akan tiba .. 2010

uhh .. terasa cpt sgt ms berlalu.aku rs baru je nak 'bermanja2an' dgn 2009 .. 2010 bakal menerjah sehari je lagi .. kenapa mengeluh?? erm .. banyaaaak sbb .. antaranya plan2 utk dilaksanakan thn ni tak dpt dilaksanakan ..dan .. tahun bertmbh .. maknanya .. umur pun makin bertambah .. terfikir2 apa kebaikan yg aku dh buat spjg tahun ni..erk .. mcm sikit jer~ :(


2009 dilalui dgn bnyk kenangan ..ada yg sedey .. ada yg gumbira .. lumrah hidup, begitulah..aku masih ingt xtvt bersama2 rakan,keluarga .. dan paling aku tak lupa sambutan ulangtahun aku pd thn ni.ya, akui ..tak pernah smbutan spt itu.tak pernah mengharap smbutan spt itu .. sgt bersyukur .. sgt2 menghargainya.ya .. kawan2 yg sgt memahami.i like it very much!!

dlm suka2 .. ada jgak duka .. hubungan 'itu' terputus ditgh jalan .. salah aku rsnya .. entah .. tp yg pasti .. aku ttp berdoa yg terbaik utk aku dan dia ..biar masa & Allah tentukan.. dlm ms yg sama, aku ttp berharap pd yg dlu .. susahnyer nk lupa .. mcm mana ye???

thn 2010 aku harapkan semangat baru.sinar baru.aku yg baru.harapan itu masih ada kan???



SELAMAT TAHUN BARU 2010 ;)







Natrah - aku simpati dgn nasibmu!






lps menonton CUCI the Musical, mmg dlm plan nk tgk Natrah..aku tak booking tiket sbbnye akak aku kata akan dia yg akan beli.last2 ..aku dpt tau dr Ipah,tiket hmpir2 nk abis!!!aik??takkan kot.aku cpt2 bgtau akak.and .. at last dpt la tonton teater arahan Erma Fatimah ni.

seat yg agak best.berbaloi spent RM51.masuk lewat 2 minit gara2 lmbt kuar umah.masuk2 je dh projector perkenalkan para pelakon.1st espectation aku - teater ni bukan teater musical..jd aku kene hayati.aku perlu tahu sape NATRAH yg sgt popular satu ketika dlu.aku baru tau kisah dia bila kuar berita yg NATRAH sudah meninggal dunia.sana sini org cerita psl NATRAH.sape NATRAH ni??

2 jam tanpa henti ..aku cukup sedih dgn penderitaan yg 3 org ini lalui; 1. NATRAH 2. CHE AMINAH (ibu angkat NATRAH) 3. MDM ADELINE

ya, sblm menonton teater ni, aku spt yg lain2, agak marah & kesal bila Natrah terpaksa murtad.aku bencikan pihak Inggeris & famili Natrah.benci sbb maruah Islam tercalar. tapi .. bila menonton karya Erma Fatimah .. monolog Natrah, che Aminah & Mdm Adeline, perasaan berbelah bahagi.


aku simpati dgn nasib Mdm Adeline.. dia hanya menyerahkan anak perempuannya kpd che Aminah utk dijaga ketika keadaannya yg sgt2 terdesak.ibu mana yg tidak sayangkan anak?ibu mana yg tidak sedih apabila mengetahui anak kandungnya sudah tidak mahukannya lagi.Ibu mana yg tidak marah bila anak kandungnya spt dilarikan,diubah agamanya dan seolah2 dibawa lari.dia pasti mahukan keadilan.

bagi Che Aminah pula, Natrah dijaga sejak dr kecil.kasih sayang dicurah spt anak sendri,dididik dgn sempurna,diajar tentang Islam.baginya Natrah segala2nya.Apabila anak yg dididik dgn didikan Islam yg cukup kuat,tetiba mahu dituntut kembali oleh keluarga Natrah, dia amat bimbang jika Natrah dikembalikan kpd agama Kristian.dia tidak kisah jika Natrah bertemu dgn keluarganya,asalkan Natrah tetap Islam..jika tidak,seolah2 mencalar maruah Islam.maruahnya juga tercabar.dia mesti mempertahankan Natrah spt dia mempertahankan aqidah Islam!

