artikel muhasabah diri.

erm .. bila aku bosan .. perlukan sesuatu bahan bacaan yg cpt, suka baca artikel2 dr iluvislam.com .. ye, dismping utk pengetahuan, ia juga sbg peringtan buat aku yg slalu lupa... and just now i've read this nice article.. and after read it, i'm thinking of .. erm .. aku mengangguk.kemudian aku menggeleng.kemudian aku termenung...





JADILAH SOLEH DAN SOLEHAH DAHULU
www.iluvislam.com
tuan mohd rezza
editor: azzahra_solehah

Tidak dinamakan cinta suci jika nafsu menjadi sandaran utama. Bukan membuang perasaan fitrah insani mahu mencintai dan dicintai, namun tahu dan sedar di mana sasaran pengakhiran konsep cinta yang di bawa itu. Rumah tidak dibangunkan dalam masa sehari, cinta suci memerlukan perlakuan yang disaluti kesabaran tinggi, di mana terlatih sepanjang masa bersama keimanan yang kental dan utuh.

Dalam Islam cinta dan keimanan adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan. Cinta yang berlandaskan Iman akan membawa seseorang kepada kemuliaan, sebaliknya cinta yang tidak berlandaskan Iman akan menjatuhkan seseorang ke jurang kehinaan. Cinta dan keimanan laksana kedua belah sayap burung. Imam Hassan Al Banna mengatakan bahawa: “Dengan dua sayap (Iman dan cinta) inilah Islam diterbangkan setinggi-tingginya ke langit kemuliaan”

Bagaimana tidak, jikalau Iman tanpa cinta akan pincang, dan cinta tanpa Iman akan jatuh ke jurang kehinaan. Iman tidak akan terasa lazat tanpa cinta dan sebaliknya cinta pun tidak lazat tanpa Iman. Kalau sudah tahu diri ini tidak terbaik di pandangan mata manusia, kenapa tidak berusaha menjadi sebaik mungkin dalam menambah fungsi diri mencapai kebaikan di sisi Dzat Allah Taala?

Kalau sudah tahu dan pasti diri tidak mampu memiliki pasangan soleh dan solehah, kenapa tidak mencari kurang soleh dan solehah, dan berusaha merubah menjadi soleh dan solehah? Berusahalah menjadi soleh dan solehah terlebih dahulu, pasti takdir ketentuan-Nya untuk anda dengan insan solehah dan soleh.





Apabila semua yg dirancang tak menjadi ..

uhh .. last week mcm2 yg aku plan utk hari sabtu & ahad ..plan awal2 .. baek punya.minda dah set nak ke sana .. situ dan sini. plan baek punya.kamera pun dh ready.mmg awal2 plan sbb mood nk snap picture jer.

tapi bila tiba hari sabtu .. smua tak jadi.pagi2 keluar awal utk ke damansara .. terlewat smpi .. tgk2 takde org.call plak tak angkat.sudahnya balik ajer la.ingtkan nk ready ke Klang ..uhh .. ada knduri kawen plak.have to sbb dh janji nk teman kakak.sok leh ajak dia tmn aku lak.nk ke Klang after that tp siyes tak tau jln.last2 tak smpat nk balik umh sbb mencarik Pandan Lake Clube dekat sejam stgh.MRR2 sgt jam ok~! dgn panas terik nyer.sudahnye pkul 3 baru smpi.terus makan sbb lapar~!! ..


disbbkan plan nk ke Klang x jadik, so teman la kakak gi Mydin.sesak, tp redah jgak.uish .. kira lama jgak tak gi area KL ni.mcm2 mende baru.so after beli brg2 kakak, ingtkan mau ajak mak ke Putrajaya tgk Belon Panas.. uhh ..dh terlewat sgt! udah nyer .. gi psr malam .. beli char kue tiaw .. makan smbil layan Cerekarama. pastu baca buku utk pekse isnin.


ahad plak - plan nk ke pesta buku/putrajaya after knduri Soraya.udah nyer tak jadik jgak.. dok umah jer la.baca buku lagi.hurmmm ...


p/s : kita merancang, Allah yg menentukan. even sehabis daya pun .. tak mampu melawan apa yg Allah tentukan.ok.aku redha.thn depan ajela tgk belon panas.pesta buku pun smpi nxt week.. ;)


kalau lah K.A.H.W.I.N itu semudah A.B.C



"kau tu bila lagi majlis nyer?" .. "bila ko nk kawen?" .. "bila kenduri kahwin ko pulak"


huh .. soalan2 cepu emas diatas biasanya akan kedgran oleh si bujang yg belum berkahwin.penatkan nk dgr?letih telinga .. kalau lah telinga boleh bercakap, dh lama dia sound siapa2 yg tujukan soalan tu pd tuannya.uhh .. mulut pun tak mampu nk jwb.kalau ikutkan,mau jer RECORD jwpn2 soalan tu, pastu tekan PLAY utk diorg.puas hati!!

