[ Lirik ] - Super Something, YUNA

chorus lagu ni berulang2 kali aku dengar kat hotfm,
diorg dok cuba menang RM300 seorang,then dapat lak rm3000 if jadi juara..
ada yg sedap suaranya .. ada yg tetiba pitching lari ..tp menang gak ..camno?

bila dh asyik dgr jer .. jadi best lak.try carik lirik dia.dan jumpa~ terus nyanyi lah .. apa lagi~ ;P



Yuna - Super Something

You see
I was nothing more
Than a girl who wished
For something different
Watchin her dreams
From a distance

You see
When you came in
It's a different game
You believe in me so much
You turn me from nothing to a girl
Who's super-something

(Chorus)
You'll see
I'm better
I'm faster
Stronger
I'm happier
When you by my side
(Ku lalui semua dengan senyuman di wajahku)
You'll see
I'm better
I'm faster
Stronger
I'm happier
When you by my side
(Ku tempuhi semua kerana engkau di sisi ku)

The truth is
I was never more than this
Something kept me from reaching out
For something
But my heart is wanting
What it's looking for
Then you came
You turn me upside down
I'm no longer afraid
Of chasing
Possibilities
I'll be the last one standing

credit to : http://www.lyricsmode.com/lyrics/

[ Lirik ] - BULAN DITUTUP AWAN

1st time dengar lagu ni masa akustika raya - Yuna, Aizat, Hujan (program raya), terus jatuh hati.. masa tu kebetulan mak pun dengar .. terus dia kata "ni lagu lama ni.." .. terus aku carik lirik & lagu ni .. susah woo .. akhirnya jumpa di Arnamee dot com [credit to this web]


BULAN DITUTUP AWAN - YUNA cover Rokiah Wanda



sumber gambar : mstar online


Wahai
janji setia sudah diucapkan
aduh
kata bersumpah telah kupadukan
kini
engkau pergi jauh membawa diri
tinggal
daku saorang dalam sunyi sepi


nun bulan ditutup awan
terkenang...
hati bertambah rawan


wahai
jikalau ku tahu janjimu palsu
tentu
tidak kuturut sedari dahulu


wahai janji setia sudah diucapkan
aduh
kata bersumpah telah kupadukan
kini
engkau pergi jauh membawa diri
tinggal
daku saorang dalam sunyi sepi


nun bulan ditutop awan
terkenang
hati bertambah rawan


wahai
jikalau ku tahu janjimu palsu
tentu
tidak kuturut sedari dahulu


[ Food & Recipes ] - kek batik kukus

aku suka kek batik.adik aku Ja'a tu pun.
tapi yg pandai buat kek ni shema jer..
masa aku 1st time buat dgn dia dulu .. keras gila jadinye.
balik kat dinding .. rasanya dinding yg pecah kot.
hahaha .. terlebih milo la kot.
lps2 tu..terus aku tak buat dah ..

alih2 .. shima yg try buat.menjadi!
dan skrg dia kat JB .. sape nk buat?
aritu dia balik KL,mintak dia ajarkan.
tapi .. aku dah lupa la..hahaha

yg ni .. aku dpt dari myresipi.com
kek batik gak .. tp kukus.

dan hasilnyer :

tak berapa nak cantek lah ..

hehe .. dah siap dipotong ..

bezanya kek batik yg ni lembut sebab dikukus.
kalau kek batik biasa tu .. crunchy ..coklat melekat..

ok.now nak share resipi nyer
(nak share link myresipi.com.. tp aku takleh nk bukak la .. kot2 korang leh bukak.. )

Bahan2 :
• 1 cawan tepung naik sendiri
• 5 biji telur A
• 250 gm mentega/marjerin
• 1/3 cawan milo
• 2 sb serbuk koko
• 2 sb browning sugar/gula hitam* (kalau xde, boleh guna 1 sb coklat emulco)
• 1 sdt esen vanilla
• 3/4 cawan gula halus
• 1/2 cawan susu pekat manis
• biskut marie secukupnya (dipatah2kan)

*ada cara nak buat gula hitam ni.jumpa kat myresipi.com gak.

