Selamat pagi dari puncak genting... Sejuk...

Assalamualaikum...
Hye...uhh..awal pagi kat atas ni sgtlah sejuk.jam pun baru pkul 6.00pagi. Almaklumlah, aku bila kat tempat yg tak biasa tidur, bbrp kali akan terjaga. Setiap 2jam or sejam.. Lepas tu terus je la mandi.teringat pulak nak posting kat blog yg dh lama aku tinggalkan ni.huhu..

Buat apa di genting?owh.. Aku ada conference... Aktiviti yg every year prudential akan buat. 'Top Achievers' Congress. Quality Agent, weslth planner seluruh Malaysia dtg. Meriah giler la...dr ke muda2 hingga ke tua... Dr leader smpi la ke yg baru jadi agent. Penuh satu Arena of Stars tu.makin ramai,makin meriah...saingannya mesti ramaikan?Yup..tp tak mrnjadi masalah,rakyat Malaysia pun makin bertmbah..

Hari hari last kat sini.so nk amik segala ilmu yg ada.tahun ni have to buktikan sesuatu pd diri aku sendiri,pada family dan org2 tersayang.. InsyaAllah...ada rezeki aku dlm bidang ni. Mana taknya, hampir 5 tahun bekerja dgn comany swasta, hampir 5 tahun mencari kerja kerajaan (atas desakan parents), akhirnya keje ini yg aku rasa happy nk buat...

Doakan aku ye kawan2.

Ok.see you.gtg. Nk breakfast...

Rindu posting...

Perghhhhh....lama giler kot tak post apa2pun dlm blog aku ni...lama ditinggalkan...dh bersarang dh.. Yelah,bila dh terlibat dengan keje sepenuh masa sebagai agent or perancang kewangan, ibarat bekerja sendiri.. Keluar pagi, balik malam. Terasa dh macam bekerja seminggu 8hari.. Terasa jugakla perubahannya... Mmg penat sket, tp seronok.sbb boleh jumpa dgn ramai org.. Mcm2 karenah, mcm2 hal..tp happy dpt tangani dgn sabar..

Yup...rindu posting, rindu nk bc blog kawan2.. So posting hari ni khas buat kawan2 blog ku.... Saya rindu kamu!!!!.. Weeeeeee......

[ ME ] - always think positive .. and SMILE~!!






dulu .. aku selalu fikirkan masalah .. sampaikan satu hari tu bad mood jer .. smua kerja serba tak kena. sangat2 down ... masalah..masalah...masalah .. pernah jugak smpi seminggu bad mood aje. pastu selalu fikir negative side .. fikir apa org akan kata, orang tu tak suka aku la, orang tu pandang pelik la .. (padahal itu smua mainan perasaan sendiri jer) .. last2 .. down. sebenarnya diri sendiri yg buat down.

and .. bila dh bertukar bidang kerja,suasana pun dh lain..bila terfikirkan sesuatu yg negative je, cpt2 exchange ..mula2 susah jugak la nk otomatik tukar mind mcm tu jer .. yelah .. dh terbiasa .. asyik2  negative jer kan. kat sini aku blajar utk fikir scr positive. dan alhamdulillah .. dapat jugak praktikkan. tapi, biasalah, kadang2 tu terbabas jugak..aku manusia biasa.kadang2 tak lepas dr melakukan kesalahan kan?

so, if ada antara kita yg sedih, memikirkan masalah saje .. apa kata kita tukar. daripada memikirkan MASALAH, apa kata kita fikirkan PENYELESAIAN .. drpd PROBLEM, kita fikirkan SOLUTION~!! .. jadinya, secara tidak langsung, kita memikirkan cara2 nak solve problem kita tu .. dan secara tak langsung jugak .. dapat tak kita kurang kan masalah kita???? ha .. so, think the positive side~!!

