Kuey Tiaw

3 minggu lepas,teringin aku nk msk kuey tiaw.bahan2 pun dh siap beli.mulanye ahad petang tu nk masak,tp cam tak sempat.then pagi Rabu aku bangun awal pagi utk msk.dgn bahan yg aku dh siapkan tgh mlm tadi,teruslah pung pang kat dapur.dan.. hasilnya .... tadaaaaa~



resipi?bukan rekaan sndri.tapi aku amik dr sini.masa masak resipi lupa nk print.aku main ingt n agak2 jer.huhu.slmat mencuba~


Penang Char Kuey Tiaw
------------------------

1 bungkus kuey tiaw (basuh bersih & toskan)
4 ulas bwg putih (cincang halus)
1 cwn isi kerang - [yg ni aku takde.so aku bnykkan udang jer]
6 ekor udang (sederhana besar)
2 biji telur
1 mangkuk taugeh
1 cwn daun kucai (hiris panjang2)
3 tbsp sos tiram
2 tbsp kicap pekat
4 tbsp kicap cair
2 tbsp sos cili
1 tbsp cili boh
Sedikit serbuk perasa
Minyak utk menumis
Sedikit air

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih hingga wangi.
2.Masukkan cili boh, sos tiram & sos cili, goreng hingga naik bau.
3.Masukkan udang, kacau hingga setengah masak.
4.Masukkan telur, biar setengah masak & kacau rata.
5.Kemudian masukkan air , kuey tiaw, kicap pekat, kicap cair ; serbuk perasa & kacau rata.
6.Masukkan pula isi kerang, taugeh & daun kucai. Sesuaikan rasa. Angkat & hidangkan.

HOTFM Le Toue De Gerai.


gmbr je dulu ok.aku sangat mengantuk hari ini.taktau nape..uh~


with ikhwan 'org kampung'


kat tmn melawati


dah ada ciri2 keibuan



maaflah jaja .. tak sempat snap

kayna

fafau pun isi borang daa~ :P AUTA

SHout! Awards

huh.so sorry fafau.saya tak mengundi langsung utk award ni.JUJUR.even utk Dato' CT pun saya tak undi.sebab??ntah.taktau nk ckp.utk SMS,sgtla kekurangan duit.utk ke laman web pun, intenet sgt slow.

erm .. tapi ttp dtg ke Stadium Putra,Bukit Jalil utk beri sokongan.tak undi tak bermakna tak sudi..utk sokong industri.. :P .. tiket yg dpt dr Bro Budiey (thx!! ;D ) .. diambil oleh Kak Zai or Pejal .. ditemani oleh adikku Shima .. park kat LRT .. Ceed dh janji utk menghantari aku & adik balik nnt.smpi2 di Bkt Jalil,fuh .. penuh dgn lautan manusia berbaju merah.lupa pulak, pasukan Man United dtg Malaysia.diorg buat sessi latihan arini.

seat tak best pd awalnya.kami di'halau' ke bwh oleh penjaga tiket.so dekat la skit nk tengok.persembahan bermula.urban style.kbnykan indie band.aku tak brp kenal.dr kejauhan nmpk fafau. BIJAK!! .. fafau yg tak boleh pakai heels, mengenakan pakaian ala2 rappers..so padanla dgn kasut ala2 sport shoes.mmg BIJAK.

performance so far ok la.muzik yg kbnykannya jenis hip hop & rappers.muzik ala disco.tgk org kat floor menari sekali skala.kesan bunyi yg sgt kuat.tiap beat music terasa di jantung!!

aku kuar awal.dihantari ke LRT oleh Kak Yana (thx!!) ..

1. Dato' CT kalah dgn Stacy & Jac
2. FF kalah dgn DJ2 Flyfm
3. Bunkface menang besar.
4. Upin & Ipin menang!!salah satu bukti 1Malaysia!! takkira kaum,smua tgk UPIN&IPIN.



gmbar??huh, dpt amik gmbr dr tepi pentas jer.jauh.tp ok la kot kan???









with my sis


proud to be Malaysian!

Shyla OIAM

SAM Bunkface

tribute to MJ by JV (Jac)







Upset T_T

uhh ..sedih pulak rasa bila org yg rapat dgn kita tak sokong apa yg kita suka nak buat.. at least bagi semangat sikit pun jadilah .. ini .. lagi nak buat aku lemah semangat.baru je nak mula .. dh kasi aku down ..


"buatlah mende yg mendatangkan hasil ..apa yg ko dpt dgn mende tu? " ..


terngiang2 di kepala .. suara tu btul2 mengganggu .. tetiba plak lagu The Climb tu mcm ada kene mengena jer .. huh ..


then .. aku terbaca plak posting Yuna dlm blog dia .. erm .. ayat dia yg ni menarik perhatian aku :

when other people try to bring you down, stop you from doing the things you love - be like water, find your way through tiny holes.

sumber : Yuna's Blog


yes .. i'm very upset .. why can't they support me .. why?

Jual Kerepek??

uhh .. apa nak malu kalau jual kerepek? (teringt plak pada kata2 kawan kpd kawan aku yg kata kat kawan aku tu "kalau malu,camne nak maju") ... lagipun aku mmg suka makan kerepek.silap2 .. kerepek tu abis kat aku jer .. hahaha ..