Cara-cara :
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan taburkan tepung.Lebih elok lapik dgn kertas minyak supaya senang nk keluarkan keknya (aku gunakan kertas kosong A4,then sapu mentega atasnya)
2. Ayak tepung bersama koko dan milo. Gaulkan rata2. (masa aku buat ni .. ada tinggal serbuk koko / milo yg ketul2 ..hurm .. rasanya milo or serbuk koko tu basah kot.so make sure dua2nya kering)
3. Pukul mentega dgn gula sehingga btl2 hancur dan kembang. Masukkan telur sebiji dan pukul sehingga sebati dan masukkan sebiji lagi telur dan pukul sebati. Ulangi sampai habis.
4. Masukkan susu. Putarkan lagi sehingga rata. Masukkan gula hitam atau boleh juga guna coklat emulco. Kacau sebati.(gambar menunjukkan gula hitam yg dyg gunakan : gula hitam homemade boleh rujuk kat sini : )
5. Masukkan tepung perlahan2 sambil diputar. Akhir sekali masukkan esen vanilla
6. Tuangkan 3-4 senduk nasi utk lapisan pertama dan susunkan biskut marie di atasnya. Tutup dgn kertas foil dan kukus selama 5-7 minit (bergantung pd jenis pengukus) (tekan2 sedikit (jgn terlalu kuat) lapisan yg tlh dikukus dgn senduk/sudu sblm melapis utk lapisan seterusnya)
7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong
8. ***semasa melapis adunan kek, sila guna api sederhana shj.


(gmbar dalam myresipi.com tu cantek jer..ish .. takleh jadi.nnt nk buat lagi sekali .. kasi cantek cam dlm gmbar tu.. :P )

[ Food & Recipes ] - kek lapis asam manis

nyum3 .. beberapa tahun dulu, asyik makan kat umah makcik aku jer.dia rajin buat kek.tp sejak beberapa tahun lepas, rasa kek tu dah tak sama..lapisan makin tebal,asam manis tu pun tak bnyk .. so tahun ni aku ada cakap kat mak "apa kata kita buat sendiri tahun ni?" .. aku refer kat buku merah (diari warna merah yg mak tulis segala resipi dari kawan2,jiran,sedara dll)

2 minggu before raya aku dah beli bahan2 buat kek ni.
tapi 1day before raya baru ada mood nak buat.
kerjasama antara aku,mak & akak.
sebabnya nak buat kek ni perlu kesabaran.
ye lah .. berlapis2 tu ...
tp yg seronok . .bila nk letakkan hawflakes tu..
masing2 berebut nak susun.heheh..

asingkan jadi 2 , satu kuning, satu hijau .. (next nak buat merah kuning lak .. MU / Selangor  ;D )


masuk dalam periuk kukus


and .. akhirnya .. siap.
buat 2 adun. yg pertama bnyk lapis ..
yg kedua tu .. 4 lapis jer ... sbb hawflakes cam tak cukup.

hasilnya... nyum2

opss .. lupa lak nk amik gmbr yg dah siap.
dan kek tu dh pun abis (yelah ..dah raya ke-11 neh)


yup.sejak akhir2 ni aku rajin cari resepi, then if bahan dia senang nak cari, aku akan try buat.hehe ....
best pulak main masak2 ni. nape la aku atak amik kursus masak memasak dulu kan? O__o

(resipi aku kongsi kemudian.ntah kenapa myresipi.com takleh nk bukak.hish~)

[ Me ] - cerita 1,2,3 Syawal

raya tahun ni tak mcm tahun lepas. tahun ni aku & kakak takde sibuk2 nak gi jalan TAR utk shopping last minit.tahun ni aku tak beriya-iya nak beli baju untuk raya.biasa2 saje.langsir pun dah siap pasang seminggu before raya. baju pun.dah gosok 1 week before raya.now tinggal nak masak2 jer.owh ya .. 1day before raya aku sibuk nak buat kek lapis asam manis.bahan-bahan semua aku dah beli.resipi ambil kat myresipi.com

leceh gak buat kek ni.hadoi.tp at least .. kek menjadi~!!!
dan .. sekarang ni hampir-hampir nak abes.. (camne nak bagi kawan2 makan ni??)


