untukmu cikgu ...

belum terlambat rasanya utk aku ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu2 di Malaysia, khususnya buat cikgu2 sek.keb.batu 3 1/2 cheras, sek.men convent jalan peel, sek.men. teknik kl, pensyarah2 di UTM,Skudai. tak lupa juga buat kakakku, rakan2 ku yg jadik cikgu. jasa anda semua amat2 dihargai, smoga menjadi pendidik yg berjaya~!

khas utk guru-guru >

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)... See More
Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979

Apabila rotan diharamkan .... cikgu pulak kene 'rotan'

Harian Metro 26 Mei : Pelajar tumbuk muka guru bertubi-tubi
KUALA LUMPUR: Seorang guru lelaki sebuah sekolah menengah di ibu kota bukan saja dimaki-hamun pelajarnya, malah turut ditumbuk berulang kali pada muka menyebabkannya mengalami kecederaan. Difahamkan, dalam kejadian Isnin lalu, pelajar tingkatan satu berusia 13 tahun terbabit hilang kawalan selepas didenda guru itu kerana tidak membawa buku teks mata pelajaran diajarnya.


huh.. apa nak jadi dgn pelajar2 zaman sekarang?aku gelengkan kepala bila membaca tajuk utama yg di highlightkan suratkhabar Harian Metro hari ni.ini bukan kes pertama, dah melambak kes pelajar belasah cikgu disekolah.itu yg dilaporkan..yg tidak dilaporkan?entah brp bnyk lagi kan?hilang rasa hormat kpd guru yg mencurahkan segala ilmu utk pelajar2 menjadi insan berguna di ms akan dtg. ini lah akibatnya bila hukuman rotan diharamkan, guru pulak yg kena 'rotan'.


kalau zmn dlu, piat telinga, cubit smpi lebam, sakit bontot smpi tak boleh duduk dan mcm2 lagi denda yg cikgu buat.. mak bapak kita steady jer.. siap ckp "pukul lah cikgu.ikut suka cikgu lah nak buat apa pun.janji anak saya pandai.janji anak saya jadi org yg berguna" .. nah .. lihat apa yang kita ada skrg? menteri2, doktor2 yang hebat2, peguam .. dan ada jugak yg jadi guru/guru besar .. menyambung tugas gurunya dahulu.berbeza sgt dgn waktu skrg.denda atas kerusi/berdiri diluar kelas pun tak boleh, inikan rotan. dan akhirnya .. dapatlah kes2 pelajar belasah cikgu.

aduhai... kesian cikgu2 zaman skrg.kalau dlu, guru/cikgu adalah profession yg sering diidamkan (senang : keje pkul 7, pkul 2 boleh balik umah), tapi rasanya skrg,jadi pilihan terakhir kot?! cikgu skrg kena kuat mental& fizikal.tahan sabar.tahan maki hamun pelajar.boleh kerja lebih masa.uhh..penat mental&fizikal. itu sebabnya ada statistik guru yg mengalami sakit mental bertambah setiap tahun.nau'zubillahiminzalik .. hope tak jadi kat kakak aku la.

yup.aku kesian kat kakak aku.hari2 cerita psl mslh kat sekolah.kalau bukan psl murid,psl cikgu2 skolah & bebanan kerja.bayangkan, kerja2 pentadbiran yg sepatutnya pihak pentadbiran (kerani) sekolah yg buat,cikgu2 yg kena buat.bebanan tugas diberatkan lagi dgn kerja remeh.hias sekolah/kelas,mesyuarat sana sini dan ada yg berat sebelah tugasnyer.cikgu tu bnyk free, cikgu yg ini pulak smpi penuh jadualnya.hurm..dan baru2 ni, sblm hari guru (16Mei), ada gotong-royong perdana.semua skolah wajib.guru2 mestilah terlibat.hai, patutnya hari guru, cikgu2 diberi rehat,dihargai.. ini terpaksa pulak bekerja di hari cuti.aduhai..


cabaran mengajar anak2 murid zaman sekarang.aku harap cikgu2 skrg berhati kental, bersemangat waja, mentalnya kuat.. utk mendidik anak bangsa.memang..aku cukup simpati dgn nasib cikgu2 zmn skrg.aku rasa ada yg tak kena dgn sistem pendidikan skrg ni. jgn smpi kene import cikgu2 luar negara disbbkan org2 kita tak mau jadi cikgu sudah~

utk pelajar2 , tolonglah hargai dan hormati cikgu2 anda. pengorbanan mereka utk meluangkan masa,mengerah tenaga utk jadikan anda berilmu,menjadi insan berguna di masa akan datang.





hurm .. selak2 ke halaman lain, jumpa pulak berita ni


Tamparan ‘maut’ guru
KODIANG: Seorang murid tahun lima sebuah sekolah rendah di sini, berdepan risiko menjadi pekak selepas gegendang telinga kirinya pecah dipercayai akibat ditampar seorang gurunya, Khamis lalu.

