keterujaan dek kerna Konsert SATU

huh .. sangat teruja .. baru malam tadi menonton konsert SATU -Dato Siti Nurhaliza .. malam termimpi2 .. uhh .. sangat best .. sangat berterima kasih kat Siti sbb nyanyi lagu2 yg tak pernah kuar kat radio (walaupun lagu tu sgt best!) .. lagu2 dr album pertama .. hingga lah skrg .. terima kasih jgak sbb memahami kami yg dok kat atas skali ni .. susah2 je sediakan skrin tv kiri dan kanan .. skrin besar kat pentas .. sgt prihatin!!







akhirnya!! suke!!


antara yg menarik :
1. turut hadir pada malam konsert terakhir : Tun Dr. Mahathir Mohamad & isteri, Rossa, Kris Dayanti,Jamal Abdillah, Ifa Radziah dan Dato' Suhaimi Md Zin

2. dimulakan dgn Aizat. arrangement lagu Engkau Bagaikan Permata mengkagumkan. asyik dgn saksafon. dan tak sangka, Aizat juga peminat Siti Nurhaliza. tiap2 kali raya datang beraya kat umah Siti di Kuala Lipis. kata Siti "Aizat hari2 datang umah siti, time tak raya pun datang. Dia idolakan SIti, Siti pun idolakan dia;mcmmana dpt kurus mcm tu".. "yelah ..dimana ada kemahuan,pasti ada jalan"

3. lagu Kurniaan Dalam Samaran , betul2 menguji vokal Siti.suka kostum Siti waktu ni.baju merah ala2 kimono..panjang keblkg .. ibaratkan perjalanan seni beliau yg penuh ranjau.. kagum!!

4. sempat berseloroh ms beliau menceritakan sudah hampir separuh perjalanan seninya diceritakan melalui lagu2 tadi. Kata Siti "sedar tak sedar, sudah hampir separuh perjalanan hidup Siti diceritakan.anda sedar tak?.. ke tengok Siti je ni??" .. heheh .. cam tau2 jer :P

5. koreografi tarian yg sgt menarik!terutamanya masa lagu (alah ..lupala lagu apa).penari & SIti berpakaian ala2 tentera.sharp.cantik & kagum! Pat Ibrahim nye keje lah ni kan??impress! (ada laporan kata koreografi tarian agak klise??)

6. ramai yg beratur utk sesi autograf.dlm hati : mesti tak dpt sbb aku antara yg blkg2..dan paling tak sangka, Siti tetap menghabiskan sesi autograf tu smpi pkul 1 lebih. Thank you very much!! ;D



p/s : dek keterujaan Konsert SATU ni, aku berhutang psl xtvt di Jacob's Walk of Life.hehehe~




Teater - Mana Setangginya.

Sinopsis Teater Mana Setangginya

Penduduk sebuah perkampungan nelayan menyara hidup dengan menangkap ikan dan menjual hasil ponhon setangginya. Nelayan ini dilarang untuk menangkap ikan pada hari Sabtu, iaitu hari beribadat.

Kumpulan nelayan yang derhaka di bawah pimpinan Hawar telah berpindah ke atas bukit. Walaupun hidup mewah, mereka melanggar perintah. Kedatangan Uzza selaku orang asing telah membawa falsafah baru dalam kehidupan mereka.

Juda, iaitu anak Hawar mengahwini kekasihnya Iriam, iaitu anak Ibra. Tetapi Silbi dan Subhat menabur fitnah akan asal usul Iriam. Juda bermuka-muka akan kebaikannya untuk mengaburi penduduk kampung. Lalu, dia dan ayahnya mengiktirafkan kedudukan mereka sebagai ‘raja’.

Paderi yang menasihatkan Hawar dan Juda telah ditangkap oleh Uzza. Ibra dan Iriam datang membebaskan paderi tapi telah dikenakan syarat 10 bakul ikan sebagai tebusan. Iriam juga diserahkan kepada Uzza dengan persetujuan Juda.

Tiba-tiba turunlah ribut yang maha dashyat serta halilintar yang membelah suasana. Belut gergasi yang dibela Uzza akhirnya memakan tuannya serta membunuh Hawar. Akhirnya, Juda telah pun menemui sodom wa gamurahnya.