Natrah, aduh .. kasihan melihat dilema sorg gadis yg dibwh umur.cantik manis.sopan dan berbudi bahasa.dibesarkan dlm suasana Islam..dia masih muda.baru saja mahu mencipta bahagia bersama suami tercinta, berdepan dgn kemelut yg tidak sesuai dgn usianya.seakan mahu sama2 meronta dgn Maya Karin (Natrah),dia tak bersalah.dia hanya ingin hidup bahagia.dan bahagianya pd ms itu hanya bersama Pn Aminah & suami - Mansor Adabi.dia sgt marah bila ibu kandungnya mahu memisahkan dia dgn che aminah yg dia syg spt ibu kandungnya.dia sygkan Islam.dia juga tidak sanggup berpisah dgn Mansor Adabi... dan akhirnya ... Natrah kembali menjadi Maria Bertha Hertogh.


yup. aku rs teater ini berjaya!aku dah kenal Natrah.dan aku dh tahu sejarahnya.dan aku simpati kpd smuanya.pelakon smuanye hebat2 .. SOfia Jane (yg pdmulanya aku tidak kenal,suara dia sgt lain!!), Umie Aida hebat, Maya Karin mmg mengkagumkan (this is her 1st theater rigth?).watak2 pembantu tidak kurang hebatnya. percubaan pertama Remy Ishak juga ternyata memberi kesan. Jgn serik berlakon teater lagi sudah (gara2 insiden dipukul sekump. lelaki yg takde akal!) ..

erm ..set? not bad.sgt suka set rumah che aminah, pejabat peguam dan rumah di singapura. boleh naik turun mcm rumah betul2!! ..then set Gereja.terpampang besar org yg disalib ditengah2 pentas..dan pintu yg seakan2 pintu penjara tu .. sgt seram ok!! syabas la pd pereka set pentas!!


ada kekurangan skit la .. lagu2 mcm ada yg tak kena.lebih kpd bunyi gendang india / hindustan. Miming pulak tu (bukan remy / maya yg nyanyi ), tp takpelah .. boleh layan lagi la.sbb ni bukan teater musical.takmau demand lebey2. :P




corat-coret :

1. ada bnyk seat kosong pd awlnya ..lps teater dh bermula dlm 2minit, ada bbrp kump masuk.my sis kata, diorg masuk guna pas percuma.erm ..patutla..apa2pun, aku bangga dpt beli tiket sndri utk karya bagus spt ni.


2. datuk seri rais yatim ada skali menonton.patutla lmbt start n lmbt abes.kene tggu VVIP.protokol katanya~


3. tak sangka ..dlm pd nk kuar, ternmpk fara fauzana. selang sebaris jer dgn tmpt duduk aku.aku pndang ke blkg.cuba utk memanggil..tp suara aku tak cukup kuat..keluar jer .. aku segan2 nk tegur,tp last2 tegur jgak. ;D


4. mulanya nk beratur utk sesi autograf.tp pjg sgt.ramai tertumpu pd remy ishak.smpikan aku kene himpit ke dr blkg sbb org2 blkg sibuk nk amik gmbr remy!!aduh!!


5. sesi autograf abis awal.so ada yg beratur blkg2 tu hampa!kesian.nasib aku tak beratur.


6. keluar dr IB ..eh .. FF ada disitu lagi.aku tercari2 kakak aku sbnrnye,tp maybe FF perasan aku.dia terus dtg kat aku, terus amik kamera aku tu, dia soh saudara lelaki(encem!!) dia ni amikkan gmbr. ..rupa2nya watak Harun tu, anak sedara FF yg berlakon. smpat jgak kakak aku amik gmbr dgn dia.yup.dia still bertongkat.






7. terfikir2 .. brp bnyk kes spt Natrah dinegara sndri tidak diendahkan.kisah benar yg tidak ditonjolkan.apa2pun ..sentiasa berdoa agar aku,keluarga dan kita smua tetap dlm landasan dan agama yg benar yakni Islam.Aminnnn~

Piknik ketiga FUN CORNER with FF

[posting pasal KElantan akan ditunda.. sbb gmbr tak diedit lagi. :P]