objection .. masa mula2 aku tak selesa dgn objection yg org beri. edar flyers malu2 sbb takut kena reject. nak buat phone call pun suara antara dengar dengan tak sebab takut org tu kata "saya tak minat~!!" .. tapi lama2 mende tu bila dah biasa, rejection & objection dah xde apa dah (kadang2 ada jugak ter'down'), dulu agak terasa hati & tersentap jugak la bila diorg tak mau amik flyers dari aku. tapi sekarang, alhamdulillah, aku boleh tersenyum dan cakap "terima kasih" kalau orang tu tak amik flyers aku. alhamdulillah~!! fikir jer secara positif - "maybe dia tgh rushing, balik nnt dia ambil lah" ..


jadinya .. berfikiranlah positif ..dan ..SENYUM~!!



sumber gambar : cari dari encik google

[ fun corner ] - jom like fanpage RealFafau ..

huhu .. kesian fafau .. fanpage asalnya dulu kena hack .. dan sampai skrg takleh nk bukak balik .. mula2 fikir maybe kesalahan teknikal, tapi ada jugak aku terfikir, ada pendengki kot.yelah, dh nk ekat ABBPH ni ..ada je la akal org nk hack sana sini.ish .. sape lah pendengki yg suke2 nk hack page fafau ni? tak suka tgk fanpage fafau yg nk dekat sejuta tu ke??? ish ..

tapi takpelah .. sejak bertukar bidang kerja ni, aku selalu berfikiran positif .. so maybe ada hikmahnyer ...



jadinya .. marilah kita sama2 meramaikan fanpage fafau kat sini REALFAFAU

[ Tazkirah ] - 14 Februari or 15 Februari

huh .. pastinya sekarang ni dah meriah lah shopping complex .. dgn promosi sana sini sempena 14 Feb. coklat, bunga, bentuk 'love' , couple tshirt ... uhh ..istimewa sangat ke 14 Feb????

teringat dulu masa sekolah menengah, tapi masa tu sekolah semua pompuan, sibuk jual bunga dgn coklat.ntah buat apa diorg neh. tp yg best bila dpt coklat ar..dpt bunga buat apa ...tapi itu dulu, zaman skolah,zaman takde tahu sgt ilmu2 agama, zaman main2 or zaman budak2 ...skrg ni dah tau ..still nak sambut ke 14 Februari tu? (sengaja tak mau taip nama hari tu .. buat apa disebut2 , takde paedahnyer~!).

bukan takde hari lain nak tunjukkan kasih sayang kepada yg tersayang.huh ..nnt dikatanya aku ni kuno,tak ikut zaman,tak open minded.tapi baca dan selidik dulu kisah disebalik kenapa mereka menyambut 14 Feb dgn begitu gah sekali. tiap2 tahun, nampak meriah. Anak2 muda skrg apa nak kisah. cuma tau berseronok saja. tapi mungkin juga mereka tak tau ..or buat2 tak tau?atau malas nak amik tau? sebab yg mereka mau hanya 'SERONOK' ... 'FUN' .. uhh ..pekejadahnya!! .. smpikan ada anak muda yg tanpa segan silu bercium molot depan KLCC!!! ye ..aku tgk video tu kat youtube. memalukan!! huh, orang yg lalu lalang buat dek je?guard kat KLCC tengok jer?guard yg seberang jalan tgk dari jauh je???takde tindakan??huh..geram~!!


14 Feb dgn 15 Feb mana lagi penting untuk kita raikan?? ayuh kawan2 ... lupakan 14 Feb .. sama2 raikan 15 Februari ini ... ulangtahun kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w kita .. Rasulullah s.a.w yg amat kita kasihi. Jadi marilah kita sama2 berselawat...ke atas Nabi Muhammad. hayati pengorbanannya, contohi akhlak2 mulianya ... lupa kan 14 Feb buat tahun dan seterusnya~ ayuh!!