aduh... lain pulak kesnyer... alaaaahaiii~





Citrawarna 2010 .. sangat best~!!

setiap tahun rsnye menantikan event penuh warna-warni ni. i like traditional event!!huh.. darah seni sgt ke?huahaha .. maybe dpt dr arwah atok yg berjiwa seni. hahah .. kakak & adik aku pandai menari.aku?haha .. tak pandai sgt.maybe ms kecik aku lebih kepada sifat2 keras kot..menari2 lemah gemalai ni..tak reti den..uhh..

opss . .sudah menyimpang dr tajuk.sambung.

jumaat (21/05/2010) - full dress rehearsal Citrawarna 2010.diadakan di dataran merdeka.camne tau?kakak aku terlibat dlm event ni.dh bnyk kali kot dia masuk.sejak dia abis form 5.shima pun pernah masuk ms tu.nape aku tak masuk takyah tnya lah kan.huahaha...

sharp pkul 6ptg aku dh keluar dr ofis.park kat lrt cheras.naik lrt.sng skit.
smpi2 terus ke masjid jamek.maghrib dh ni.and for the 1st time solat kat situ.tak tau mana arah tuju.seb baik ringan mulut nk tny.selesai.terus ke dataran.

gamble je.dok lalu dpn ramai2.baju diorg warna warni.dok kat tmpt VIP.perghh .. ramai photographer neh.lens diorg takyah ckp la.advance! terasa kerdil je diri ini.kit lens jer.seb baik jgak la ada speedlite.tp itupun cap ayam nyer.huhu.takpela.sama2 chentakan seni fotografi.hal gadget takde masalah.tp utk zoom in kakak aku yg jauh nun di atas pentas, agak susah la.

tetiba Pak Ngah kata time break.pkul 9 start.so aku terus menuju ke pentas.konon utk amik gmbr kakak aku n kawan2 lain.tak smpi 5minit,tetiba jalan tu penuh dgn penari2 dan gendang.adoi.rs cam tak selamat jer duduk dpn pentas.kang tak pasal2 kena sound dgn Pak Ngah...ish.terus aku ke dpn..

show start.wah... terpegun aku dgn show ni.tarian.baju diorg warna warni.mmg pelancong suka la warna warni nih.hebat! lagu pun best2.terasa cam nk menari skali..:P

dan yg terbaek aku rs time dikir ramai2 tu.perghhh..mmg enjoy! aku rs cam nk dok skali join diorg berdikir barat.kagum! ramai giler.masuk dlm Malaysia Book of Record!..

hopefully nxt year Pak Ngah dpt tender buat citrawarna lagi.sbb last year punyer citrawarna tak best.

(gmbr coming soon.tgh nk edit.hehehe)

sanggul wanita .. aurat ke?

baru-baru ni ..  aku di tag pada artikel mengenai sanggul tinggi wanita bertudung.. tak pernah tau ada hadis mengenai wanita yg menggayakan tudung dgn sanggul yg tinggi itu HARAM.  Hadis dlm artikel tu menyatakan :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

dan ..

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

hurm .. terfikir-fikir jgak .. kalau wanita itu rambut panjang ..macam mana kalau nak bertudung kalau tak bersanggul?takkan nak biar lepas?tak pun .. takkan la nakkan semua wanita berambut pendek. aku ada dengar ceramah ustazah dulu, kalau boleh .. biarlah wanita berambut panjang, sebab rambut panjang ini akan menyelamatkan kita bila meniti titian silaturmustaqim (wallahualam .. kalau salah .. sila betulkan saya .. ) ..
jadinya .. aku paste artikel tu kat wall aku.dan dpt feedback drpd bbrp org rakanku yg bertudung.dan rakan baikku; Barry dapat mencari satu artikel/perbincangan mengenai hal ini di halaman iluvislam.com .. dan ini komen/pendapat mereka :

Berkenaan dengan sanggul, tidak ada pun hadis atau pandangan ulama' yang mengatakan sanggul itu aurat. Jelas pandangan majoriti sarjana menyatakan aurat wanita adalah seluruh badan kecuali muka dan tangan hingga pergelangan. Wanita juga dinasihatkan agar tidak memakai pakaian yang ketat yang boleh menampakkan susuk tubuh yang boleh mengundang pandangan lelaki.

Begitu juga memakai pakaian yang boleh menarik perhatian lelaki. Namun bentuk pakaian yang menarik perhatian ini adalah bergantung kepada suasana setempat. Ia subjektif, dan biarlah masyarakat yang menentukannya.