Sumber gmbr : Fafau Fun COrner (thx to kak zai (^_^)v )


uhh .. piknik kali ketiga di tasik Taman Jaya (kali ketiga ditmpt yg sama ;D ) kali ni sgt best!!! BONUSnye sbb ada Fara Fauzana yg sekian lama tak berjumpa & kedengaran suaranya di hotfm (cuti sakit-operation lutut kanan) .. dan rsnye dah lama takde xtvt bersama fun corner.berbulan2 jugak lps cuti raya dsbgnya.masing2 sibuk dgn kerjaya & pelajaran. kalau takat jmpa kejap2 tu ada la kot.tu pun tak seramai begini.

makanan pun .. sgt meriah!!! FF bwk sate ayam,daging & perut (uish . sygnye aku tak mkn sate perut), Opah bwk buah tembikai dgn nasi beriani & lauk aym msk merah,daging dan acar (didtgkan khas dr Pahang!!), kak yana bwk karipap (take over my menu??hahaha goood~)dan vitagen,jaja bwk kek buah, Eza bwk puding jagung, Air botol - kak leo dll , lain2 menu mcm bluebarry cheese tart, KFC (sape bwk ni ek?FF ke??),agar2 telur (ke??).. sgt LUMAYAN makanan aritu.pergh~ alhmdulillah!

eh .. tak lupa pada yg bwk pinggan,mangkuk,sudu & garfu plasik.Mai ek?? ;)

mkn2 dlu baru main game.kak zai bhg kump pd 4.aku cabut undi,dpt group 1 bersama OPAH (yeay!!), Intan, Jumaat, Kak Yana & Aten.

game buat gaya paling best!!! mcm2 gaya. paling aku ingt aksi Jaja, lukisan Aira (jari hantu???!! hahah)..bnyk lagi~!

last skali , cabaran meneka apa yg FF buat gaya.ada adiah..tp tak kisah la adiah tu.yg best aksi tu .. buat gaya org sapu smph utk word KAMPUNG, tgn cam tnjuk kuat = TENAGA, aksi mcm panjat tangga/perah susu lembu = NEW ZEALAND!! aduh~ mmg MENCABAR.

sape dpt jwb .. dpt la adiah... yg lain2 .. tak dpt adiah .. tapi sweet moment kan??adiah jgak tu .. ;)

erm .. layankan gmbr yg aku amik dr forum FUN CORNER.teruja???marilah join bersama kami di FUN CORNER



FF yg mmg PRO amik gmbr.cayalah~



kumpulan SATU!! always number ONE!!JUARA beb..juara!!


ni la aksi jaja yg paling diingati ..utk lagu "bila aku sudah mati!!"hahahhaha~

tengok muka masing2 .. hahaha


taken by FF : "lompat smua!!"



Opah pun lompat jugak~ salute!!!


bersama FF .. smoga kaki cpt smbuh (bertongkat2 pun .. ada kat muar ye utk nite jam?? semangat!! ;) )



balik tu .. membwk mknn yg ada.yg pastinyer .. aku sibuk bungkus nasi beriani .. last2 .. nasi tu aku lupa bwk.adeh.kerepek yg Opah bagi pun tertinggal.erm .. takde rezki~

Weddings .. [uhh .. bila giliran aku pulak??? :P ]



masuk je bulan November .. smpi la Disember .. bnyk sgt kad jemputan kawin yg aku dpt .. tak kira la dr kawan2 or sedara .. almaklumlah .. time cuti skola .. dan ada yg clash tarikh..erm .. slalunye aku akan gi jmputan yg aku rapat & tgk jauh ke tak ..

okla .. nk share bbrp gmbr wedding yg aku amik... [ bila dh ada kamera besar bagak ni ...smgt sket nak amik gmbr dpn pelamin tuh~ .. takde la rs terpencil sgt3 dgn kemunculan bbrp kamera laen yg lebih bagak dr aku.huhu.at least.hey .. i'm photographer too!! .. hahaha .. nmpk mcm PRO la kunun~ :P ]




[Nor Saidah @ Che Da & Azran]

sedara aku.. majlis akad nikah & bersanding diadakan di ampang.and masa knduri menyambut menantu pun aku ikut.jauh nun kat kelantan..tp itu kemudian.ada bnyk kisah jadi ms kat kelantan..tunggu nxt posting ya .. :P


baju ni sgt cantek!!suke~

aksi spontan nih.bagus btul~

melangkah ke majlis akad nikah

smpi tergelak besar .. tok kadi ni mmg kelakar!!