... baca lagi kat iejatbiz











Reunion CPR'99

huhu .. akhirnya .. dapat jgak aku jmpa dak2 skola CoPeRo'99 .. kalau nk tau, aku dh bbrp kali bermimpi berjumpa dgn dak2 skola Convent nih. at last ,dpt jgak jmpa diorg. perjmpaan ala2 gathering ni scr santainya diadakan di Tupai-Tupai Restaurant & Cafe.

mula2 smpi, aku teragak2 nk masuk ke sana mcm mana.tau kat mana tapi tak sure jln masuk.redah aje.then call Ipah.last2 jumpa.antara org yg terawal smpi selain emmy, Ipah (surelah kan??),Zulia & Hasnah. salam sorg2.and 1st impression aku jmpa Zulia .. "eh ... Zuraidah!!" dgn confident nyer aku sebut nama dia.padahal .. SALAH!! hahahha .. takpelah Zulia .. asalkan ada ZU kat dpn tu .. erm .. yg Emmy aku tak brp prasan .. maybe tak se kelas kot.. huhu .. sori~ .. hasnah mmg la aku kenal.aku dgn dia sama2 pindah ke TIKL lps PMR.

lps bbrp minit, sorg2 dtg .. Smitha (mmg lain sgt~) & Melanie come together. Dilla plak dgn Malisa & Jaja. then Erma, Noor Aziyah (Zie), Kamsina, Elini, Wani, Yasmin, Elly (with her handome son) & Suhada (with her cute daughter) ..

meriah seh~ .. borak2 .. bergmbr .. itula xtvt kitorg.membedah pun ada gak~ ahaks .. biasala .. smpi gabung 3 meja .. ada lagi yg tak smpi .. takpela .. mkn dlu .. menu boleh tahan.so smbil mkn,kitorg borak lagi.lps mknn smua dh abis , barulah Elya, Yan & Aduha smpi .. uhh ... Smitha & Melanie dh pun balik awal2. pastu Erma lak balik.

pkul 7 kitorg kuar .. borak2 kejap.then dpt CD dr Suhada .. thanks!! ..

uhh .. hopefully akan datang dpt jmpa korang2 lagi~





me & Tupai .. :P


antara menu pilihan kami~




antara yg hadir

dapat jgak jmpa ko Yan.nak kawin dh this week




p/s : ramai yg berubah kan?kdg2 hampir aku tak kenal.hehe.so rsnye nxt xtvt, masing2 kene bwk gmbr sekolah.so dpt la cam yg mana satu~ ;D




Jacob's Walk Of Life


[langsaikan hutang :P ]

21hb June yg lepas, aku berkesempatan join xtvt menyihatkan badan - Jacob's Walk of Life @ Taman Metropolitan Kepong. Sambil jalan, makan biskut. haha .. idok ler .. plan awal utk dtg bersama kakak, tp tetiba lak dia ada kelas ganti,so terpaksalah aku pergi sorg. seawal pkul 6pg aku bangun, bersiap2 utk ke umah aida arisya.aku park kat lrt universiti,aida smpi.then kitorg amik kak zai.

huh ..sosat.kitorg smua tak sure jalan yg mana.alih2 singgah kat stesyen minyak utk bertanya.terserempak lak dgn Abg Mat (BigJam JB), dia pun nk kesana tp dia naik moto,tak leh nk follow .. lps bbrp minit, akhirnya smpi jgak.maaaak aiii .. penuhnyer kete2.parking tepi jalan berderet2 .. nasib baik ada sorg ni nk kuar,so aida park kat situ.

huh .. smpi kat padang.tak nmpk sorg pun fun corner yg lain .. ramai giler tgh beratur utk amik baju.amik baju ikut nama.aku terus ke K-P .. uish .. panjaaaang~ .. terus ke depan.nmpk Jumaat.ah-hah!! .. terus aku ke diorg.hulur IC kat Pejal soh amik kan .. uhh .. lega~ dpt jgak .. yg lain pandang2 .. huhu .. ada rs bersalah .. tp .. itulah guna kawan~ hikhikhik ... thz Pejal~

tukar baju kat tmpt yg diorg sediakan .. tgh sibuk dok belek baju tu, Ceed, Jaja , Minami & Dayah masuk dlm tu.ok.ada kwn.kak zai & aida aku tak jmpa dh.then ke dpn bersama Ceed, Adeqbun, Diah. Jaja & minami ke toilet. Dayah lak terus hilang. tggu di garisan mula.pejal & jumaat join. mula2 kitorg kat dpn .. alih2 .. terkebelakang .. org berpusu2 nk dok depan bersama fafau & fbi .. takpelah .. mengalah.akhirnya aku, ceed & adeqbun jalan bersama2 .. ada soalan lak tu.kitorg jwb kuat2 , org lain tulis .. hahah .. bagus betul!! ..

uhh .. sejauh 5km berjaya diharungi.alih2 tgk dak2 fun corner lain dh lama smpi..lor .. ada yg tak jln rupanyer ...then beratur plak utk amik goodie bag .. okla .. dpt biskut dgn air serta payung .. dok lepak tepi pentas; kepenatan.

Ceed bermurah hati banjer eskrem.best2 .. then bergmbr bersama fafau.then .... balik, kitorg lepak kat mamak.makan, then aku,aida,kak zai,kak ira & adik dia singgah kat umah mkcik kak ira.transfer gmbr smbil tgk melodi.

smpi umah pkul 3 lebey.penat.mandi2.tito~



yeah .. fun corner bersama Duta Jacob's


bersantai .. bersama kak mar


p/s : ada bnyk lagi gmbr.tp mls nk carik kat mana. ni aku amik kat blog aida.haha.





promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.