melawat Rumah Org2 Tua Al-Ikhlas


"Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati "



itu bait2 lagu Ayah dan Ibu oleh Allahyarham Sudirman Hj Arshad. sedih? aku pun.bait-bait lagu yg sgt senang utk mengalirkan air mata aku.sejak 2 menjak ni banyak sgt citer kat suratkhabar anak tergamak buang mak bapak.aduhai~




Jumaat lepas aku dpt tau yg crew Alahai Fafau jemput fun corner join ke rumah org2 tua al-ikhlas, aku sangat teruja!! dah lama rasanye aku dan rakan2 fun corner yg lain merancang utk buat xtvt amal ni, tapi tak kesampaian.even ini ajakan dan utk rakaman, tapi kami betul2 ikhlas mahu datang.aku teruja!! hinggakan 2 kali terjaga di pagi2 buta sebab bermimpi yang aku kelewatan ke tempat yg dijanjikan!! hahah .. xcited nyer aku!!

seawal 6.30 pagi dah bangun.siap2.kemas2 dan buat breakfast.itu kerja yang perlu aku buat kalau nak keluar hari minggu.kesian kat mak la nanti sorg2 buat keje.disebabkan leka dgn kerja rumah,tak sedar dah pukul 10!! sah2 mcm dalam mimpi daa~ aku pecut ke LRT Bangsar.ikut Loke Yew .. nak ke Jln Istana.owh ..damn!!! nak ke Jln Istana tu tutup.patut pun jem! erm .. aku buat mcm yg lain2 buat.buat kesalahan.jln dpn sikit.. then undur .. abis block kete yg nak lalu situ.pedulik!! aku dh lambat neh!! [seb baik takde pak polisi.huwa~!!]


uhh..aku tak lmbt la sebenarnya.ikut dekone dll ke tv3.kene tggu lak crew tv9 smpi pkul 12.then bergerak ke Puchong.perjalanan yg agak mencabar!konvoi dgn 5 buah kete yg lain.

Kami datang ni~





sampai je di sana, kami disambut dgn mesra oleh Mak@makcik Muji, penjaga rumah org2 tua al-ikhlas ni. owh.terus kami dijemput mkn.owh, ada pelajar2 dr PTPTL.kira clash la jgak ni.segan pulak rasa.dtg2 soh makan.tak sdap la kan.erm..tp kami makan juga.org dah pelawa,tak baik menolak. ;D

Nenek ni tak boleh bangun.terbaring saje.


lps mkn, aku terus ke dalam.yg lain2 pun.owh.rupanye rumah ni bekas masjid yg tak digunakan lagi.patutla tikar dia mcm tikar dlm masjid tu.penghuni dalam ni semuanya muslim.aku duduk kat katil salah seorg penghuninya. ada alat bantuan pernafasan bersambung di hidungnya.nmpk dia mcm tak selesa bila ada lensa kamera dok berkedip2.rupa2nya dia tak mahu sape2 amik gmbr dia.ok.then, pelan2 aku dgr dia cerita psl dia.dia yg mahu dirinya dihantar ke situ.adik beradik makcik ni yang hantarkan.dia ada kanser (aku tak ingat kanser apa).lps chemotherapy, dia terkena plak jangkitan kuman kat paru2.so mmg perlukan perhatian yg lebih.kira2 16 jam sehari.jadinya aku rasa dia sendiri takmahu menyusahkan adik2 dia,dia mintak tinggal kat situ.and i can feel that she's not married yet.takdepun mention pun pasal anak dia .. dan dari perhatian aku she's educated person.why?sbb ada part2 yg dia speaking.she know terms2 medical. aku sangat berharap, adik2 dia tak lupa menjenguk dia tiap2 minggu kat situ.itula .. kalau aku rasa sakit sangat, aku kena fikir, ada lagi yg rasa sakit dr aku.semoga Allah tabahkan hati makcik ni.amiinnn.


kitorg masuk plak ke dalam sikit.sini ramai penghuninyer uzur2 .. dalam 80 lebih kot.ada yang terbaring saja.ada yg dikatakan sudah tidak mampu mendengar & melihat.dan ada sorg nenek ni, nama dia Sabariah. Dia kata "nenek sbnrnya kena pi skolah ni.tapi sebab nenek sakit,nenek kena dok sini dlu" ..erm ..geli hati kan?tapi takpelah, kitorg layan jer.borak2 dgn nenek ni.aku tanya dah makan ke belum? Nenek ni jawab "belum ..tak lalu" ..aku jawab balik "Nek tak lalu?meh saya lalukan.nek kena makan,nnt camna nak pi skolah?" .. Nenek tu senyum,sambil tangan dia konon2 pukul aku.tp perlahan la. Manja nenek ni.dan tau tak?aku mula suka nak berborak dengan nenek ni,tapi .. kitorg terpaksa balik dulu.rasa macam cepat sangat.tetiba aku teringat kat arwah nenek aku.sedihnyer!! huwa~!!

ini lah Nenek Sabariah


aku salam mereka.aku mintak diri dlu.taktau la apa perasaan mereka.Nenek Sabariah pandang sayu. dia tanya "dah nak balik dah?" .. erm.takpe Nek .. insyaAllah kami datang lagi...


ye .. aku harap aku akan sampai di sini lagi.



tolonglah .. aku merayu .. janganlah buang mak bapak sesuka hati.dlu cukup punya payah mereka menjaga brp ramai anak pun.tapi takkan seorg anak tak boleh menjaga mereka?ya .. bila dah tua2 .. mereka akan kembali perangai seperti keanak-anakan.layan jer.yg penting sabar.insyaALLAH.. pasti ada ganjarannya. ;)

yes .. i'm back!!