-------------------



malam tadi aku berpeluang menonton Mana Setangginya.tiket FREE dr member kakak aku.jujurnya : aku tak teringin nak beli tiket utk tgk citer ni.tp bila ada tiket, apa salahnya.aku tahu Mana Setangginya ni hasil karya Datuk Noordin Hassan;Sasterawan Negara pun dr suratkhabar. Karya Sastera lebih dekat 10tahun.erm.. 'sastera' .. so boleh agak tak camne jalan citer dia??(aku kurang minat pd karya2 sastera yg berat,malas nak berfikir)


agak ramai jgak.ramai pelajar.


seat paling atas.sbb free,harus berpuas hati. ;)


nasib baik aku terlintas nak baca dlu sinopsis teater ni terlebih dahulu sebelum menonton.permulaan yg agak membosankan. terutama ms pelakon utk watak Silbi & Subat menfitnah Iriam yg dikatakan anak jin laut.aduh.bosan tau.mau tidur rsnya.masuk pulak Azizah Mahzan sbg Mira.lakonan dia ok, cuma kdg2 apa yg dia ckp tak brp jelas.mungkin jgak dia terlalu baku dlm bahasanya (pelakon2 lain tak camtu pun). permulaan yg bnyk menyanyi.pastu bercerita.


pengacara mlm itu

tertarik dgn set awal.diumpamakan spt pohon setanggi
(penuh satu lobi IB dgn haruman setanggi)


setengah jam lepas tu, baru lah interesting skit.boleh paham skit2 apa citernyer.jgn terkejut plak bila kuar Paderi dan Sami dlm teater ni.teater ni takde sebut mana2 agama pun.tp boleh paham2 sendiri.then, kagum aku dgn set Kota Gemilang.pencahayaan pun not bad.masa babak kota gemilang ditimpa bencana, dipanah 'kilat' , terasa smpi atas.mcm betul2 kilat tu.dahsat!then ada api2 lagi.kellas~


kagum dgn rekaan set 'Kota Gemilang' ni


teater ni takde break, so abis awal la, dlm pkul 10.45 camtu.masa sessi otograp, ramai pelajar yg beratur.aku cuma dok di dpn pelakon2 tu utk amik gmbr diorg.so ini je la yg mampu aku amik. ;)

Sabrina Ali sbg Iriam

Sabrina & Azizah Mahzan

Tony Eusoff sbg Juda

Iqbal Taufik sbg Uzza

Corat-coret :
1. even tak bnyk set pentas & setnya tak bnyk bergerak sana sini, tetap hebat!suka kat belut gergasi mata merah.
2.kostum ala2 mcm zmn RobinHood pun ada.menarik!.aku suka.
3. Dua kali aku terkejut masa Silbi mengetuk tongkatnye.kuar api beb!! dahsat!
4. Aksi pari2 terbang yg diberitakan, tak sehebat mana.bagi aku, biasa saja.
5. lakonan mantap bagi aku : Azizah Mahzan (even tak brp jelas apa dia sebut), Shaharuddin Tamby (sbg Hawar), Iqbal Taufik & Mohd Nor Fatih Mohtar sebagai Silbi.
6. Suara Tony Eusoff menyanyi seakan2 Stephen Rahman (Hang Tuah)
7. Sabrina miming masa nyanyi.
8. Shaharuddin Thamby aku tak nmpk ms sessi otograp.ada ke tak ek?


ulasan lain yg menarik



p/s : perlu dingatkan, ulasan aku ni berdsrkan pemerhatian aku.ada yg kata best, ada yg kata 'ok'. bagi aku .. okla kalau nak tengok.





Teater Bangsawan - Gambar

> PanglimaIndera Kayangan

watak Panglima Hitam dgn Puteri


watak tentera Bugis


'suasana' di istana Kota Kayangan


Dato' Lela cemburu dengan perhubungan Puteri & Panglima Hitam


Panglima Hitam dikatakan mati dipertempuran


with Che Mat & Abg Yus



amik peluang pegang anak ular yg abg yus bela



Teater Bangsawan

baru2 ni aku berpeluang utk menonton teater bangsawan di panggung DBKL (dekat dgn Dataran Merdeka) .. tidak menghampakan ajakan dr akak,aku pun ikutla.lagipun FREE. Kalau tahun lepas aku terlibat secara tak langsung dlm persembahan teater Peta'ka, kali ni aku hanya menonton.dan hasilnya, boleh la.agak menghiburkan.tak boleh la nak bandingkan teater2 kat Istana Budaya, tp utk panggung yg sekecil ini,aku kagum jgak.ditambah pulak dgn live band, rekaan set yg boleh dibanggakan jugak. ada 2 teater bangsawan yg aku tgk dlm thn ni kat sini :



