MALAYSIA menang Piala Suzuki 4-2 wey~!!!!!

Pasukan Malaysia meraikan kejayaan gemilang merangkul Piala Suzuki AFF buat kali pertama selepas menewaskan Indonesia secara agregat 4-2 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta di sini, Rabu. Foto AP.
(sumber gambar : Mstar Online)


dengan penuh semangat ...jom nyanyi lagu ciptaan Ultras MalayaUltras Malaya (kan?kalau salah bgtau ek. ;) )

OLE 2x...OLE2x...
BERJUANGLAH .. PAHLAWANKU..
SATU KANLAH TEKAD SEMANGATMU..
KAMI RELA KORBAN NYAWA
DEMI NEGARA YANG TERCINTA
......OLE 2x.. OLE2x..

walaupun tak dapat tgk kat kedai2 mamak...sama2 raikan dgn rakyat Malaysia yg lain, aku tetap bersorak kat rumah bersama mak,abah & akak!! dah lama kot rasanya tak bersorak mcm ni bila ada perlawanan bola sepak membabitkan pasukan Malaysia ... semakin menyerlah skuad Malaysia bimbingan Rajagopal!! 
I'm proud of them. seronok tengok perlawanan malam tadi.

Alhamdulillah... kita semakin disegani.tak lagi diperkecil-kecilkan ..dipandang sebelah mata. maruah bola sepak negara kembali semula ..kegemilangan bola sepak negara semasa hayat Allahyarham Mokhtar Dahari dinanti-nantikan!! diharapkan kecemerlangan dan kegemilangan ini berterusan. 
tannggungjawab pemain berusaha, tanggungjawab penyokong haruslah setia


yang pasti, nama pemain seperti Khairul Fahmi ( i like him..cute!! heheh) , Safee Sali, Muslim, Ashaari, Shahrul Idlan menjadi sebut-sebutan dan akan menjadi rebutan... tak kiralah rebutan dalam arena bola sepak, mahupun dalam majalah-majalah..haaa ...majalah2??? lucu pulak bila terbaca status seorang teman di facebook berbunyi begini 

"Dear Rajagopal, please keep Khairul Fahmi, Safee Sali & others from M***** or U**V!!!"

hahhaha .. tergelak jugak la... kenapa?yelah .. siapa peminat/pembaca majalah2 tu,tau2 jelah... tempat shooting gmbr yg diorang paling suka buat kat mana??? kolam renang!!... then bila dh sana sini terkenal....shooting sana sini, dapat offer berlakon la..apa la ..mula lah prestasi menurun ... takmau2 ..kami nak pemain yg sedia ada ni kekal ..masih muda semua2 ni.kekalkan prestasi.
(nama majalah tu...fikir jugak sendiri yer ..hahahah) 


apapun ..syabas team Malaysia~!! dan kepada team Indonesia, memang malam ni you all main best,banyak buat serangan yg bisa buat ku cemas! ..cuma nasib tak menyebelahi kalian.boleh cuba lagi tahun-tahun depan ya...tapi aku pasti, team Malaysia antara team yang terkuat.jaga2 ya~!!



p/s : perkara menarik semasa perlawanan malam tadi :

1. semangat kesukanan dua2 pihak.bila pemain Indon krem kakinya, pemain Malaysia tlg legakan, bila pemain Malaysia plak, diorg tlg redakan. macam ni lah bagus~
2. hantaran terbaek dari shahrul utk Safee mmg cantek... Safee umpama Rooney MU, badan besar tp lari laju~!!
3. pasukan Indonesia banyak menyerang, tapi takde nasib kot.minit2 akhir baru gol.
4. pasukan Malaysia passing bola selalu bagi kat pemain Indon.geram gak tgk.
5. aksi Khairul Fahmi mmg terbaek!!! menyelamatkan cubaan2 bahaya dr penyerang Indon.
6. Bambang Pamungkas...lama jugak tak tengok aksi dia.dulu dia pemain pasukan Selangor kan??dia nmpk cam kurus ..cengkung jer kan?
7.. sedey pulak aku tgk muka2 penyokong Indonesia masa sesi penyampaian hadiah tadi... tp tergelak dgn sorg penyokong ni ..dr mimik muka dia tu seakan2 tak percaya tahun ni, Piala Suzuki tu milik Malaysia ..sabar ya pak..cubaan lagi tahun2 depan~ ;)






[ Me ] - 2010 and 2011 .. hurm.....

