xtvt sepanjang cuti seminggu

25.01.09

pagi2 wat bfast - gatal tgn nk buat strawberi coklat.
tghari plak ikut kakak aku ke putrajaya .. kenduri kawin kawan UiTM dia ..
petang dlm pkul 4.. kitorg satu famili bertolak ke Alor Gajah,Melaka .. umah pakcik (adik abah) ..singgah jap amik shima kat seremban .. konvoi 2 kete (utk keselesaan.. satu kete 3 org)..smpi dlm pul 6.30 .. lepak2 .. ish .. kehongehan .. haha .. gara2 jmpa dgn masak lemak cili api .. wow!! .. best giler .. umah pkcik ajis ni asyik mkn jer ..

26.01.09

masih kat kampung .. lps subuh leh baring balik .. tp tak leh tito .. perut tak brp nk sedap .. aduh .. dh masuk 4 kali kuar msk toilet ..hua~ .. utk bfast .. wah .. mkn sedap lagiii .. then lps mkn .. perut tak sdp lagii .. dh masuk 10kali kot kuar masuk toilet... tapi sempat lagi tu .. ajak shima buat sessi fotografi kat dpn umah pkcik .. amik kat pokok getah ...hahaha ... giler bergmbo jap aku dgn shima .. lps lunch and rehat2 kejap ... dlm pkul 4.45ptg. kitorg bertolak balik kl .. tp ajak abah ke bandaraya melaka .... jln agak jem .. sgt jem bila dh smpi kt dataran pahlawan ... nmpk menara taming sari ......jln kaki ke sana .... tak smpi speruh jln .. abah kata takyah gi sana ....huaaaa.... keciwa sbb tak dpt nk naik menara tu ... sekurang2nyer dptla bergmbo kan .. ini tak...huaaaa ... abah ajak gi pernu .. mkn seafood kat sana (pdhal perut masih kekenyangan) ..

ke medan ikan bakar pernu (sbb umbai sgt full) .. sini pun ramai org .. tp seb baik dpt parking+meja .. dlm stgh jam menunggu .. mknn smpi .. dlm kenyang2 pun .. abis licin smua mknn .. termasuklah otak2 yg diorg letak ms awal2 td ... huaaaa ....best giler dpt jmpa dgn cikgu ms sekolah convent ... pn haliza khusaini .. bestnyer .. dia ingt aku lagi ... tp syg ... aku lupa nk amik gmbr bersama .... (cikgu2nyer fav soalan : "ha... dh berpasangan ke ni??" .. .waduhhhhh .. )

balik ke kl .. rs mengantuk .. rehat jap kat seremban .. smbg balik perjlnn .. smpi umah pkul 2 ... terus tito ... (baju+suar pun tak tukar .. letih2) ..

27.01.09

ptg - mak ajak ke chow kit .. beli brg2 (pinggan mangkuk segala -syrkt MENANG)..before that anta ja'a ke low yat .. dia nk btul beli power supply .. jln kat situ jem yg amat ... sengal gak selama stgh jam ..seb baik pndai selit2 ...

28.01.09

pagi2 dh kene kejut.. 7.00 a.m .. anta mak gi keje .. ja'a ikut sbb mau
kms2 ... masak2 .. akak cuti ..dia buat keje dia .. aku main masak2 .. ayam masak lomak cili api, kcg pjg goreng kicap rencah ati+pedal ayam, pengat pisang dan dadih perisa blueberry(masak dadih ni pun sbb xpired date dia tak lama lagi) ..settle masak .. anto ja'a gi pduraya lak .. ingtkn nk anto smpi lrt bts je .. tp tau2 tiket dia pkul 11.30 ..trus pecut ke puduraya ...

huh .. geram giler kat teksi HBA 828 (aku masih ingt smpi skrg plat no dia!!) .. lps turunkan ja'a .. aku nk ke kanan .. dh bg signal .. kete aku dh separuh line ... nmpk teksi kat blkg ..siap hon2 .. xmau bagi aku lps even aku dh masuk line .. siap langgar side mirror aku ...huarghhh!! ..geramnyer!! .. side mirror aku tu dh smpi keblkg!! .. dlm kete aku marah2 ...ada la kuar mengong .. bangang ... dh marah sgt ,, perkataan tu la kuar ... eeeeeeeee ... mentang2 aku pompuan .. buli sesuka ati je tau ... geram2!! ...

smpi umah .. dh reda kemarahan .. aku smbg msk dadih&sayur ..lps mkn .. .berehat..... online kejap .. pastu .... tito....huarghhhh ...