Tentang sanggul, biarlah kita bersederhana dalam mengamalkan Islam. Janganlah terlalu ingin "mencegah" sehingga kita seolah2 menyusahkan masyarakat. Kalau dah rambut panjang, tentulah kena ikat. Bila nak pakai tudung dengan baik tentulah ada sanggul. Takkan kita nak suruh wanita berambut pendek pula. Biarlah bersederhana lah. Jangan pakai kaedah sadd al-dhari'ah secara membuta tuli tanpa asas pengetahuan yang kukuh.

Soal lelaki akan terbayang itu soal peribadi dia lah. Islam sendiri suruh lelaki menjaga pandangannya dan menjaga hatinya agar tidak melakukan zina hati. Walaupun hakikatnya bukan senang untuk mengelakkan zina hati ini, kerana anak Adam telah ditetapkan untuk terkena sedikit sebanyak. (rujuk tulisan saya dalam jawapan kepada persoalan zina hati)

Tentang hadis kepala perempuan seperti bonggol unta, para sarjana hadis telah menghuraikannya iaitu mereka yang mendedahkan rambut mereka.

So saya harap jelas. Bersederhanalah mengamalkan ajaran Islam.
Sabda Rasulullah: "Awas daripada terlalu bersikap ekstrem dalam mengamalkan agama, kerana umat sebelum kamu telah hancur, kerana sikap eksrtem dalam beragama." [Muslim]

dan lagi ..

Assalamualaikum Warahmatullah.


Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:
Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikan.
(Riwayat Muslim).

Saya kira inilah hadis (di atas) yang dimaksudkan itu. Sepertimana yang telah dijelaskan oleh beberapa ahli iLuvislam dalam thread ini, maksud hadis seperti bonggol unta itu ditujukan kepada perempuan-perempuan yang tidak menutup aurat secara sempurna. Mereka memakai pakaian yang nipis-nipis mahupun ketat-ketat sehingga boleh menampakkan bentuk tubuh dan warna kulit. Pemakaian seperti ini adalah dilarang sama sekali oleh Islam terhadap para wanita kerana seolah-olah mereka semacam bertelanjang juga. Mereka yang tidak menutup aurat ini selalunya bersanggul tinggi untuk manarik perhatian lelaki dengan keadaan sanggul mereka itu.

Sanggul rambut di kepala yang selalu para wanita memakainya bukanlah membawa maksud seperti hadis di atas secara mutlaknya dan juga tidak manafikan maksudnya. Boleh sahaja untuk memakai sanggul asalkan tidak mendedahkan aurat di hadapan lelaki bukan mahramnya serta keadaan sanggul tersebut yang tidak tinggi dan keterlaluan sehingga menarik perhatian lelaki.


Wallahualam.

alhamdulillah .. diharapkan dengan penjelasan/pendapat mereka2 ini, dpt melegakan hati kita.hurm.bersederhanalah ye. ;)

psttt .. kalau saya tersilap,ada tambahan.. sila betulkan. ;)

sharing is caring .. (^__^)v

[ Family ] - happy for my mom ;)

"Ngah, mak dah lulus pekse!!"


... gembira sungguh suara mak aku tadi.baru tadi dia call,lemah lembut bagi salam .. nape pulak mak aku ni?aku ingtkan apa la ..biasanya dia call tghari ckp pasal hal rumah la.. psl ada sale kat sogo ke.. hahah .. ni exam utk org yg keje goverment. PTK apa ntah .. exam utk naik gaji. yelah .. dh berpuluh tahun mak aku keje.. sistem kerajana camtula ..nk naik gaji,have to take the exam.naik pangkat?kena lah bodek2 boss ...eh bukan .. kena keje sangat bagus (ye ke?? hahha) ..

berapa kali ntah mak aku ambil exam.kali ni baru lulus.teringat lagi,tersengguk2 mak baca buku.. psl undang2 Malaysia la, pasal gaji,cuti..macam2.dan biasanya, esok nak exam,malam tu baru dia baca.dan kadang2 dia ajak aku skali baca sama2.huhu..tiap kali tu jugak aku akan wish "mak, good luck" .. dan balik keje tu, mak merungut .. apa yg dia baca tak masuk.and tiap kali soalan pasal IT mesti dia kantoi.huhu.. yelah..masa kat umah aku takde PC & internet.soalan pasal camne nak serve internet.huhu ..

and now.. mak lulus!! suke dia.oklah ..nnt angah nak belanja mak la.mak nk makan apa??





dah nak pencen baru mak lulus kan???hehehhehe~


terkenang saat manis tahun 1992

..tolong ulangkan sejarah 1992 utk tahun ini .. 2010!!