2010 say : "bye2..don't forget me ok" ..
2011 say : "hye2..I'm coming.Are u ready for the challenge?"



owh .. tinggal beberapa hari lagi je untuk ke tahun 2011 .... yup.banyak cabaran yang menanti, banyak jugak kenangan yg ditinggalkan. akhir tahun 2010 memang satu perubahan yang drastik. kadang2 suatu perubahan itu perlu, satu langkah ke depan yang kita sendiri tak tahu apa penyudahnya. aku  sendiri tak tahu apa akan berlaku atau apa yang akan aku hadapi. satu keputusan yang tiba2 dibuat.ya... kawan2 sekeliling pun agak terkejut, inikan pula famili aku.diorang mula rasa risau. tak yakin kot. tapi takpe, ini semua keputusan yang aku buat.risiko yang akan aku tanggung sendiri.yg penting harus kuatkan diri dan percaya pada ketentuanNYA.

tahun 2010 yg akan ditinggalkan ..sedih pulak bunyinya. tapi bukan lah ditinggalkan terus.muhasabah diri balik apa yang kita dah buat utk setahun ini.banyak yang baik or banyak yg buruk?yang pasti, yang baik diteruskan untuk tahun depan, yang buruk kita jadikan tauladan agar tahun depan kita tak ulanginya.mudah-mudahan.

mengharapkan suria akan memancarkan sinarnya.... bahang kehangatan terasa ...bertugas dan bekerja dengan ikhlas.mudah2an...AMin~


BYE2 2010 ..jangan risau.. seperti tahun2 lepas, aku takkan lupa pada 'kau'


HYE2 2011 .. ya..insyaALLAH..cabaran mendatang akan dilalui dengan kuat dan tabah.

[ PRU ] - "malaslah dgn insurans nih..bukannya senang nak CLAIM pun!!"




"saya & famili dah malas dah dengan insurans2 ni.bukannya dapat claim pun.dulu ejen janji macam2.. cakap manis2 jer.. tapi bila nak claim..tak boleh. husband saya accident masuk besi, semua tu, satu apa pun tak dapat. Pastu kes adik saya ada lump kat breast dulu pun tak dapat.konon cover utk sakit perempuan.tak cover jugak! tipu jer semua nih!sebab tu kami satu keluarga dah malas nak amik insurans2 neh"


itulah bebelan & kemarahan seorang surirumah yang aku call petang semalam.tak terkejut dengan cerita dia tu.aku faham situasi dia bila ambil insurans,tp tak boleh nak claim.sebenarnya tak boleh nak salahkan syarikat insurans jugak.mungkin masa tu agen dia tak terangkan betul2 polisi yg dia ambil.ataupun polisi dia sendiri dah laps (disebabkan lambat bayar atau dah beberapa bulan tak bayar).ataupun mungkin polisi insurans yg dia ambil tu memang tak cover apa yg berlaku atas husband & adik surirumah tu.hurm.... aku tenangkan dia.dan aku terangkan keadaan sebenarnya.dia tak boleh samakan semua insurans sama.dan dia juga tak boleh salahkan insurans yg dia ambil.

baru2 ni ada artikel dalam suratkhabar Berita Harian berkaitan dengan tuntutan/claim.

walaupun aku masih baru dan tak pernah buat claim utk client, tp berdasarkan kepada pengalaman senior2 aku, claim mudah dibuat sekiranya dokumen lengkap. ada jugak client diorg dah tak bayar selama setahun tapi dapat claim bil perubatan sebanyak RM40ribu (bila tak bayar selama 1tahun, Prudential akan ambil dari nilai simpanan yang ada, sehinggalah simpanan kita habis dan pada masa itulah akaun kita akan laps/luput). nasib baik akaun client senior aku tu tak laps lagi.dan client tu amat2 bersyukur sebab dapat claim dan terus bayar utk bulan2 yang tertunggak.

jadinya, janganlah salahkan insurans dan kata insurans ni tipu.selidik dulu apa sebabnya.kalau dah lengkap semua dokomen (bil hospital/report doktor dsbgnya), payment tak pernah tertunggak, JUJUR masa isi borang .. tak ada masalah untuk claim.

dan...jangan lupa call agen insurans anda bila anda buat pertama kalinya nak admit  hospital .. itu memang dah tugas dia membantu anda. kalau dia jauh pun, dia still boleh guide anda through phone. 