[Kak Masjuniwati & husband(helmi kot namanye.. :P ) ]

senior aku masa kat UTM..boleh dikatakan agak rapat.org JB .. tp atas sebab2 tertentu, pindah ke KL.erm..mmg bnyk dugaan yg dia tempuh.tapi ..alhmdulillah .. kebahagian akan jadi milik org2 yg bersabar.kak mas,ja sgt happy bila tgk kak mas happy.semoga berbahagia hingga akhir hayat.heheh .. lps2 ni ..tak leh dah call malam2 ye.takut mengganggu~ hahhaha


pelamin yg tersergam indah dlm dewan perdana felda.solekan ala2 jawa.nice!!


inilah mak kak mas



nana, barry and Oare .. "wah~!" .. (who's next???)






iejat : menunggu2 giliran sape lepas ni antara kawan2 aku yg masih single.Oare??Barry??Nana?? Khawa?? ..atau aku sndri??owh .. tidak .. biar kakak aku dlu la~ mana leh langkah bendul.nnt kene bagi adiah.takmau!! [dasar kedekut!!hahhaha]



Tahajjud Cinta - Siti Nurhaliza





video credit to ayul79 (http://www.youtube.com/watch?v=kY6V7stmWp8)



Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
Lemas mencari tempat berpaut
Kirimkan aku kekuatan
Serta pedoman dikesesatan

Ku sunyi dalam gembira
Perih pedih tanggung derita
Sungguh aku bukan wali
Yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga..

....
....

Terlalu lama aku mencuba
Terlalu banyak cinta yang ku damba
Tiada yang sempurna hanyalah fana
Tuhan.. ampuni hambaMu

....
....

woo.. Kau datang ketika duka
Dan bintang bercahya
Tunjukku ke jalan syurga..

Ku rebah di dada malam
Memecah dendam yang lama diam
Ku tanggalkan baju dunia
Dakapku dengan selimut syurga

Ya Tuhanku hanya padaMu
Tempat mengadu segala rindu
Limpahiku rahmat kasihmu
Dalam Tahajjud Cinta bersujud







aku : sgt syahdu lagu ni.buat aku nanges jugak la~.lagu yg aku sgt suka dlm album Tahajjud Cinta.

antara MIMPI dan Realiti


uhh ... aku mimpi aku KAWIN!! 3 minggu yg lps.bangun2 je tgk jam dh pkul 6pagi .. uhh .. terus dup dap dup dap jantung aku nih~! .. giler .. mimpi kawin??!! dlm mimpi tu kira lagi 2 minggu nak berlangsung ..aku boleh tak sure nk kawin ke tak... kira hati aku bukan utk dia lah .. cewah~! .. dia tu sape???opss .. tak dpt la nk bgtau .. RAHSIA!! .. rs dlm mimpi tu bercmpur baur perasaan aku .. gembira ada .. sedih ada.. berdebar ada ..menggelabah pun ada!! ..uhh .. bangun2 terus beristighfar aku bnyk2~ mintak dijauhkan perkara spt itu~


beberapa hari lepas tu .. aku dpt SMS dr seorg sahabat .. dia akan melangsungkan perkahwinan dia 3 minggu lagi .. dan SMS dia btul2 mengejutkan aku .. "AKU RASA AKU NAK BATALKAN MAJLIS KAHWIN AKU LA~!" ..aku tersentap!!biar betul.. terus aku soh dia call aku (uhh..kreditku tak mencukupi :P ).. aku dgr cerita dia .. masalah dia .. erm .. begitu rupanya.. (cerita dia tak dpt diterangkan disini.RAHSIA jugak~)

erm .. aku bukanlah org yg pandai menasihati .. takde pengalaman sgt pun ..cuma mmg aku pendengar yg setia (uhh .. masuk bakul angkat sndri ni~) ..apa yg aku cdgkan kat dia .. bawak berbincang ..mende2 kawin mana boleh buat main2 .. perlu berbincang ..takde masalah yg tak boleh diselesaikan..dan terus terang aku ckp .. mmg rumit masalah dia .. melibatkan smua orang.mana nak jaga hati sendiri .. mana nak jaga hati famili ..ramai lagi..dan aku sndri kagum yg sahabat aku tu mampu utk tempuhi smuanya .. tabik jgak la.aku sndri .. kalau difikir2kan .. aku tak mampu nk tanggung sndiri ..lemah rasanya.