Kepada semua ... :selamat menyambut Maulidurrasul 2011


[ Lirik ] - Anuar Zain - Sedetik Lebih


sejak awal lagi aku dah suka lagi ni.ish .. Anuar Zain yg nyanyi..tak sah la kan kalau tak sedap ..mendayu-dayu je suara dia...uhh .. terasa la kan mcm dia nyanyi kat kita ...cair hati neh...hehehhe .. owh ..dengarnya lagu ni untuk filem Hikayat Merong Mahawangsa kan? bila la filem ni nak keluar ek?bagus betul adik beradik KRU neh ... strategi... keluarkan single OST filem dulu ..buat orang tertanya2 pasal filem tu...buat orang teruja skit nak tonton filem ni nanti... hurm .. hopefully tak mengecewakan ..sbb 1st buah tangan Edry tahun lepas tu pun berjaya menambat hatiku .. kira pelopor filem muzikal kat Malaysia lah ...

jom layan lagu ni ...best2 ... kot2 boleh masuk Juara Lagu tahun depan ... lama dah tak tengok Anuar Zain masuk Juara Lagu kan?????


sumber gmbr : search dr encik google.thx~!



Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu...

EDRY ABDUL HALIM
KRU Publishing Sdn Bhd




p/s : ramai yg menjerit2 bila Anuar Zain turun dari pentas utk bersalam dgn penonton masa konsert kemuncak Suriafm thn lepas ..histeria la kejap. tapi Anuar Zain tetap maintain jer...

[ Me ] - huwaaaa .... dua kali dah~!!

ish ... ngeri neh~ dua kali dah terlanggar kucing..sekali dulu  takut gak kalau2 'roh' kucing tu datang .. ni baru tadi jadi... on the way balik umah.slow je bawak kot. .. dh la hujan ...tetiba nmpk kucing melintas.tak sempat nk break ..... adush.rasa bersalah sgt ni.terngiang2 pulak neh. nak gi angkat&tengok ...hujan lebat& takut!!!

ish .. serba salah dah ni. ish ..dikatakan sbg pembunuh kucing.adoi.yaALlah ...ampunkan aku ... tak sengaja~



p/s : pagi nanti nk gi tgk.ni nk tgk tgh2 malam ....takutlah aih~ ..ish ... camne ni????????

[ PRU ] - contoh kisah benar : kos perubatan bypss jantung.

malam ni cadangnya mahu buat prospecting. biasalah, dalam bisnes, proses prospecting amat penting. cari punya cari, teringat kat member2 sekolah teknik KL. gi kat page encik google ( marah puan google kan?? :P ), taip 'TIKL' .. so keluarlah beberapa link ... and link yg menarik minat aku ialaha ALUMTEK.NET. owh ...yelah ..aku pernah masuk DULU. pastu dah tak masuk dah. ni kira masuk balik lah. main page terus ada pernyataan ni :
Merujuk kepada perkara di atas, saya ingin memaklumkan bahawa bekas pelajar Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur (TIKL), Sdr Hanizan a.k.a Bulues 86/87  telah disahkan akan menjalani pembedahan jantung di IJN pada 5 Oktober 2010. Setelah dikajiselidik dan mendengar penjelasan dari beliau & isteri, dapat diringkaskan:

* Kos pembedahan yg diperlukan dianggarkan RM80,000.00 (termasuk kos selepas pembedahan + ubat2an).
* Pembedahan (Bypass 3 saluran utama) dijadualkan pada 5 Oktober 2010.
* Kos 8 hari semasa di CCU IJN tempohari RM8,000.00

* Beliau berkerja sendiri.
* Tanggungan: Isteri (suri rumah sepenuh masa) & 4 orang anak (3 bersekolah).
* Beliau tidak memiliki/dilindungi apa2 skim insuran.