awal jugak aku bangun kali ni.lepas mandi sunat raya,siap-siap.
owh..tak dapat lagi nak solat sunat hari raya. :(
hurm .. tunggu nak solat hari raya bersama future husband ke?? :P

bermaafan dipagi raya.mula dgn mak dlu.then barulah kami adik beradik.
owh .. shema takde.terpaksa bekerja.
hurm.ye..kali ni aku takde teruja sangat nak amik gmbr.mungkin pengalaman tahun lepas kot..yelah .. baru aku perasan..smpi skrg..aku takde bergambar masa raya.
ish...

hah..pagi beraya di ampang & kota damansara.
then terus ke Tg Karang.. kampung mak.
rumak Mak cik ciah,mak odin,then mak alit.
kenyang seh~!!
malam tu jugak balik KL.


2nd Syawal : bersiap-siap untuk ke Alor Gajah Melaka pulak. tapi kena tunggu kawan2 abah datang beraya.pelik?taklah ..ini kawan2 India.diorg kerja as driver dbkl.siap cakap tamil dgn abah ni.aku confuse .. abah paham ke??

owh .. as usual .. highway ke selatan mesti jem.baru sampai bdr seri putra .. hadoi.seb baik abah yg drive.
pkul 2 smpi kat umah pkcik ajis.wah~ dah tmbah kerusi baru!!
mkn2 ..pastu ke umah makcik2 yg lain .. kecuali umah Mak Ngah ..
sengketa lama tak terubat lagi kot.
tp bila dgr citer dr pkcik2 yg lain.. tak teringin kot aku nk gi umah mak ngah.
fitnah abah macam2.huh!

balik ke KL, aku yg drive.abah ngantuk.
owh.dah biasa.aku lah 2nd driver.
kalau siapa2 perasan .. cantik bulan masa malam ke-2 syawal.
bulan sabit, then ada 1 bintang kat atas bulan tu.


raya ketiga ..
menunggu kedatangan tetamu.
owh .. masak..masak..dan masak.
rumah kami mmg takde konsep umah terbuka.
datang jer .. kalau bagitau awal..mmg macam2 lah ada.
tapi kalau datang mengejut pun .. ada jugak .. simple2 je la .. as mee goreng..
kalau ada lagi rendang .. kira bernasib baik lah. ;)


owh ..apa yang aku suka tentang raya ... MAKANAN~!!
dan berat dah naik dah ni..camno??

huwaaaa~

[ Me ] - cerita RAYA

cerita raya

raya dah dekat neh.
ada ura2 kata raya ari khamis,ada pulak menafikan, raya ikut kalendar lah, ari jumaat.ada yg panik if raya ari khamis.. sabar ye.kita tunggu pengumuman dibuat.


owh.diwaktu ini aku masih kat ofis.
menyelesaikan kerja-kerja..
yg masih tersisa..
ah .. sempat pulak menaip utk blog ni.hehehe.

sambil mendengar radio.
celoteh DJ radio yg membuat aku tersenyum.
terbayang gaya nya bila keudara.
hahahahahah .. ada saje ideanya..
lagu2 raya berkumandang.
owh .. ikut sekali menyanyi.
(lalalalla .. macam nak menari .. tapi .. tak pandai lah~ )

mulalah terkenang indahnya raya waktu kecil dulu.
dua minggu before raya,baju mesti dah siap.
mak pandai menjahit.dia jahit sendiri baju anak2nya.
kami sedondon.itu sudah pasti.

kuih raya buat sama2.
sibuk buat kuih samprit.dua bentuk.
satu panjang,satu lagi bentuk bunga.
sama2 bersengkang mata after sahur/berbuka.
masa tu kat flat sri sabah.
dah siap2 bungkus kuih raya untuk Wan (arwah nenek).

