kuar 8.15pg.alih2 dpn petronas bkt cheras tu dh jem!!.aku ingtkan sbb kete rosak ke apa,smpi tmn len seng, aduh mak!! sesak bagai nak rak!!camne nk selit2 ni?aku tgk kete smuanye taknak mengalah.lori plak main himpit2 aku.terpksa,aku yg mengalah.stgh jam berlalu,tetiba kaki kiri aku sakit.mana taknye,sakit menekan& menahan clutch!! ... ini yg tetiba rasa nk tukar kete AUTO.

huh .. smpi ofis pkul 9.00!! amik ko.seb baik bos aku pun ok jer.

rupa2nya .. kesesakan tu berpunca drpd sekatan polis,gara2 ura2 mengatakan ada rusuhan/demonstrasi oleh pihak tertentu spy ISA dimansuhkan.huh, betul2 MENYUSAHKAN!!damn!!



balik umah.mlm tu tetiba aku lenguh dr paras pinggang ke bwh.tak senang duduk,tak senang baring.jadinya tak dpt la aku nk anto adik aku ke shah alam.takpe,akak ada.


..dan rupa2nya mlm tu ada rehersal gamelan utk program Teh Kopi Swatari.huh..nape aku buleh terlupa???




promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.