Berdasarkan maklumat di atas, pohon perhatian & pendapat Yg Berbahagia Tan Sri/Dato Seri/Dato/Datin/Tuan/Puan & rakan-rakan sekelian untuk kita usahakan sedikit kempen mengumpul dana " Ikhlas Lillahitaala" untuk membantu meringankan sedikit beban kewangan yg beliau sekeluarga hadapi.
Hanya Allah swt sahaja yang dapat membalas segala jasa baik/bakti yang telah Yg Berbahagia Tan Sri/Dato Seri/Dato/Datin/Tuan/Puan & rakan-rakan sekelian curahkan.

Segala sumbangan boleh dibuat melalui/terus ke akaun : Hanizan Ma'arof ~ 200990744315 Affin Bank


bila tengok date posting... la...dh lepas.. tahun lepas. apa lah agaknya cerita Saudara Hanizan ye?harap2lah dia sudah pulih sepenuhnya. tapi tengoklah, terpaksa minta derma ikhlas dari yg lain2.itupun kalau mereka sudi menghulurkan bantuan. dan paling memilukan, beliau tidak dilindungi oleh mana2 syarikat insurans. owh, yelah .. bekerja sendiri ni, kadang2 terlupa fikir untuk diri sendiri. diakui, kurangnya kesedaran dalam masyarakat/kaum melayu sendiri berkenaan insurans hayat/diri.kalau insurans kereta, cepat aje membayarnya (yelah, kalau tak bayar, roadtax tak dapat dikeluarkan, tak dptlah nak jenjalan). tapi kalau dah sakit kritikal, kereta tu pun dah tak boleh pakai.silap2 terpaksa digadaikan untuk menampung kos perubatan yg tinggi. (semakin tahun semakin naik kos perubatan).

jadinya ...apakah penyelesaiannya???
ambillah insurans hayat (sekurang2nya dapatlah cover bil rawatan hospital).. kalau ada simpanan, duit tu boleh digunakan untuk hal2 lain.nah ... "biarkan Kami bayarkan Bil Rawatan Anda" - prudential BSN Takaful.

p/s : promote diri lah ni.kuang3 - hubungi saya ... haznizazin.... cewah~!! (^__^)v


 

[ Me ] - yang pergi dan yang tinggal ...



tgh malam tadi aku terjaga .. uhh ..baru sedar tak solat isya' lagi.balik2 dari kampung tjg karang malam tadi ..terus terbaring kat ruang tamu.penat drive.seb baik tak jem yg amat sangat.huh ..after solat ..tertido lagi....

smpilah terjaga pkul 5.30pg.. boleh pulak turun bawah ..pi tido.ish.. patutnyer pi mandi.konon nk tunggu azan subuh.langsung terlena smpi jam 6.30!! lewat!!

siap2..cari hphone.ada SMS.dari jaja.terkejut.Innalillahiwainnalaihiroji'un~.
bapa kawan aku meninggal dunia sblm waktu subuh tadi.pkul 5pg. lama dah aku tak jumpa kawan aku sorg ni.yelah.masing2 sibuk. dalam hati mmg niat nk gi melawat.

after meeting, bergegas ke rumah dia. janji dgn salah sorg geng dia gak masa skola.kitorg konvoi berdua.smpi di rumah..ramai.jenazah tgh disembahyangkan. berdiri bulu roma aku bila membayangkan 'kalau aku yg dlm balutan kain kapan tu' .. nmpk sgt tak bersedia, padahal bila2 masa jer nyawa ni boleh dicabut. Astaghfirullahala'zim.

aku tgk kawan aku dr jauh.merah mukanya.tersedu sedan.mata bengkak.cuba nak selami hatinya.dia datang kepada kami.ucapkan terima kasih kerana sudi dtg.dan tak sangka kami dtg.salam dan berpelukan.lama pelukannya.dan menangis dibahu.sabar dan tabah ye kawanku.doakan agar rohnya dicucuri rahmat.hibanya hati ini.