1. Delima Mustika Sakti
Pementasan Bangsawan ini dijayakan oleh Kumpulan Bangsawan SRI MAHKOTA ALAM, Johor Bahru. Sinopsis :

Seri, seorang gadis yang dipelihara oleh keluarga Sang Pendeta Buana dari sejak bayi menjadi pilihan hati Raja Jauhar Nilam Shah untuk dijadikan permaisurinya. Walau bagaimanapun, akibat nafsu amarah dan sikap bongkak yang meliputi hati, berlaku sumpahan oleh Sang Pendeta Wara yang menyalahgunakan ilmu kebatinan yang dimilikinya sehingga Raja Jauhar Nilam Shah tidak dapat mengenali wajah isterinya sendiri, Seri. Hanya cincin Delima Mustika Sakti, cincin mohor daulat kerajaan negeri, pemberian Raja Jauhar Nilam Shah kepada Seri yang dapat menghapuskan sumpahan tersebut


aku suka dgn selingan utk penukaran set.lagu zapin & joget yg dinyanyikan oleh penyanyi (tak kenal) diiringi oleh penari2.tarian yg menarik.zapin, tau2 ajela.lagipun aku mmg suka tarian zapin.kemas,rancak dan tersusun.utk rekaan set plak,aku suka set rumah.nmpk real & 3D effect.yg lain2 biasa saje.lakonan pun ok.



2. Panglima Indera Kayangan
Pementasan Bangsawan Putera Indera Kayangan ini dijayakan oleh Kumpulan Sri Bangsawan Indera Kayangan (Perlis). Sinopsis :

Bangsawan ini mengisahkan tentang perebutan kuasa diantara dua orang putera raja di negeri Indera Kayangan. Peristiwa ini berlaku selepas kemangkatan Sultan Dhiauddin. Akibat daripada perebutan kuasa tersebut maka berlakulah campurtangan kuasa luar. Pada waktu yang sama juga berlaku perasaan iri hati diantara pembesar negeri yang telah mengakibatkan berlakunya pembunuhan antara salah seorang satu daripada putera raja tersebut.


hehe .. yg istimewanya, bakal abg ipar (insyaAllah .. Amiiin~) aku berlakon dlm teater ni.Kira antara watak utama la jgak.before this pernah la bekerja dgn abg ni masa Peta'ka dlu, takpernah tgk dia berlakon.erm .. rekaan set cantik.terutama set dlm istana.tp lakonan pelakon utk watak puteri tak brp menjadi.pelakon lelaki dia hensem!! .. ada penampilan istimewa .. ada Che Mat Raja Lawak 1. patutpun akak aku kata ramai gak kwn2 dia dr Raja Lawak dtg..

saat paling bosan ialah masa selingan. patutnye kalau teater bangsawan, nyanyilah lagu ala2 tradisional ke, ini tak.. paling terkejut, nyanyi lagu Dan Sebenarnya & I Will Survive!! mmg aku gelak abis la.pastu plak, paling kelakar tarian utk lagu Mentera Semerah Padi.lagu semangat mcm tu boleh diorg menari lembik2 .. plak tu, tetiba masukkan elemen moden dlm tarian tu.mmg kene gelak la dgn aku.huh~



erm .. maybe nxt pementasan ada lagi .. masuk adalah percuma. show dia slalunye ari jumaat-ahad, 8.30mlm ..klik kat sini utk jadual pementasan.



[nnt aku letak gmbr.gmbr2 dlm memori kad,tak bwk keluar lagi la.. :P ]




Wedding - Shima & Shah dan Suzaidi & Wife [06.06.09]

huh .. boleh la aku katakan .. bulan MEI&JUN tahun ni adalah bulan memenuhi jemputan perkahwinan & pertunangan.. maybe sebab masing2 nak kejarkan minggu CUTI SEKOLAH .. semuanyer serentak.. kalau badan boleh dibelah2 .. dh lama aku bahagi2kan utk memenuhi semua undangan .. yelah .. mana boleh hampakan kawan2 yg jemput..yg jauh2 tu terpaksalah..tak dpt nak pegi ..

