Congratulation to both of you~


Congratulation to my luvly sister & brother!!
(Shima : Diploma Kejururawatan & Ja'a : Diploma Seni Reka & Grafik)

Shima : Tahniah beb. tak sangka ko dpt anugerah pelajar cemerlang (Kokurikulum). tabik ar kat ko!!



Ja'a : Tahniah2 . .lepas ni fokus utk degree plak. ;)


tak dapat gmbr ala2 dlm studio .. wallpaper ni pun cantik apa.. ;D


Ja'a : ha .. pakai smart camni slalu kan bagus~

yogurt bread pudding

dh lama aku save resipi ni dlm PC .. aku terjumpa dlm blog Mat Gebu .. mmg banyak betol resipi dlm blog dia nih .. dlm bnyk2 tu .. aku terjumpa la resipi ni.simple & senang.aku suka resipi yg simple & bahan2 dia mudah nk carik.. beli barang2 dia las week .. so pagi tadi baru aku smpa buat.tu pun before nk gi keje and kebetulan mak cuti.boleh la dia tengok2kan .. ;D


BAHAN-BAHANNYA :-)

7 keping roti sandwich putih, dibuang tepinya
(aku tak buang tepi.belasah je.tepi roti pun sedap apa~)
300 g yogurt berperisa "blueberry"
(1 yogurt tu 140g .. jadi aku letak 3.terlebih skit jer)
4 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar gula halus
1/3 cawan kismis
Mentega secukupnya


Cara2nya :

1. Sapu nipis setiap keping roti dengan mentega, kemudian potong kiub (potong 9 kepingan kecil utk setiap keping roti. Sapu bekas pembakar dengan mentega.

2. Susun sebahagian roti tadi dalam bekas, taburkan 1/2 bahagian kismis. Kemudian susun baki roti. Ketepikan sebentar. (ada lebihan kurma kat umah,aku potong kecik2 utk gantikan kismis)

3. Satukan telur, yogurt, esen vanilla dan gula dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bergaul dan sebati. Tuang rata ke dalam bekas yang berisi roti. Tabur baki kismis dan biarkan 30 minit. (yg ni aku silap.pagi tadi aku terus bakar..tak tunggu 30min .. jadi bila potong,still nmpk kepingan roti tu .. kene buat lagi ni~)

4. Bakar secara "bain-marie" (dengan meletakkan bekas tadi dalam satu bekas lain yang lebih besar, yang mengandungi air panas) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 40 minit. (aku tak pakai oven letrik, tp pakai api dapur.loyang tu aku lapiskan dgn satu lagi loyang yg berisi air dlmnyer ..malas nk pakai oven.haha~)

5. Bila permukaan pudding keperangan boleh dikeluarkan dari oven dan sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong untuk hidangan..




erm .. next time nk try yogurt perisa lain plak..gambar hasil??uh.. takde ..sbb balik2 td aku tgk dh tinggal sikit .. adik aku bawak ke JB la tu kot..

Alang's Engagement

Alang ni cousin belah abah .. kira famili yg agak rapat dgn famili kitorg..bertunang masa raya ke-7 (26hb Sept) .. so utk hiasan hantaran .. akak aku la ditugaskan utk siapkan 5 hiasan utk hantaran tu .. kira gubahan tu hasil kreatif dia la.. not bad .. sape2 yg berkenan nak buat tempahan,boleh je calling2 .. ahaks~




so pagi2 tu kitorg dh kene bertolak ke kampung pihak perempuan.abah bising gak bila kitorg pegang 3 hantaran kat dlm kete.semak katanya.padahal nnt kat R&R, kitorg akan bagi 2 dari hantaran tu kat yg lain2.uhh ... hampir 10 kete gak yg ikut rombongan meminang ni ..wah .. seronok lak bila konvoi2 camni~





OTW ke kampung hutan melintang,perak ni .. ada insiden ..kete yg abah bwk hmpir2 terlibat dlm accident.. gara2 kelajuan abah yg melampau+org depan yg berhenti tiba2 .. kecut perut gak dan hampir tergolek2 hantaran yg kitorg pegang .. seb baik boleh betul2 kan balik..huh ..

baju purple ni lah ALang






lps acara sarung cincin segala .. apalagi .. masa utk .. makan!! .. pergh . .lauk masakan kampung ni mmg best2 .. oleh kerana tgh diet .. aku tmbh nasi sekali je la~ hahaha .. tp siyes.. mmg sedap!! .. then bila dh makan habis licin .. tuan rumah baru bagitau rahsia salah satu lauk yg kitorg makan tu ... gulai kulit lembu!! uish .. biar betol!!!~ .. uek~


lepas selesai majlis .. kitorg bersurai .. masing2 ikut hala tuju masing2.abah singgah kat sekinchan .. kat pasar .. ikan segar2 kat sana .. waktu ni aku baru je tersedar dari tidur .. uhh .. ternmpk lak pemandangan sawah padi yg cantik .. sempat snap .. tu pun dlm kete.. cantiknyer sawah~

bestnyer ..jumpa sawah padi~

1 Syawal - bermula dgn kesedihan .. berakhir dgn kegembiraan~





aku bangun awal.lps mandi sunat raya & solat subuh, aku gosok baju.then kemas2 umah.kitorg dh siap,abah baru je nak bersiap.hajat aku nak solat sunat hari raya tak kesampaian jugak.agak terkilan.then aku dh standby kamera dgn tripod.konon2 nk bergmbr 1 famili lps bersalam2an.tp tak kesampaian jugak.kata2 abah tu buat aku sedih je rs.nk rushing2 sgt smpi nk salam2 pun takmau.uhh ..tak semena2 pagi2 dh buat aku nangis!! lps mak kata apa ntah kat abah,baru la bersalaman2 bermaafan.tp tak bestnye .. aku la .. salam smbil menangis.menangis sbb hal tadi,bukan sbb menyesal buat salah.abah salah faham.abah ingt aku nanges sbb mak bebel2/marah2 kat aku.aduh~

damm!! .. drive otw ke Ampang aku still sebak.nangis lagi.seb baik akak & shima pujuk dlm kete....raya beb .. raya!!takmau sedey2...smpi kat Ampang,kitorg bergmbr.tak dpt bergmbr kat umah,kat sini pun oklah!.. then baru masuk umah atok.borak2.then baru mkn.uhh..rendang ayam,sotong masak sambal,lemang.. kenyang!! ..






pkul 1 lebey kitorg ke umah MAk Tua kat Wangsa Maju.pkul 3 lebey kitorg balik umah sbb Pak Ngah Ariff one famili nk dtg.riuh rendah dgn sore budak2.

then lps tu takde org dtg.kitorg pun dh penat.dok melepak dpn tv.tido~





promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.