..tak semena-mena aku terfikirkan, bagaimana pula kalau aku yg pergi dlu nanti?apa yg aku tinggalkan untuk famili terutama mak&abah.. kerja sekarang pun masih berhutang,duit pun kadang2 bagi kadang2 tidak (tapi selalunya tidak)..tak lupa juga...persediaan2 lain ... bersediakah aku?


yang pergi tetap pergi... bila mahu pergi,buatlah persediaan.
agar orang yang ditinggalkan tidak dipikulkan dgn satu beban...
beban menanggung hutang, beban untuk menyara kehidupan.



p/s :  insyaAllah, ada sesuatu yg ditinggalkan utk mak&abah. tak banyak...tapi asalkan ada. ;)


[ Me ] - waaa ...tak dpt limau sekotak tahun ni...

selamat tahun baru cina ... aiseh ..sejak dh tukar keje ni ..takde lagi la limau sekotak... angpau pun takde...huhuuh....

yelah ..hampir 5 tahun keje dgn bos cina ... tiap2 tahun dia kasi sekotak buah limau. pastu mesti ada angpau ..dan yg paling best, cuti seminggu~!!! Raya Cina je selalu aku cuti panjang.raya aidilfitri amik 2 hari jer.pelik tak?? huhu.tahun ni dan seterusnya ..nmpknyer takde la semua2 tu. takde limau.takde angpau.. dan takde cuti yg panjang. semalam pun (3.2.11) aku bekerja. takpelah ..demi OSAKA!!


hurm ...tetiba teringat kat bos aku la.ish ..mesti dia marah lagi kan?tinggalkan dia mengejut.notis 24jam.padahal dh lama keje dgn dia.hurm.difikir2kan mmg tak patut aku buat dia camtu.takpelah bos... saya doakan company bos bertambah maju!!




huaaa ...nk limau. kelmarin pun after keje, gi beli 100plus kat stesyen minyak SHELL... tengok jer limau ada 3 biji atas meja kat cashier tu.... budak tu pun ckp "amiklah kak limau tu.free.saya bagi" ... huwaaaa ...terharu. "time kaceh" jawab aku tersengih2. weeee~


sumber gmbr dari google

[ Me ] - ignore me?its ok ... NEXT~




huh .. selalu sgt skrg ni kena mcm ni ...ada yg just ignore, tepon tak angkat ...

mula2 tu kecik ati la jugak .. mula la rasa down kejap ...
but then, bila dah lama-lama .. terbiasa dah...
skrg dh mula terima semuanya ..
alhamdulillah....

always think positive .. xtau apa yg jadi.
takpelah. life must go on kan?so ... when people ignore me... its ok ...NEXT~ ..then try to think scr positif.





[sebenarnya tgh susah hati sgt2 ..tak tau nk buat apa dh ni.banyak yg bermain2 diminda...hurm (keluhan yg sgt berat dilepaskan) ... ]

[PRU] - keraguan

#10 eirfansyamil@gmail.com 2008-02-03 19:06
Apakah hukumnya mengambil insuran prudential BSN Takaful, tidakkah kita terlibat memajukan Bank riba (Prudential)

UZAR : PANJANG ULASANNYA DAN SAYA TAK CUKUP MASA. KESIMPULAN, IA HALAL DAN TIDAK DIANGGAP MAJUKAN BANK RIBA.

petikan soalan ini saya copy dari zaharuddin.net


kenapa tetiba saya masukkan entry ni?
sebab semalam sambil2 nak menunggu cikgu2 sekolah datang,buat phine call...and ada salah sorang suspect ni beria2 mengatakan Prudential BSN Takaful (PBTB) haram. huh .. apa maksud takaful yg dia faham?kalau begitu, apa fungsi majlis syariah yang diwujudkan dalam PBTB tu sendiri?

last2, malas nak ambil hati pasal apa yg suspect tu cakap.takpelah ..yang penting Allah tau niatku.


"let's save life~!!"

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.