lepas panggilan tu jer .. aku teringt balik kat mimpi aku tu .. erm .. tak tau lah itu secara kebetulan atau...?? .. yang pastinya .. aku mengharapkan dan mendoakan yg terbaik utk sahabat aku tu.insyaALLAH .. ALLAH permudahkan segala urusan kita sekiranya kita selalu memohon pertolongan dariNya.



aku : mcm2 ujian yg kita dpt .. tanda Allah sayang sangat kat kita. itu ungkapan yg slalu aku bgtau kat sahabat aku tu.dan .. aku terfikir kat diri sndri .. aku takde apa2 ujian .. maksudnya .. uhh .. "kumohon jangan lupai aku ya Allah ...walaupun aku slalu melupai Engkau" .. (*_*)





CUCI The Musical..WOW!! [pictures]




sangat best okay~! .. terbaek~!!!







sporting giler Awie nih~


uhh .. encem~


at las .. dpt gak bergmbr dgn VEE~


ahli ke-lima Cuci-Cuci Services .. hehehe.. boleh??




CUCI The Musical is ..... WOW!!!!




huh .. 1st ingt dah tak boleh nk tgk teater ni .. last week my sis ada pegi IB tanya tiket .. 'penjual' tiket tu kata tiket harga RM43-RM63 dh SOLD OUT!! kecewa beb!! tiket harga rm100 ke atas je yg ado .. uhh .. rsnye mcm tak mampu .. akhir2 thn bnyk nk pakai duit ..... and tetiba jer Nana call tny nk tgk tak mlm esok (khamis) .. cpt2 la aku kata NAK~!! .. thx to Nana yo~! ;D

uhh ..dgr2 nyer tiket CTM ni lebey mahal dr biasa sbb tajaan tak banyak ..erm ..ntahla.tp mmg mahal dr biasa pun.. tapi .. kalau dh tgk .. mmg BERBALOI-BALOI la wa ckp .. 3jam beb .. puas!! mcm citer hindustan lak.tak aku nafikan kdg2 meleret2 .. tapi meleret2 CTM ni menghiburkan!! gelak sakan smpi ke sudah.mmg gandingan Awie+Afdlin+AC Mizal+Hans buat kitorg pecah perut!! hahhahha~

erm .. sape2 yg dh tgk film CUCI akan tau jln citer awal smpi abis .. mmg sama la jln citer .. tp lawak2 diorg yg live tu yg best! ..lagu pun boleh tahan...gerak tari pun nice.. set pentas & props mcm biasa2 jer .. tak sgt yg aku kagum ..tapi boleh la.. tak boleh la harap mcm PTM & PGL yg semmgnya ada budget besar~


Afdlin mengkagumkan.aku suka lagu impianku (dlm subtitle kat atas tu - My Dream) ..best!!! .. as usual lawak2 dia yg kita tgk .. spontan (aku tak tau la ada dlm skrip ke takde :P ) .. suara Afdlin ms nyanyi lagu2 dlm teater ni kdgran agak lain.lebih sedap dr biasa~


AC Mizal dr PGL aku tau dia mmg hebat.dlm CUCI pun sama.sape kata dia tak beri komitmen yg baik??watak dia yg mmg dia (sape tgk AC? .. tau karakter dia kan?) .. suara dia mmg sedap.then dr watak2 sempoi .. tetiba dia jadi garang dan marah .. switch mcm tu jer .. mmg aku rs bagus. Awie pun smpi tergamam gak la. ;D

Awie?? .. uhh ..sgt comel bila berpasangan dgn Adibah Noor.psgn yg sgt comel.. yg dahsatnyer .. Awie menari beb!! buat split lagi!! haha .. kalau 2 minggu buat mcm tu .. agak2 sakit pinggang tak???hope Awie dpt bertahan smpi ahad ni~ [uhh .. bila dgr suara Awie nyanyi .. pergh ..naik bulu tengkuk aku!!]