dua hari sebelum raya mesti dah sampai kat tanjong karang.
kami berempat dibelakang.sempit sket.
dlm perjalanan.semuanya tido.hahahaha.kalaulah masa tu ada kamera...

sampai kampung, tunggu Mak Alit (adik mak) balik.
dia mesti belikan bunga api. aku & sepupu yg lain pasang pelita.
dikiri dan kanan.. sepanjang jalan menuju ke rumah wan.
main bunga api .. yeay~!!



 sumber gmbr dr web Upin & Ipin


mak & makcik-makcik sibuk kat dapur.
sesekali dengar suara mak memanggil suruh tlg itu dan ini.
biasalah tu. riuh rendah didapur.

buka puasa ramai-ramai.berkumpul semuanya.
macam2 cerita.
pakcik2 kat blkg umah dh siapkan api utk rebus ketupat.
aku dan kakak sibuk susun kuih dalam balang kuih.
(5 biji masuk balang, satu mesti masuk mulut!! ;D )

Wan pulak masa aku kecik mmg tak sihat.
duduk jer tgk kitorg buat persiapan.
ye..wan pun ada baju baru.mak jahitkan.
ada jgak dr makcik & pakcik.
malam sebelum raya, kakak gosokkan baju abah,mak & adik2.


pagi raya : masing2 sibuk.mak & makcik kat dapur sibuk.
kami ni .. berebut bilik air.nak mandi..
nasib baik umah wan ni ada 2 bilik air.so takdela nak gaduh2.
kitorg bagi keutamaan kat pakcik & sepupu2 lelaki.
diorang kan nak solat raya.

part paling best, bersalam bermaafan.
after pakcik2 balik dr solat raya.berkumpul.
family masing2.. then adik beradik mak.
salam dgn wan.

yg lagi best : dapat duit raya!!!!
hehe .. adik mak yg paling bongsu bg paling bnyk.
then, kami adik beradik akan bandingkan .. duit sape paling bnyk!!


konvoi ramai2 gi rumah sedara area kuala selangor.
then.. bila habis pusing smua umah sedara,
kami pulak pusing satu kawasan umah wan.
konon nak kumpul duit raya.
tapi tak semua yg bagi.
takpe.kami tak merungut.sbb perut kami pun terisi.nyum2.
kembong perut suka hati~!


lepas tu, raya kedua or ketiga baru balik melaka.
kat melaka pulak lain cerita.
beraya dgn makngah & pcik ajis.
best dapat jumpa pak long (arwah)
paklong bujang.tak kawen lagi.
dengan paklong mmg dpt bnyk.


meriahnyer kan??


sekarang???

sejak Wan dah takde.abah balik melaka jer.
tapi sejak perselisihan faham famili sana, abah tak balik dah.
5 tahun kot beraya kat KL.
tahun pertama kat KL sbb abah sakit.
jadi tak kemana lah.tunggu sedara datang umah jer.

tahun-tahun seterusnya.. kat KL jgak.
hari raya kedua or ketiga baru balik kampung.
sekarang baru terasa .. owh .. aku org KL!
anak jati org KL .. beginilah rasanya raya di Kuala Lumpur.

berkunjung ke rumah sedara yg tak balik kampung.
rumah jiran?owh .. takde.smua balik kampung.
jalan raya lengang...siap boleh baring2.
main teng-teng ke kat atas jln raya .. ok gak kan?hwahahaha.


tak mengapalah .. raya dimana-mana pun sama.
(nak memujuk hati sendiri nih)

kepada rakan2 ..
selamat balik kampung.
kem salam kat orang kampung yer.

Selamat Hari Raya Aidilftri
Ampun & Maaf diatas segala salah dan silap.
Berhati-hati dijalan raya.
Jangan Main Bunga Api .. mainlah lagu Bunga Api Dihati (promote ..heheh)
Sama-sama meriahkan suasana hari raya bersama keluarga.
dan jangan dilupa pada yang telah tiada.



Salam Aidilfitri dariku,

Hazniza Zin @ Ieja Zin @ Iejat.