29.01.09

hari mls sedunia (utk dunia aku je la... ) .. mls nk msk .. mandi pun lmbt jer ..tgk 8tv dlu .. then tgk movie .. alih2 mak call ..soh gi chow kit (chow kit lagi .. ) ...kali ni beli brg2 mknn lak ..sayur2+buah2 .. smpila ke tghari .. bosan2 .. ajak mak lunch pizza hut .. banjer mak la kirenyer .. then smpt shopping 2 helai baju dan 2 pasang sandle .. abis dlm 150 gak la ...

balik ... lepak2 .. online .. pastu .. tito ..... huarghhh .. mmg ari mls sedunia....

uhhh .. mimpi tak best lagi ... buat aku terjaga pkul 5pg ... :(

30.01.09

mak tak keje .. dia yg masak ... aku dok lepak .. ada la tlg skit2 :P .. pkul 1.00 kuar utk anta mak ke office .. dia ada kursus kat PD smpi ahad .. so tggu bas kat situ .. balik ... lps mkn .. ingt mau ikut akak gi mydin .. tp cam mls sbb takde mende nk carik ... mlm layan raja lawak .... then tertidoooo~

betapa efektifnyer cuti2 aku ...huaaa ... ingtkan mau bercuti2 mesia ... tp sape yg aku nk ajak kalau smuanyer bekerja???huaaaa~

hampir kehilangan hphone~

smlm .. aku dlm keadaan tergesa2 utk ke majlis kenduri kwn aku kat flat sri sabah .. patutnye aku dh smpi awal,tp disbbkan mak&adik aku nk ikut .. kene la tggu diorg .. smpi kat kompleks belia pkul 1.15 .. th2 btl2 kan kasut .. terputus lak .. then tak sedar yg aku letak hphone katmana .. otw jln tu baru teringt ... patah balik .. and nasib baik ... hphone aku dijumpai sorg pakcik .. hua ... thankz to pkcik yg jmpa tu .. kalau tak .. mau meraung aku kat situ .. rupa2nye .. masa membetulkan kasut .. aku meletakkan hphone kat lantai berumput .. dan lepas tu .. tak psal2 aku kene gelak dgn member2 aku .. diorg kata "pasal nk betulkan kasut ko tinggalkan hphone ... ish2 .. " ..

- thx to pkcik and anak dia (anak dia speaking london seh.. )

Strawberry Coklat??

last thursday bought some strawberry at pasar mlm .. tiga kotak 10 hengget.. merah+manis .. tp ada gak satu dua yg masam+manis .. then pagi smlm (sabtu) ..ada aura kerajinan .. aku menyelongkar peti bekas isi coklat masakan .. aku cairkan coklat tu .. campur dgn skit mentega .. dah cair jer .. terus main celup2 .. strawberry celup coklat .. then terus masuk mulut (aku lupa yg coklat tu still panas) .. huargghh .. seb baik tak melecur .. sbb strawbery tu sejuk .. ermmm .. nyum-nyum .. camni ke rs strawbery coklat yg Dato CT suka tu .. takdela spesel sgt .. rasa masam+manis strawbery campur dgn rasa manis coklat ... then aku dpt idea .. why not taburkan skit butiran hazel nut (ada lebih masa kitorg nk buat almond london raya thn lps) .. erm... baru sdp. ngup ngap ngup ngap .. dh sekotak .. then .. pagi td aku tgk ... kotak kedua tu dh kosong... yg ketiga lak tinggal bbrp biji ..huaaaa~ .. sape mkn????

gmbr??? ada amik .. tp waktu nk kuarkan dr memory card camera ni takleh .. argh .. dia wat hal .. laptop akak aku ni ada something .. ada mende jahat sehingga aku takleh nk bukak .. btul2 #*&^xyz la ... arrrrGHH.. geram2 .. ulat gonggok mana ntah dh masuk dlm laptop akak aku ni .. tak psl2 kene format ni ... (sape ada solution??leh tlg tak??)

[update 27.01.09 - memory card camera berjaya diselamatkan .. hoorey!!]



main masak2 awal pagi~

dah 3 hari berturut2 aku tito kat bwh .. dpn tv .. lagi best kot tito don tv ..ahaks .. then dh 2 kali mak aku kejut soh masak2 pagi tu sblm gi keje .. adeh .. kalau kelmarin kene masak kari sotong (yg aku tak tau camne nk masak) .. then arini kene buat ayam masak merah lak .. adoi .. dr pkul 6pg mak dh kejut, 6.30 baru aku bgn .. basuh muka+tangan. carik mende2 yg patut dlm peti .. dapur ada dua ..sblh aku goreng ayam .. sblh lagi masak smbalnye .. tung tang tung tang .. pkul 7.10 camtu dh siap .. ada rs masin skit .. tp ok la kot ..