Vee ..tidak mengecewakan.boleh thn jugak suara dia bila menyanyi.babak romantik dia dgn Hans tu aku suka.naik gondola ..tetiba ada effect lampu yg menampakkan byg2 diorg ditgh2 bulan mengambang.cantik!!

kehebatan vokal Adibah Noor tak boleh dipertikaikan ... and aksi comel bila terbau pisang goreng yg Awie bawak antara babak yg akan aku ingt smpi bila2 .. waduh .. klako beb~ tetiba suara Adibah bertukar dr tegas&garang kpd keanak2kan ..sgt comey!!lagi satu .. babak dia pakai baju hitam + rambut gerbang2 ala2 Diana Ross. yg paling tak thn .. bila C'Tan (AC Mizal) kata .. dah macam Man Kidal!! masa ni mmg aku gelak giler.rs cam nk guling2 pun ada.adeh~

watak2 lain sebagai penambah 'perisa' : watak ayah CJ - Ramli Hassan, Reefa as pengacara, Harith Iskandar as Wira;boyfren CJ (Vee) dan pelakon2 tambahan yg lain - aku nmpk Esther OIAM.

teruja giler aku nk bercerita psl teater CUCI ni kan?smpi dh berjela2 aku rasa!!hahaha .. tp memang .. teater ni ..kalau sape2 yg tension2 .. tgk la teater ni .. mmg boleh hilang kejap masalah.gelak tak hengat!! smpi kan nmpk Awie & AC Mizal tahan gelak .. siap cover2 lagi.spontan tu~ hahahhahha~!


bnyk perkataan2 n lawak2 diorg yg masih aku ingt smpi skrg .. WOW~!! (sape yg akan tgk & dh tgk akan tau apa itu .. WOW~!) .. balik tu dpt la bergmbr dgn diorg.tp tak smua.dan smpi skrg aku rasa masih nk gelak dgn lawak2 diorg..


Bebel :

1. ms sesi autograf .. hans nmpk sgt kepenatan.nmpk P.A dia kat blkg bg gula2 sakit tekak.
2. AC Mizal tak kelihatan ms sesi autograf.erm .. Ramli Hassan kata dia tak sihat.
3. Hans tak bnyk menyanyi dlm teater ni.just menyelit2 skit.then ada 1 part dgn Vee.itu dia nyanyi full.
4. maybe ada lawak spontan.smpikan Awie & AC Mizal tertahan2 gelak.
5. Ada part yg Awie boleh tersalah/lupa skrip .. tp mmg pandai cover.kitorg tak perasan lah~ hahahha
6. tak puas hati skit dgn 'pengurusan' lampu dan chy .. patutnye masa nk gerakkan props yg masih ada pelakon didepannye beraksi .. gelapkan la skit kat blkg tu .. takde la nmpk sgt 'rumah' tetiba bergerak.
7. sape2 yg beli tiket RM43 .. akan terlepas bbrp aksi pelakon yg mmg tak akan nmpk dr atas.dengar je la yer bila org2 kat bwh gelak.dh berdiri pun still tak nmpk apa yg berlaku kat bwh.masa ni .. aku duduk bersandar jer la .. tgk subtitle!!hahahah~


gambar menyusul kemudian.yg pasti .. as usual bila lepas tgk teater ... aku teruja!! smpi termimpi2!! hahahahha~


Congratulation to both of you~


Congratulation to my luvly sister & brother!!
(Shima : Diploma Kejururawatan & Ja'a : Diploma Seni Reka & Grafik)

Shima : Tahniah beb. tak sangka ko dpt anugerah pelajar cemerlang (Kokurikulum). tabik ar kat ko!!



Ja'a : Tahniah2 . .lepas ni fokus utk degree plak. ;)


tak dapat gmbr ala2 dlm studio .. wallpaper ni pun cantik apa.. ;D


Ja'a : ha .. pakai smart camni slalu kan bagus~

yogurt bread pudding

dh lama aku save resipi ni dlm PC .. aku terjumpa dlm blog Mat Gebu .. mmg banyak betol resipi dlm blog dia nih .. dlm bnyk2 tu .. aku terjumpa la resipi ni.simple & senang.aku suka resipi yg simple & bahan2 dia mudah nk carik.. beli barang2 dia las week .. so pagi tadi baru aku smpa buat.tu pun before nk gi keje and kebetulan mak cuti.boleh la dia tengok2kan .. ;D


BAHAN-BAHANNYA :-)

7 keping roti sandwich putih, dibuang tepinya
(aku tak buang tepi.belasah je.tepi roti pun sedap apa~)
300 g yogurt berperisa "blueberry"
(1 yogurt tu 140g .. jadi aku letak 3.terlebih skit jer)
4 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar gula halus
1/3 cawan kismis
Mentega secukupnya


Cara2nya :

1. Sapu nipis setiap keping roti dengan mentega, kemudian potong kiub (potong 9 kepingan kecil utk setiap keping roti. Sapu bekas pembakar dengan mentega.