[ Me ] - happy birthday yg ke-24!! :P

alhamdulillah .. masih lagi diberi peluang utk hidup.
syukur kepada Allah.hurm .. dua tahun dah sambut birthday dlm bulan ramadhan.. tak seronok?eh .. sambut bday masa bulan puasa lah seronok.sbbnyer .. akan celebrate masa bukak posa ... time ni la leh makan ramai2 satu meja dgn famili.meriah kan?

bday wishes aku terima kat sms tak bnyk.takpelah.disebabkan kecanggihan dunia IT skrg ni...wish guna FB pun ok.jimat.kan?bersyukur dan berterima kasih pd rakan2, famili yg eish bday .. doa2 kalian ...amat dihargai.semoga dimakbulkan Allah di bulan yg mulia ini.


tahun ni aku tak mintak apa2 pun dr mak or abah.just doa.
mak SMS aku pagi tadi
mak : "eh .. angah,mak lupa la, bday angah ari isnin kan" ..
aku : "ye mak.harini lah :P " .
mak : "happy bday ngah.nak banjer apa?KFC?"
aku : "hehe kata KFC takleh makan.takpelah mak,doakan angah je la"
mak : "doakan angah dpt keje,cpt jodoh, dpt insuran"

huhu..mak aku.itulah.selagi tak dpt keje yg dia rasa terjamin utk anak dia..itu bukan kerja namanya.cpt jodoh tu.. selalu jer.dia tau anak dia sorg ni jer takde BF..alah .. takpelah mak.jodoh tu ketentuan Allah.ada la tu nnt .. insurans?insyaAllah mak.ni angah yg kena usaha sendiri. ;)

tenang + happy. pagi2 aku dh carik baju baru.yer .. baju baru di hari jadi aku.
gembira.dikelilingi orang2 yg aku sayang.mak,abah,akak,shema & jaa .. kawan2 yg aku sayang .. yg memahami..yg sentiasa mendengar cerita dan masalahku .. terima kasih.


dan ... happy bila mendengar suara mereka di radio. thn lps dgn DJ F .. thn ni .. DJ M pulak.ah .. tito malam termimpi2 lah ni~ ;) .. hahahhaha~

[ hotfm ] - Mari beramal bersama colgate + hotfm




alhamdulillah .. hajat kesampaian utk bersama2 berbuka puasa dengan anak2/org2 yg kurang bernasib baik. 2 kali hantar penyertaan.

teringt masa 1st berbuka puasa dgn fafau & fun corner kat hotel berdekatan mid valley.dengan anak yatim jgak.tapi tak puas nak borak2.and kali ni, dpt peluang bersama penghuni PEYAKIN (PERTUBUHAN KEBAJIKAN ANAK-ANAK YATIM / MISKIN) di Klang. pergi bersama kakak. huh.sesat jgak la bila nak kesana.tp alhamdulillah, smpi jugak.

smpi2, daftar.aku tak nmpk pun AG,fafau or fbi.belum smpai kot.
then penghuni2 tu berkumpul.bahagi kumpulan.diorg ni campur2 .. ada yg dr darjah 3 ..sampai lah ke tingkatan.ada anak yatim, ada jgak dari kalangan keluarga miskin.
aktiviti : menghias pondok. aku satu kumpulan dgn AG.aduh .. dgn smua budak2 lelaki.. AG siap ckp .. "ha .. biar kakak ni yg hias semua". adoi ..

seb baek budak2 nbi kreatif jugak.ntah mana diorg dpt betik muda, kayu penyapu .. diorg buat bunga manggar .. pastu leh lak cari kayu penahan utk buat ala2 mcm nk bakar lemang.kreatif & boleh diharap.cuma ada yg sorg dua tu yg ckp lepas .. biasalah .. budak2.

and done.berjaya! cantek!!hehe. (sayang takde gmbr.tggu dr hotfm je la :( )

then masing2 tukar baju.aku & kakak pun.ke bilik warden.fafau pun ada dlm tu.huh ..dia siap bwk towel segala.tau2 je.hehe.katanya "saya dh tau asrama .. mesti ada bilik air..mandi la ..apa lagi" .. tp mmg sempoi la fafau. dia solat asar kat blik warden.

buka posa sama2. style bazar.not bad.budak2 ni pun displin jer.bagus btul.

lps maghrib berjemaah, smbg lagi.diorg ada buat persembahan.sedap sore masing2.
fafau balik .. aku & kakak pun balik.sbb rs mcm dah lewat.