[ Me ] - pengalaman baru mengajar erti kehidupan...


sejak bekerja dlm bidang baru ni.mcm2 pengalaman yg aku dapat...dan bila difikir2kan ..seharusnya aku bersyukur dgn apa yg ada ..

kerja baru skrg ni memerlukan aku berhubung dgn ramai orang... tak kiralah melalui media apa pun ..face2face ..ataupun phone call..buat almost phone call la.macam2 karenah,mcm2 feedback.pada awalnya mcm bosan & senang buat aku down.yelah..rejection yg melampau, kdg2 aku rasa malas la nk buat phone call lagi! .. tp leader aku slalu ckp..jgn mudah putus asa .. rejection adalah perkara biasa dalam bisnes.kita buat kerja murni.nk tolong orang.org taknak..takpe..kita cuba lagi.insyaAllah..ada rezeki utk kita kalau tujuan kita tu mmg baik&betul.


jumaat lepas, kali ketiga aku berada di perkarangan masjid.utk apa?'fly the flyers' ..mcm2 orang aku jumpa.last 3 weeks aku kat masjid bangsar.penuh tepi2 jalan dgn kete..kbnykannya kete besar2.. pkul 12.30 dh start ramai muslimin berjalan ke masjid... nak dekat waktu solat jumaat pun masih ada yg berjalan ke masjid.ada yg berjalan laju...ada yg masih berlenggang... tgk2 ..rupanya bukan ke masjid...kemana aku tak tau.. hurm... uzur agaknya lelaki2 tu.. :P

pada masa yg sama, datang sekeluarga pengemis.seorang ibu mengandung, bawa 4 org anaknya utk mengemis ditepi pintu pagar masjid.. anak lelaki yg paling kecil,hanya berbaju...tanpa seluar..berlari sana sini.tak peduli org sekeliling..yelah..budak lagi.rasanya baru berumur 2 tahun....setiap seorg anak2 dia ada 1 cawan. orang yg lalu lalang pasti akan meletakkan duit dlm cawan tu.paling kurang pun 20sen.. aku perhatikan saja gelagat mereka.cawan tu akan dikosongkan sebaik saje terisi.bijak2.. itulah rutin harian mereka sekeluarga. terfikir2 manalah pergi bapa diorg kan?... budak2 tu berada dlm dunia mereka sendiri.tak kisah pun org nak tengok.ada satu hari ni, budak perempuan tu lupa nk pakai tudung.. tak sangka, t-shirt abgnya tu dia jadikan tudung.terus dia pakai bila dgr azan.agak kelakar..tapi apa dia nk kisah kalau orang gelak.. itulah dunia mereka.. dari kecil sudah dibesarkan dgn cara mengemis.terfikir2 juga apa masa depan budak2 tu... dlm hati berdoa yg baik2 saje..

sewaktu para muslimin mula keluar dari masjid...aku dah tak pedulikan mereka ...sibuk memerhatikan orang2 yg keluar dr masjid pula..huh...mencabar juga walaupun tengok/fikir macam senang nak edarkan flyer macam tu saja.. ada yang ambil, ada yg dgn cara baik tak mahu ambil flyer tu...dan ada dgn cara yang kurang sopan... ada satu tu... pakaian smart lengkap bertali leher,bercermin mata gelap..bila dihulur...pandang pun tidak,berpura2 berckp dgn kawan sebelah..speaking lagi...owh ..begitu caranya... takpelah ..tak kisah sgt pun.aku awal2nya mmg dh sediakan diri utk terima reaction sebegitu.


...dan aku rasa ada jugak kawan2 yg mula nak jauh2 kan diri dari aku bila tau aku kerja dlm bidang ni.... sms tak..call pun tak...tanya khabar??hurm ..langsung tak ......relaks la beb, kalau benda baik,why not aku share dgn kamu...tapi bukan lah all the time aku nk citer psl keje aku jer.. hurm....time2 mcm ni la baru aku kenal.....yg mana kawan...yg mana sahabat ....yg mana teman... (maksudnya sama ..tp berbeza... how? Lu pikir la sendiri.... ;)    )

itulah serba sedikit...pengalaman baru...mengajar erti kehidupan ...ya .. baru lebih kurang sebulan.. cabaran spt inilah dinamakan kerja... and i hope i do not regret what i'm done... new experience will guide me to become a better person ... AMIN~



promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.