opss .. smlm ada beli strawberi kat psr mlm .. 3 bungkus seploh hinggit ..cantik2 buahnye.. merah+manis...balik kang mcm nk cairkan coklat .. nk main celup2 strawberi dgn coklat .. ahaks .. sedap sgt ke smpi Dato' Siti suke?? .. ;D ;D

sangat kejam itu ISRAEL!!

tiap kali tgk gmbr tentang keganasan tentera israel, aku menangis.terutama skali gmbr kanak2 .. aduh .. kejam sgt!!..bertambah2 benci sgt kat pengganas sebenar dunia ni bila baca artikel kat Berita Harian : "Israel tembak budak dikepala" .. aduh .. nape la kejam sgt diorg ni .. dan dlm situasi mcm ni .. aku rs diorg sengaja utk membunuh kaum wanita + kanak2 agar tiada lagi generasi baru di Gaza .. perasan tak??huh .. sumpah seranah pun tak guna .. buatlah apa yg patut utk diorg .. nk ke Gaza .. sah2 tak terdaya .. boikot ajela brg2 keluaran diorg ..setakat colgate,starbuck dan Coke, aku boleh buat. (nk boikot smua pun tak boleh .. takkan nk cmpak hp Nokia aku tu ke longkang??).kalian bagaimana?? .. marilah sama2 mendatangkan kerugian yg nyata kpd Amerika dan sekutunya yg amat sangat zalim (dah amat .. sangat la plak .. betapa tingginye kezaliman diorg ni!)


teringat plak bila makcik aku kata "apa kata kita hantar je mat2 rempit kat malaysia ni berjuang kat Gaza tu .. drpd mati kat jln raya takdpt apa2 .. mati kat Gaza .. terus dpt mati syahid!" .. haha .. makcik aku ni .. emo smpi kesitu dia pikir ... tp .. ada betulnye kan???..ermmm..

luahan teman ..

lama sungguh aku tak jmpa dia nih .. jmpa kat alam maya jer .. baru kejap td aku berchatting dgnnye kat GoogleTalk .. erm .. serabut btul dia nih .. smpi bawak ke mimpi .. terjaga dan terperosok ditepi almari .. aku tanya "ko mimpi antu ke?" .. rupanye mimpi si dia dtg kembali .. erm .. aku katakan .. "mimpi slalunyer terbalik" .. dr situ ada luahan .. bnyk yg terbeban atas bahunye .. even bagi aku .. salah satu drnye bukanlah beban yg sgt besar .. situasi yg tidak begitu kompleks .. tp aku akur dia ttp memikirkannya .. ada sbb2 tersendiri ..

aku sendiri taktau apa formula utk menyelesaikan .. tp yg pasti .. setiap masalah .. ada jalan penyelesaian .. biar masa menentukan .. aku hanya mendengar .. utk memberi nasihat tidak pandai .. tp ttp memberi pendapat ..kemudian,doa sajelah yg boleh kupanjatkan .. semoga segala2nyer akan selesai.AMINN..

chatting diakhiri dgn ucapan "tq for listening me" .. erm .. no prob .. kita kan kawan. ;)

aku kerajinan di pagi selasa


pkul 4.30 pagi aku dh terjaga.angkara mimpi tak best.nak smbg tido.nyamuk plak kaco.bermain2 kat telinga.naik atas.bermalas-malasan.takleh nk tito.akhirnye terus ke dapur.cari mende nk masak.ha... ada nasi putih bnyk.sayur sawi.masak nasi goreng la.carik cili padi,ikan bilis,bwg merah+putih.carik plak lesung batu...tung tang tung tang .. abah kat luar tgh tgk bola .. masuk tgk apa aku buat.huahua~



goreng telur mata 3 biji .. then mulalah aku masak nasi goreng.cincai aje la.masuk fish cake.aku tgk nasi bnyk .. aku masukkan satu peket fish cake tu.nk masukkan sotong/udang,keras lagi dlm peti.taraa .. dh siap.. apa ek nama nasi goreng ni?? nak kata nasi goreng kampung .. mana ada letak fish cake.. ahh .. bantai aje la .. nasi goreng bilis cake... hahahha .. pekejadahnye .. :P



aku amik 4 bekas. satu utk mak,satu utk akak.satu utk aku.masing2 bawak bekal ke office.yg lagi satu,aku buat utk mkn kat umah.ada sambal udang+petai mak aku buat mlm tadi.aku amik udang je.erm..yummy~..selamat menjamu selera.