> sgt best dpt borak2 dgn diorg. aku belajar 2 shortform baru - ABC & BMW kat sini.insyaAllah .. ada masa lapang, kita jmpa lagi yer. ;)



if ada peluang lagi mcm ni, aku nak pegi lagi. ;)


[ Lirik ] - Bunga Api Di Hati

ha .. kita takleh nak main bunga api kan?nnt kena tangkap .. so .. kitam main bunga api dalam hati je la .. hehe .. layan lagu ni.lagu raya ceria dari Shyla, Stacy, fafau & Leya. BUNGA API DI HATI.layan~

Bunga Api Di Hati

Album Hangatnya Raya
Lagu: BUNGA API DI HATI
Penyanyi: Stacy, Fara Fauzana, Shila & Leya

Bilakah kau kan tiba?

Hari Sabtu jam tiga!
Tak sabar nak berjumpa
Dengan semua teman lama!

Kukirim hadiah kota!
Kukirim khabar desa!
Aku di sini (oh oh)
Engkau di sana (oh)
Tetapi kita masih kita!

Riangnya
Bertemu lagi
Bagaikan bunga api di hati!
Pabila
Bersua kembali
Bagaikan langit memekar
Berwarna-warni!

Kau mesti ke rumahku!

Sepertinya selalu!

Mata pasti tak pejam
Bercerita sepanjang malam

Dulu kisah remaja
Kini kisah dewasa
Aku di sini (oh oh)
Engkau di sana (oh)
Setahun sekali berjumpa!

Riangnya
Bertemu lagi
Bagaikan bunga api di hati!
Pabila
Bersua kembali
Bagaikan langit memekar
Berwarna-warni!

Riangnya
Bertemu lagi
Bagaikan bunga api di hati!
Pabila
Bersua kembali
Bagaikan langit memekar
Berwarna-warni!


Album Hangatnya Raya
Lagu: BUNGA API DI HATI
Penyanyi: Stacy, Fara Fauzana, Shila & Leya




credit to Shila FC

[ Me ] - Tragedi 31 Ogos 2010

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
malangnya......

huh .. tak sangka .. semangat pagi2 bangun utk ke stadium putra bukit jalil menyambut hari kemerdekaan Malaysia yg ke-53 berlaku tragedi.

sampaikan fobia kakak aku.aku pun.

camni citer nyer..

lebih kurang pkul 6.45pg, aku & kakak otw ke stadium putra,jalan ok,tak sesak.kami keluar awal sbb takut sesak nnt.tiba kat susur masuk ke 'kompleks sukan negara' tiba-tiba aku dengar bunyi kenderaan yg tgh brek.kuat.tak sampai 2 saat bunyi 'damp!!' ..aku terkejut.akak pun.ada kereta hentam blkg kete kakak aku.panik jugak la.tak tau apa yg jadi.apa langgar apa.aku mmg perasan takde langsung kereta kat tepi sbb kitorg pun dah masuk kat susur tu.carik kete apa.. kete putih .. laju meluru ke depan.aku yg mintak akak kejar kete tu.

dpt kejar.aku suruh berhenti.
keluar seorang lelaki.then .. lagi 4 org lelaki & sorang perempuan.
pemandu tu india..tp owner kereta melayu.