2. Susun sebahagian roti tadi dalam bekas, taburkan 1/2 bahagian kismis. Kemudian susun baki roti. Ketepikan sebentar. (ada lebihan kurma kat umah,aku potong kecik2 utk gantikan kismis)

3. Satukan telur, yogurt, esen vanilla dan gula dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bergaul dan sebati. Tuang rata ke dalam bekas yang berisi roti. Tabur baki kismis dan biarkan 30 minit. (yg ni aku silap.pagi tadi aku terus bakar..tak tunggu 30min .. jadi bila potong,still nmpk kepingan roti tu .. kene buat lagi ni~)

4. Bakar secara "bain-marie" (dengan meletakkan bekas tadi dalam satu bekas lain yang lebih besar, yang mengandungi air panas) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 40 minit. (aku tak pakai oven letrik, tp pakai api dapur.loyang tu aku lapiskan dgn satu lagi loyang yg berisi air dlmnyer ..malas nk pakai oven.haha~)

5. Bila permukaan pudding keperangan boleh dikeluarkan dari oven dan sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong untuk hidangan..




erm .. next time nk try yogurt perisa lain plak..gambar hasil??uh.. takde ..sbb balik2 td aku tgk dh tinggal sikit .. adik aku bawak ke JB la tu kot..

Alang's Engagement

Alang ni cousin belah abah .. kira famili yg agak rapat dgn famili kitorg..bertunang masa raya ke-7 (26hb Sept) .. so utk hiasan hantaran .. akak aku la ditugaskan utk siapkan 5 hiasan utk hantaran tu .. kira gubahan tu hasil kreatif dia la.. not bad .. sape2 yg berkenan nak buat tempahan,boleh je calling2 .. ahaks~




so pagi2 tu kitorg dh kene bertolak ke kampung pihak perempuan.abah bising gak bila kitorg pegang 3 hantaran kat dlm kete.semak katanya.padahal nnt kat R&R, kitorg akan bagi 2 dari hantaran tu kat yg lain2.uhh ... hampir 10 kete gak yg ikut rombongan meminang ni ..wah .. seronok lak bila konvoi2 camni~





OTW ke kampung hutan melintang,perak ni .. ada insiden ..kete yg abah bwk hmpir2 terlibat dlm accident.. gara2 kelajuan abah yg melampau+org depan yg berhenti tiba2 .. kecut perut gak dan hampir tergolek2 hantaran yg kitorg pegang .. seb baik boleh betul2 kan balik..huh ..

baju purple ni lah ALang






lps acara sarung cincin segala .. apalagi .. masa utk .. makan!! .. pergh . .lauk masakan kampung ni mmg best2 .. oleh kerana tgh diet .. aku tmbh nasi sekali je la~ hahaha .. tp siyes.. mmg sedap!! .. then bila dh makan habis licin .. tuan rumah baru bagitau rahsia salah satu lauk yg kitorg makan tu ... gulai kulit lembu!! uish .. biar betol!!!~ .. uek~


lepas selesai majlis .. kitorg bersurai .. masing2 ikut hala tuju masing2.abah singgah kat sekinchan .. kat pasar .. ikan segar2 kat sana .. waktu ni aku baru je tersedar dari tidur .. uhh .. ternmpk lak pemandangan sawah padi yg cantik .. sempat snap .. tu pun dlm kete.. cantiknyer sawah~

bestnyer ..jumpa sawah padi~

1 Syawal - bermula dgn kesedihan .. berakhir dgn kegembiraan~





aku bangun awal.lps mandi sunat raya & solat subuh, aku gosok baju.then kemas2 umah.kitorg dh siap,abah baru je nak bersiap.hajat aku nak solat sunat hari raya tak kesampaian jugak.agak terkilan.then aku dh standby kamera dgn tripod.konon2 nk bergmbr 1 famili lps bersalam2an.tp tak kesampaian jugak.kata2 abah tu buat aku sedih je rs.nk rushing2 sgt smpi nk salam2 pun takmau.uhh ..tak semena2 pagi2 dh buat aku nangis!! lps mak kata apa ntah kat abah,baru la bersalaman2 bermaafan.tp tak bestnye .. aku la .. salam smbil menangis.menangis sbb hal tadi,bukan sbb menyesal buat salah.abah salah faham.abah ingt aku nanges sbb mak bebel2/marah2 kat aku.aduh~

damm!! .. drive otw ke Ampang aku still sebak.nangis lagi.seb baik akak & shima pujuk dlm kete....raya beb .. raya!!takmau sedey2...smpi kat Ampang,kitorg bergmbr.tak dpt bergmbr kat umah,kat sini pun oklah!.. then baru masuk umah atok.borak2.then baru mkn.uhh..rendang ayam,sotong masak sambal,lemang.. kenyang!! ..