06.06.09 .. tarikh ni jer ada 3 jmputan.2 majlis persandingan .. 1 lagi pertunangan. disbbkan majlis tunang tu buat pagi, so aku pegi la kejap (with my sis). Majis pertunangan Norsaidah@Che Da (sedara jauh) kat Ampang..cantik dia bertudung.dh mcm Farah Deeba.aku tak lama kat situ.adala 45min.bergegas ke BTR plak.majlis persandingan Suzaidi (member SKBTC). jmpa la dgn member2 skola lama aku.jmpa jgak dgn kwn baik aku ms SKBTC - Pn Asma yg dtg jauh dr JB.


bersama Asma Nabihah dgn anaknyer


dr BTR .. kitorg konvoi lak ke Ampang (patah balik..aduh~) .. diketuai oleh Bob.. smpi2 Shima&Shah dh selesai mkn beradab.kacau dia kejap utk bergmbr.jmpa lak dgn member CPR .. best giler.. lama tak jmpa.kesempatan mcm ni mmg tak leh lepaskan utk bergmbr. seronok2~


sama cantik, sama padan


member2 SKBTC(pandainyer susun..so .. who's next??)


ceria2 je smua~


cantik baju pengantin diorg ni~



then aku kembali ke majlis tunang tadi sbb nk pick up my sis .. borak2 jap, baru balik ... uhhh . letih la .. ni baru 3 majlis sehari.nasib jgak dekat2 .. gagahkan diri gak la nk pegi smua.kalau jauh2 .... erm .. tak dayala den ..



p/s : gmbr majlis tunang & gmbr wedding suzaidi tak dpt nak amik.pesal ntah~

mari ketawa

huh .. dlm keadaan bingung dan sedey .. aku mls nak buat keje.jadi aku baca email.aku jumpa email lucu ini .. buat aku senyum sorg2 dpn PC.


SAPE HEBAT

Man : Bapa aku hebat. Dia polis. Semua orang takut ngan dia.
Ali : Eleh, bapa aku lagi terer. Kalau dia suruh orang tunduk, mesti orang tu tunduk.
Man : Wow! Bapa kau keja apa?
Ali : Tukang gunting rambut.


KELAS BI

Ayah : Apasal B.I kamu nie asyik dapat kosong jer...! Apasal hah?
Anak : Eh, ayah! Tu bukan kosong. Tadi cikgu adik dah kasi bintang banyakkat bebudak lain. Ada dapat 5 bintang la, 4 bintang la. Bila turn adikjer, bintang dah abis. Sebab tu cikgu bagi kat adik bulan.



SUDU
Doktor : Encik kena ambil 3 sudu ubat ni setiap hari.
Pesakit : Eh! tak boleh la doktor.
Doktor : Kenapa?
Pesakit : Rumah saya ada dua sudu jer.



MAYAT
Cikgu : Hasan,sambungkan 2 ayat ini menjadi satu. 'Ali menaiki
basikal ke sekolah. Ali ternampak mayat.'
Hasan : Ali ternampak mayat menaiki basikal ke sekolah.



MENIRU
Cikgu : Encik,anak awak didapati meniru Ali dalam exam.
Bapa : Apa bukti awak?
Cikgu : Encik tengok soalan nombor 4 nie. Siapakah menemui Pulau Pinang?Seman tulis "Saya tak tahu"dan anak encik tulis "Kalau engkautak tahu, aku lagi la tak tahu".





p/s : aku tak gelak.tp aku senyum.sebabnyer masa aku baca email tu, ada bos & client tgh berdiskusi kat ofis.. diakhir email tu ada selit pesanan >

Mulakan hari dengan senyuman, kerana senyuman adalah ubat. Jangan tension2.


cam tau2 je aku tgh tensen~

keinginan vs keperluan

aku tgh tension.buntu dan pening.smuanyer psal duit.aduh..sgt2 terasa ketika ini.dlm memikirkan antara keperluan dan keinginan.sesak.pikir dan pikir lagi.sampai pening jadinye.nak muntah pun ada.dlm keinginan itu semakin hampir,ada perkara yg menghalang.lantas dlm hati berbisik 'belum ada rezeki lagi' .. uhh~ .. smpai kapan lagi harus menunggu??hati berbisik lagi : 'SABAR' ... erm... dlm keinginan yg membuak2 .. antara keinginan dan keperluan .. harus memilih .. mungkin ini suratannya .. aku tidak boleh menggapai Nikon D60 itu buat masa sekarang...
sedih.