waktu tu darjah 4 .. malam ponteng ngaji semata2 nak tgk Piala Thomas..pkcik tak marah kot.haha.tonton bersama keluarga.kat flat.sama2 bersorak bila mata demi mata Malaysia lawan pasukan Indonesia.dengan barisan pemain : Rashid Sidek, Razif SIdek & Jailani Sidek (beregu), Foo Kok Keong, Cheah Soon Kit& Soo Beng Kiang (beregu), Rahman Sidek. (lupa la .. Misbun Sidek tak main kan masa ni??)

nak gambar yg sama tahun ni.muka je berbeza.boleh kan?!!



tak ingt siapa bg mata kemenangan utk Malaysia.yg pasti .. bersorak kami ramai2!!..satu flat bersorak.abg2 yg jual burger kat bwh pun terjerit2..hahaha .. gembira seh~!! laung Malaysia Boleh!! mantan bekas Perdana Menteri kita, Tun Dr. Mahathir Mohamad, bersama penaung dan penyokong kuat Tun Dr Siti Hasmah.Bangga..kita bangga.sangat bangga.

huh..lps tu, sukan badminton sgt famous.kat sekolah semua nak main badminton.semua ada raket.aku?raket mahal2 takde la.raket pasar malam kot.bulu tangkis pun tumpang kawan jer.takpun beli hasil kumpul duit belanja.nak jadi cam rashid sidek.semangat!

hurm .. itu .. 18tahun dulu ..skrg ni ..adoi ...tak tahu lah ..yg aku tgk .. Datuk Lee Chong Wei je lah yg menonjol.Pemain no.1 dunia.makin lama makin jauh piala Thomas tu ...sayup2 jer..nmpk replika or gambar kat poster ajelah.hurm..


tahun ni Malaysia jd tuan rumah.harap.mmg rakyat Malaysia mengharap.Piala THomas yg sebenar.bukan replika.bukan sekadar atas poster.aduh...

suku akhir dgn Denmark.mata penentu oleh Hafiz Hashim.uhh.. berdebar2 nih.harapan tinggi menggunung.kalau menang .. lawan China, kalau KALAH, wa pun tak tau nk cakap macam mana....uhhh...

update : yeay!!! Malaysia menang lawan Denmark. The real Hafiz come back!! the relax man!! muka steady jer. ok. lps ni lawan CHINA.main sungguh2 tau. pecahkan itu tembok China juga~ ;D



nyesal pulak minum nescafe ..


apa kene mengena Nescafe dgn gejala PMS?puas cari kat Google. takdepun soh jgn minum nescafe .. tapi aku mmg tau if aku minum kafein akan bertambah sakit la penyakit sesungut semut (senggugut lah~!!) aku ni .. adoila..




owh.. baca ni .. perihal senggugut.




p/s : gmbr tu bukan aku.. uish ..seksinyer.. :P .. aku Google ..then ambil gmbr tu utk hiasan semata2.thanks to anyone yg design that pict. ;)


rebuilding ...

haha .. at last .. maybe sbb dh bosan dgn template yg ada.aku tukar skit.tercarik2 gak blog template yg senang dan cantik2 .. uish .. bnyk sgt~!! pastu nk ubah2 coding dlm tu plak .. pening pulak nk pilih mana satu .. last2 ..aku amik yg ini je la.hitam+pink.haha ..aku suka pink ke??? ntah .. dlu minat color biru .. pastu merah .. pastu hijau .. ah .. smua warna lah aku suka.muahahha~

niat nk men'private' kan blog tu .. sbnrnye nk buat ala2 construction la .. sbbnye 1. dah lama tak posting.so cam bosan je kan. 2.sbbnye ada mslh tertentu.nk menyorok la konon.haha ..tp tak jadi. 3.sbb bosan kot dgn entry2 yg ada.so nk pikir sesuatu yg fresh. hehe

so .. hope aku berpuas hati lah dgn blog yg ala2 baru.haha ..aku lah yg berpuas hati .. korang? tak?? takpelah .. tak puas hati takpe, bgtau. mana yg aku leh ubah, aku ubah la .. kalau tak .. malas~!! muahahhaha ...

ok.daa~

blog set as PRIVATE??




uhh .. mesti pelik kawan2 aku ..dh dkt sebulan lebey kot aku meng'private'kan blog aku utk bacaan umum.kenapa ye?hurm .. ada la sbb2 tertentu...tp bila pikir2 balik.. aku rs nk open balik .. maybe aku sudah mula utk menerima keadaan .. redha~

redha menerima keadaan yg dah pun berlaku.yg pastinya aku perlu bangkit!!

YES I CAN!!

jadinyer .. aku open balik blog ni .. scr terbuka utk tatapan smua.lantaklah org nak kata apa .. lantak lah org nk judge aku camne pun.yg pasti .. aku tetap aku... (tapi aku suka lagu Ku Bukan AKU .. heheh)

ok.happy reading.

aku juga suka baca blog2 kalian.smoga jadi inspirasi utk aku jgak!

happy blogging!! yeah~!!

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.