jalan-jalan di jalan T.A.R

dr thn lps teringin nk ke psr mlm jln TAR .. bkn shopping .. tp saje mau jln2.. so sabtu lps aku ajak akak ke psr mlm .. dia pun kebetulan mau ikut .. tp after dia balik dr skola (bnyk keje dia tu kat skola) ..last2 aku gi dgn mak dlu ..

pegi awal sbb mak aku nk ke chow kit (tmpt fav mak aku) .ke MENANG .. bkn menang apa .. tp kedai pinggan mangkuk daa.aduh..dekat 2 jam la kat situ.dah order.bayar.kuar check brg2 yg mak beli.. then mak masuk balik .. konon ada lagi brg dia nk beli .. beli snduk nasi pulak.. aiyo .. then kene tunggu plak utk barang yg diorg salah bagi.. aritu plak aku ada masalah sesungut ..apalagi .. mcm nk marah je la .. drpd aku marah ..baek aku blah.dok dlm kete.tggu lagi 10minit.mak dh sudah.terus ke jln TAR.hua ..agak bnyk kete arini.parking kat dpn Campbell (main belasah je eja) .. 5hinggit!! hua.. niat dihati nk park kat DBKL .. tp full!! .. parking lima hinggit,mak yg bayar.time kaseh mak ;D

kitorg mula dr awl..agak ramai org.aku soh mak kepit beg rapat2.waktu2 camni ..ramai jer peragut+pencopet.jamu mata dgn bnyk mende.tgk kedai tudung.wah.. udah bnyk yg jual tudung EKIN.tudung CT takde ke?? :P dh brp ramai aku tgk pakai tudung camtu..leh buat kump nasyid.opss.. lupe..mak aku pun pakai gak. :D :D ..terjmpa lelongan tudung lima hinggit.mak aku amik dua.aku amik dua.nanti kita tukar2 ye mak.heheh.

jln lagi.window shopping.nmpk laksa.aku ajak mak pekene laksa penang dkt dgn semuahouse.order air mata kucing.kuah dia tak brp nk sdp la.tp abes jgak.tetiba dpt es-em-es dr akak : "akak otw ke sana nk tggu katne?" .. aku bgtau dimana lokasi kitorg.dkt sejam tggu,baru muncul akak dgn kaki terhencut.sakit kaki,tp mau jln jgak.sama kes dgn aku la.sesungut melanda,tp ada ati mau jln2. :D

jln2 lagi.kali ni orgnye makin ramai.waktu dh hampir 8mlm.jmpa lak pin tudung.tiga biji sepuloh hinggit.rembat tiga biji...jln lagi.nmpk plak baju harga lima belas hinggit.aku satu.akak satu.mak takmau.even aku nak bayarkan pun [last2 kat umah .. mak kata mau beli baju tu minggu dpn].

tetiba ada org call.eh .. "hallu jat.jadi tak aku cucuk ko gi mlm ni??" .. suara tu mmg aku kenal. "kalau ko pujuk lebey skit, mesti aku dh ada kat sana.skrg aku kat psr mlm la" .member call ajak gi rehersal AJL.tp aku ada kelas gamelan la.belajar lagu baru.rugi plak tak dtg.aku tgk jam .. ha??dh dkt 8.30 .. aku ajak mak&akak chow dr situ.sblm ke parking ..smpt lak singgah kat kedai kain.dlm 10minit baru gerak.dropkan akak kat lrt sultan ismail.aku&mak ke studio pakngah kat setapak.boleh pulak salah jalan.smpi ke parlimen aku pegi.terpaksalah buat pusingan U haram.kene hon pulak dgn kete blkg.seb baik tak kene langgar.cepat2 mak pasang tali pinggang keledar.



aku mau jln lagi kat psr mlm tu .. tak abis round lagi la.huaaaa~

change to blogspot??

hua .. my 1st entry utk blogspot .. slama ni sungguh setia di frenster blog .. beralih ke sini sbb kelembapan akses yg amat ketara kat sana .. punyerlah panjang aku taip .. biler posting .. agak lama utk loading .. leh plak dia kata failed .. bnyk kali lak tu .. sakit otak jgak la ... dan akhirnye .. aku meninggalkan blog di sana ... mulakan yg baru disini .. blog yg lama jdkan memori abadi~


sebenarnye sblm ni aku dah ada blogspot .. atas nama iejat .. alih2 tak leh masuk sbb aku lupa password .. email tu pun dh tak valid .. huaaa.. sayang sungguh takleh blog yg lama .. tu yg amik masa nk create blogspot ni ..[citer psl blog lama .. jgn terkejut .. aku ada bnyk blog sblm ni .. aku ada 2 blogspot .. 1 blgodrive dan 1 frenster blog ..huahuahua...bnyknyer~ ]

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.