ya ..kebanyakan sepupu2 belah abah & mak dah kahwin.anak2 jiran yg sebaya dan muda dari aku pun dah selesai.sudah sampai jodoh mereka .. jadinye .. kahwin lah. (tak perlu la nk keluarkan kata2 sinis atau pndang serong kan??!! )


baru-baru ni aku melawat jiran aku kat flat.anak2 dia yg sebaya dgn aku dh kahwin.mkcik tu borak2 dgn mak.tgh sedap2 aku dgn kakak tgk Tirai AF8, mkcik dok tanya "ina,ija bila lagi?" .. erm .. kami senyum ajela.sbbnye dh penat la nk jwb soalan gitu.

then yg paling hati ni sakit & agak marah bila dia tanya "memang pakat2 tak nak kahwin ke masing2?" .. uhh.. berapi la jugak kan soalan tu.nak je jawab "makcik nak sponsor ke?" .. or .. "esok saya kahwin la~" .. tp masih lagi ada hormat&adab pd org tua2.senyum aje la yg mampu. haiii .. kalau lah kahwin tu semudah A.B.C , mencari psgn hidup semudah mengira 1,2,3 .. aku dh kahwin awal dah.jodoh pertemuan di tangan Allah.takkan la aku nak Nabi tidak mengaku aku sbg umatnya??rasional lah skit bila bertanya tu.huh!


bukanlah tak pernah usaha.tp kegagalan hubungan yg pertama buat aku lebih berhati2.hubungan yg kedua pulak aku rs mcm tergesa2..jadinya i just follow the flow.doa itu wajib.tiap2 hari lepas solat, doa utk dikurniakan sang suami yg soleh dan penyayang tidak dilupakan.usaha dan doa perlu seiring.tp biarlah dlu.hidup skrg pun masih terumbang ambing.soal kerja,soal famili,soal diri sendiri.tapi .. kalau dah jodoh itu sampai, aku sendiri takkan mengelak.jadinya .. Allah tahu apa yg terbaik buat kita.kita hambanya teruskan berusaha,berdoa dan tawakal padaNya. .. oh .. restu ibu bapa juga penting ya~ ;)



percaya pd ketentuan Illahi.
berkat doa kawan2 juga dihargai .. mana tau smpi jodohku.. kahwinlah~...dgn siapa?jeng3 ....


Jumbo Gajah Biru

uhh .. gajah~!!! lama betol .. rindu kat gelaran gajah kecik!!hahaha ..

aku ada dpt jmputan dr member aku. mintak tlg aku amikkan gmbr Mila & Akim ms proses VO utk animasi dr Thai.uhh .. baru aku tau camne proses dubbing suara dilakukan.payah jgak.sbb ada duration time tertentu utk masukkan suara Mila & Akim.bnyk kali jgak la ulang.pastu kena btul2 ikut emosi spt dlm animasi tu.erm.. good job Mila & Akim.

gambar Akim & Mila masa proses dubbing suara.






then .. tak lama lps tu .. dpt lak jmputan utk premier night utk animasi Jumbo Gajah Biru tu.thx Ceed!! ;D .. diadakan di Mid Valley, Mila, Akim, dan bbrp org kuat Astro turut hadir.wartawan dan ramai lagi.

uhh . .citer ni siyes best!!aku ingtkan citer ni ala2 biasa jer..tp mmg superb .. 1st time kan tgk animasi dari Thailand.mmg Gajah simbol kekuatan utk negara Thai. gajah2 dia pun comel.dan .. tak sangka .. kelakar!! 1st time tgk gajah breakdance .. gajah kentut .. gajah kaki kecik bdn besar .. mcm2 la..hihi .. kira tak rugi la kalau nonton bersama famili.budak2 mesti suka.mmg comel2 gajah2 ni.aksi2 diorg pun menghiburkan.

lagu2 dlm animasi ni pun hebat! first time dgr masa proses dubbing suara .. aku dh kata kat member .. "lagu ni best!!" .. uhh .. kalau ada soundtrack .. aku nak!! ;D


so .. kalau boring2 tak tau nk tgk citer apa.. try la tgk .. tak rugilah bayar RM10 utk tgk citer ni. ;D






JUMBO GAJAH BIRU ini merupakan sebuah filem animasi dari Thailand yang dialih bahasa ke dalam bahasa melayu. Tajuk asal filem animasi ini adalah KHAN KLUAY 2 .
Sinopsis animasi Jumbo Gajah Biru :

Selepas peperangan yang dikenali sebagai Peperangan Gajah, JUMBO telah dipilih untuk menjadi Gajah Diraja bagi Raja Naresuan ( Filem Khan Kluay 1). Namun posisinya sebagai Gajah Diraja telah menimbulkan satu dilema bagi JUMBO kerana ianya melibatkan soal hidup dan mati ahli keluarganya.

LUNA, isteri JUMBO secara rahsia telah mengandung dan ini menyebabkannya mahu pulang ke kampungnya untuk melahirkan bayi mereka namun tanpa disangka oleh LUNA kampugnya telah diserang oleh tentera musuh. LUNA dan penduduk kampung akhinya dijadikan tawanan oleh tentera musuh.

Kejadian ini telah menyebabkan JUMBO di dalam dilema kerana dia terpaksa memilih untuk menyelamatkan isterinya LUNA dan meninggalkan tugasnya sebagai Gajah Diraja atau meneruskan tugasnya terhadap raja dan negaranya lalu terpaksa membiarkan ahli keluarganya di dalam bahaya.

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.