Wedding - Yati & Zaidi [30 Mei 2009]

bbrp bulan lamanye merancang utk ke majlis kawan aku sorg nih .. dan akhirnya aku,Oare & Barry saje yg ke Tapah. Pd asalnye kitorg mau bergerak pkul 11, disbbkan Yati ajak dtg majlis akad nikah (yg aku ingtkan ari jumaat) .. kitorg bertolak pkul 9.

lebih kurang pkul 10.40 kitorg dh smpi kat umah yati .. yati pun belum bersiap lagi .. lepak2 dlu .. amik2 gmbr .. then pkul 11.30 baru smpi rombongan pengantin lelaki ..

oleh sbb aku dok kat luar, aku berkesempatan mendengar serba sedikit nasihat Tok Kadi pd Shah .. smbil2 snap tu .. dgr la jgak nasihat tu ..rsnye inilah 1st time aku mendengar dgn jelas apa yg dikatakan oleh Tok Kadi .. agak kelakar jugak la Tok Kadi ni.. psl cucur bawang pun ditanya kat pengantin lelaki .. mungkin utk mengurangkan sikit debaran pengantin lelaki ;)


dgn sekali lafaz .. Yati selamat menjadi isteri kepada Zaidi .. alhamdulillah .. semoga kekal bahagia hingga akhir hayat .. ;)


lepas mkn2 & bergmbr .. kitorg bertolak balik ke KL ..kitorg singgah kat R&R Tapah utk solat ..sempat jgak beli buah jambu kat situ ... smpi KL dlm pkul 5, perut aku lak meragam .. plan kitorg nak gi Jusco Keramat diteruskan .. lps perut lega .. kitorg makan lagi ..then balik umah~


antara gmbr2 yg sempat aku ambil :




tinggal kami bertiga .. so who's next?? :P


debaran yati


Zaidi .. look like ..er ..hikhik~


dengan sekali lafaz .. alhamdulillah











Wedding - Sally & Ijan [23 Mei 2009]

inilah satu2nye yg aku rs wedding sedara(jauh) yg paling grand .. hantaran yg begitu cantik .. suasana dlm rumah+ luar rumah meriah .. dgn adanya persembahan silat dpn pengantin, persembahan tarian dr penari2 cilik Swatari .. berarak plak tepi tasik .. pergh ...mmg grand ..


dan antara gmbr2 yg sempat aku amik dgn kamera digital (terasa agak kerdil bila bersama2 lebih dr 7 org photographer kat situ) :

pelamin serba putih


deko yg indah


mas kahwin diserah


sama cantik, sama padan


dah lama tak tengok acara camni


iringan penari cilik


sempat posing kat tepi tasik





(uhh .. perasaan nk beli kamera slr menebal .. tp belum ada rezki lagi~ :( )

Aku mohon

aku terbaca nukilan cikgu jimi http://jimi-wiser.blogspot.com/search/label/nurani .. erm .. entah kenapa sejak akhir2 ni .. selalu memikirkan tentang KEMATIAN .. agak merisaukan, menakutkan,menggerunkan ..


bila mengingatkan kematian .. mulalah terus mahu buat kebaikan .. smpikan tak terkejar masa .. tapi bila bertemu keseronokan .. mulalah kembali kepada asalnya ..

seperti aku .. siangku ingat .. malamku alpa .. malamku ingat .. siang pula kulupa ..
kekuatan 'itu' hanya sementara .. bila pula akan kekal selamanya?

aku mohon.. aku mohon.. tetapkanlah hatiku ya Allah ..
aku mohon .. aku mohon .. tegurlah aku kalau aku tersalah langkah..
aku mohon .. aku mohon..




(before update pasal majlis kenduri2 kawin yg aku sibuk pegi dr last week)

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.