pkul 1 lebey kitorg ke umah MAk Tua kat Wangsa Maju.pkul 3 lebey kitorg balik umah sbb Pak Ngah Ariff one famili nk dtg.riuh rendah dgn sore budak2.

then lps tu takde org dtg.kitorg pun dh penat.dok melepak dpn tv.tido~





30 Ramadhan



yeay!!happy bila smua ada kat rumah arini.ja'a balik smlm.shima plak petang td dia smpi.amik dia kat bukit jalil.dia dpt cuti.agaknya bagi can pd budak2 baru kot.hehe.then mcm biasa masak utk berbuka posa mlm tu.mlm terakhir.sadis plak rasanya bila ramadhan dah pun berakhir.dlm sedih2, aku puas sbb dpt menunaikan zakat fitrah utk diri sendiri buat pertama kalinya.selama ni takde kesadaran kot. :



huh.lauk penuh satu meja.sbb lauk bnyk sgt,aku kene amik nasi dlm kuantiti yg sikit.diet?takdelah.. nnt aku kenyang sgt. :P

usai berbuka posa,kemas2 .. terus ke atas utk solat maghrib.malam ni malam raya.kitorg dh settlekan kemas2.tinggal sikit2.daging dendeng,rendang,ketupat dah siap.daging dendeng tinggal nk tggu rempahan dia kering skit.so mak akan settlekan.aku,shima & akak bersiap2 utk gi Jalan TAR!!

uhh.jem!! inilah padahnya bwk kete ke jln Tunku Abd Rahman.ni mesti kes org2 KL gak ni.shopping last2 minit.cdgnye nak ke SOGO.bila jem camni, smpi2 je SOGO dh tutup.fees utk parking lak naik mendadak!! gile sekali masuk SEPULOH HENGGET!! nak x nak kene bayor gak la.tak berani parking tepi2.kene sondol x ke naya!..

org ramai.sesak.sesak nafas la gak.uh.. terasa cam nk pakai topeng.lemas lak jln kat sini.aku carik tudung + kasut.last2 tudung ke mana, kasut ke mana.aku & akak beli baju kurung sepsg RM25.murah!! .. shima takmau apa2.saje je ikut.dalam sejam stgh kat situ,kitorg balik.awal???uhh .. kira lewat dh ni.. sesak nafas dh! ..

smpi umah.uhh .. ngantuk.tp tetiba segar bila bukak tv .. tgk salam aidilfitri .. Fafau disitu. .. smpilah aku terlelap sndri~


Salam Aidilfitri



buat rakan-rakanku sekalian,




pada yg memandu,berhati2 dijalan raya,
pada yg memasak,berhati2 di dapur,
pada yg dikampung,jgn lupa kunjung-mengunjung,
pada yg dibandar, alhamdulillah kita bergerak dgn lancar,
pada yg main mercun & bunga api .. kalau nak ilang jari, mainlah lagi~



raikan kemeriahan Aidilfitri kali ini dengan penuh kesyukuran.

;)



jemput2 la datang ke rumah.bersama2 kunjung-mengunjung mengeratkan silaturrahim.

from KL to JB [Pictures]

setelah sekian lamanya..citer dah sudah .. tgk gmbr la pulak ek ;)



Day 1

ooooOO .. balik JB .. oooo


Owh .. Skudai .. smpi jugak aku di sini after 5 years


uhh .. aksi shima yg nk punggah beg

mak & abah tido .. aku?buat2 bz~ :P

sangat sedap tahu bakar ni.yummy~





Day 2









sempat lagi peace~


bosan tunggu shima settle dia nye taklimat,kitorg balik hotel dan aku jumpa kolam ikan ni






lewat petang baru kitorg balik ke KL.abah yg drive, so aku smpat snap gmbr ni.



promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.