lelaki tu ckp "mmg salah saya langgar blkg, tp saya nk tny kenapa akak brek mengejut?pastu tak bagi signal"

berkali-kali dia cakap dia tak salah..nak elak motor la .. nyawa org la.lagi 4 org siap sumpah .. ckp kakak aku tak bg signal. aku blur.kakak aku diam.tergamam/ panik kot.dah aku pun confuse.aku tunjuk berani.aku seboleh2 nak repot polis.tp org tu taknak.siap ckp kete baru la, nk balik kampung camne la.wife dia siap mintak duit.kakak aku lak offer rm100.aduh.okla.dh deal seratus.datang pulak kawan dia ntah dari mana.blok kete akak kat depan.siap cakap "ni paling kurang pun rm200" .. aduh.aku taknak bagi.aku cakap kitorg takde cash.kerete baru dia tu takde la teruk sgt.and betapa geram nyer aku bila wife org tu kata "takkan takde cash.saya nmpk tadi u ada cash!" damn!!! aku seboleh2 taknak bagi,tnjuk yg aku ada duit singgit2 jer.alih2 kakak aku lak nk kuarkan wallet dia.aduh.last2 kasi gak la.then kitorg blah.

kat stadium, aku fikir pasal hal ni.ish.tak sedap ati.balik, tgk kete.bukak bonet.huh..susah nk bukak.then bila dah bukak .. fuh~! teruk gak.bonet takleh nak tutup balik.aku dah mula rasa serba tak kena.aku tak puas hati.berkali2 aku ckp dgn akak 'kita report polis" .. akak buntu.tepon kawan dia.kawan dia polis.kwn dia kata takyah repot sbb kita dah bayar dia.dah settle luar.hurm.

jmpa dgn abg yus lak.abg yus muka marah giler sbb kitorg bayar even bukan salah kitorg.aduh.balik umah.tak tau nk ckp apa kat abah.abah mesti marah2 giler even kitorg explain pun.smpi umah, blum ckp lagi abah dah tanya 'bonet tu kenapa tak tutup?akak langgar apa?" .. aduh.tau jer.then ckp 'kenapa tak repot?itu pun tak tau ke?undang2 sape langgar blkg dia mmg salah.apa pulak tak salah?~!!" .. itu aku tak ckp kitorg dah bayar.kalau tau .. abes..mmg kena tengking la.

apa lagi, terus la kitorg kuar balik.ke balai polis alam damai (abg polis ni encem.hehehhe) .. dia soh gi balai polis jln bandar, area lmn budaya.situ mmg khas utk kes xcident.seb baek jln pun ok.smpi2 .. wah .. ngeri tgk bnyk kete kemek2 .. teruk.ramai pulak yg buat report arini..

akak taip report.sarjan tu siap ckp "awak kena langgar kat blkg ..awak bayar lagi?bagusnyer.baik awak belanja kami buka puasa"

aku & akak senyum jer.adeh.nak buat camne encik,5 org lawan 2org.kami panik la encik..(er ...ni aku ckp dlm hati jer ..:P )

naik pulak kat tingkat satu.utk report situasi & jalan yg berkenaan.kakak aku je yg jumpa Sarjan Siva. "sarjan ni bagus" kata kakak aku.dia siap keluar explain and advice apa yg terbaik.patut pun aku tgk tadi dia sorg jer keluar. ( ada bbrp pegawai polis yg handle dlm ofis tu ) ..


balik.aku drive dgn berhati2.perlahan.perasaan tak puas hati still ada.owh .. aku rasa dalam rm500 jugak la kena tu.hurm.even bukan kereta aku, tapi turut terasa jgak la.


sarjan : "lain kali, kalau ada kereta hentam kereta you, tak payah nak kejar2, terus je report kat balai polis.biar polis yg siasat.takyah nk settle2 kat luar.faham?" "kali ni benda nak jadi.biarlah.lain kali beringat yer. saya sedaya upaya dapatkan duit awak tu.tapi kalau dia nak bagi.kalau dia tak nak bagi,saya takleh nak buat apa.ok?"

aku & akak balik dengan hati yang lega sikit dari pagi tadi.
akak aku terus tito.pening & serabut memikirkan kereta dia.

hurm .. rasanya ni kali ke berapa entah.tahun 2007 nak dekat raya pun sama.kereta tu teruk la.tak dpt nk repair sgt.terus jual.


ok.kejadian ni as pengajaran utk aku.
tp seboleh2nyer mintak dijauhkan segala xcident.
aku fobia kalau langgar kete org.
lagi fobia kalau dilanggar.

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.