"update la blog .. dah bersarang dah tu~"


haha .. seseorg pesan kpdku.


bukan malas nak update.tp mood takde.sejak the SAD day tu, rs hilang mood.tambah lagi dgn keje2 kat ofis yg melambak,xtvt luar yg bnyk..uhh.but now.. mood itu dtg kembali.keje kat ofis dah berkurang.

sedar tak sedar, bulan Januari 2010 melabuhkan tirainya.sangat cepat masa berlalu.imbas kembali apa yg dah aku buat selama 28 hari yg lepas.ermm..

selain xtvt bersama fun corner& fafau.. owh ya, berkesempatan belajar fotografi dgn geng saycheese di putrajaya.sangat teruja bila nmpk keindahan matahari terbenam di depan mata. bulat besar merah menyala di depan mata.terpegun.lantas Subhanallah diucapkan.cantik sangat. malangnya .. aku tak sempat nak capture moment tu dalam memori kad canon 450d aku tu.hampa :( .. tp takpelah.mungkin lain kali.

last week (23-24hb) memang amat busy.aku diminta utk jadi CREW utk Parti Budiey.com. thx to abg budiey and k.wani invite aku jd CREW.actually last year ada buat jgak,aku jadi CREW jgak.CREW last minit.ms tu tak ramai readers yg dtg.kali ni aku tau sgt ramai!! hampir 100org!! so 23hb tu dh set utk siapkan 100 goodie bags.tetiba crew TV9 mintak fun corner join Alahai Fafau utk ke rumah org2 tua al-ikhlas kat puchong.satu peluang yg tak mungkin aku lepaskan.dah lama kan nak buat aktiviti mcm ni.jadinyer, siang ke puchong, lps tu baru ke apartment mawar. ;)

so .. aku update dlu la citer psl xtvt ke rumah org2 tua al-ikhlas tu dlu.erm.. nxt page please~ :P





BZ day

huh .. last weekend yg sangat bz .. pagi kuar umah, malam baru balik. best pulak rasanya.kiranya tak sempat pun nak pikir hal2 yg menyedihkan.yup.mmg nak sentiasa busykan diri ini.hopefully dpt banyak pengalaman lagi.

owh.rabu ni hari penting.have to be confident.have to be myself.yes2 .. i'm ready!!



terlalu banyak gmbr nk kene edit!!

SAD day.. T_T

erm..huh .. sakit & sebak didada.
tak tertahan rasanya.
aku cuba tahan.tahan semampu boleh.
tapi tak boleh.. aku tak sekuat itu.

uhh .. nk buat keje pun tak senang dah.
asyik berfikir.
teman aku menasihati.aku menghargai..
OK.aku cuba tapi aku perlu masa.

lagu2 di radio buat aku nangis.aku tukar channel ke IKIM.
terus carik lagu ni.carik lirik.owh.. merdunyer lagu ni.
tenang seketika.
mengaku.bila sedih&susah baru nk mengadu padaNya.owh~



Maha Melihat - Opick feat. Amanda

video


seiring waktu berlalu
tangis tawa di nafasku
hitam putih di hidupku
jalani takdirku

tiada satu tersembunyi
tiada satu yang terlupa
segala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya

reff:
Kau yang Maha Mendengar
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
padaMu hati bertaubat

Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
padaMu semua bertekun

yang dicinta ’kan pergi
yang didamba ’kan hilang
hidup kan terus berjalan
meski penuh dengan tangisan

andai bisa ku mengulang
waktu hilang dan terbuang
andai bisa ku kembali
hapus semua pedih

andai mungkin aku bisa
kembali ulang segalanya
tapi hidup takkan bisa
meski dengan air mata




p/s : don't worry.i'm OK.

Cuba buat Puding Caramel Berlapis Coklat

tahun baru .. aku smgt nak cuba resipi puding ni.aritu kak wani bawak masa smbut bday kak ira.sedap!! so esok2 nyer terus gi blog kak wani, print resepi tu.

pagi tadi (ahad 020110) baru smpt buat.bangun awal pagi.smgt nih.buat sorg2.uh.. pung pang..pung pang .. dah siap... disebabkan tidak ada kesabaran yg tinggi dan rs nak cepat ajer .. makanya bentuk tu tak cantik sgt la.ada senget2 pastu lapisan tak bnyk sgt.malas nk tunggu lama2.hihihihi .. dan inilah hasilnyer~ taraaaaaa

Puding Caramel Berlapis Coklat


siyes tak cantik!! senget2.. hahahaha .. tp asal sedap .. okla tuh~



Bahan-bahan :

Bahan A
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla


Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes


Bahan C
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu) - siyes aku tak reti buat karamel.dlm blog kak wani takde cara nk buat.so aku main hantam sajela~seb baik jadi.hahaha.

Cara-cara :
1. Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
3. Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
4. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
5. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
6. Potong dan hidang.


p/s : dlm gmbr nmpk tak mcm bulat2 kecik tu.aku ada bc resepi lain kat my resipi.com, rupa2nya telur tu jgn kacau smpi buih2.kacau biar telur putih+kuning bercmpur jer.patotla akunyer tak cantek~sbb ni rupanye (aku buat andaian sndri la .. kalau salah .. betulkan ek ;) )

erm .. ada jmpa resipi yg sama kat myresipi.com .. taktaula sape pemilik resepi ..apapun thx pd yg share.mmg yummy!!


[update 05.01.10] - tak smpi 2 hari puding ni dh abesh.haha..yg besh nyer .. mak aku kata "sedap~!" .. okla tuh .. bila mak dh puji .. hati aku kembang setaman~ hahahha


promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.