[ Me ] - no mood for raya + rindu pada arwah Wan

lagu raya dah kuar kat radio.
kot-kot datanglah mood nak raya.
tapi tak datang2.still mcm takde apa.
owh.nape pulak berair je mata neh?
adeh.


owh ya.harini .. genap 12 tahun pemergian Wan (nenek belah mak)
aku tak dpt lama rapat dgn arwah Wan.
tapi selalu jgak jaga dia kat umah bila pakcik ada kursus atau kemana2.
ye.pakcik yang jga arwah.
teringt bila arwah berkeras suruh goreng pisang yg dah masak.
padahnya ..arwah kena cirit birit.

arwah suka cucu-cucunya bercerita.
suka tengok gambar.
arwah takut tengok gmbar ular.
tapi cucunya yg nakal ni .. gmbr tu lah yg aku tunjuk.
teringat riak muka arwah yang berubah ketakutan.heheh.

owh.aku pernah buat arwah terjatuh kat dalam bilik air.
masa tu nak mandikan arwah.arwah bising2.
terasa geram jugak.entah macammana dia tergelincir.
terhantuk kepala kat dinding.
aku cuak.arwah menanges kuat.
owh .. ampunkan cucumu ini.
tak sengaja.


sejak Wan meninggal,balik Melaka pulak utk beraya.
Tg Karang hari raya kedua.

tapi sejak famili mak ngah (kakak abah) putuskan hubungan keluarga dgn kitorg,
dah tak balik kampung.raya kat KL jer.bosan!

dan .. tiap-tiap pagi raya, kami kena rushing utk ke damansara/ampang.
hantar lauk. tiap2 malam raya, sibuk buat daging dendeng.
tiap2 pagi kena marah sbb lambat siap.
padahal ..kamilah yang paling awal sampai.

tahun lepas aku excited nak amik gambar satu famili.
yelah ..baru beli kamera.
siap ready tripod.
alih-alih .. huh~!
sangat sedey ok.
(OMG .. air mata tak berhenti ni )

tahun ni aku tak tau apa nak jadi.
maybe mende yang sama.
bosan. shema pulak takde.
owh... sebab tu kot aku takde mood nak raya.
kalau tiap2 tahun macam ni.
hurm...

tahun ni aku & kakak niat nak gi sembahyang raya.
ye.kami tak pernah pi masjid utk sembahyang raya.
tapi tak tau lah .. dpt ke tak.
moga2 dapatlah...



kalahlah wan ada lagi .....


[ Me ] - so cute ...

baca tajuk .. eh .. bukan nak puji diri sendiri lah!
aku tau aku tak cute..sket2 tu ada la .. huwahahahhaa..masuk lif kenala tekan sendiri kan? :P


beberapa hari yang lepas,teman mak gi sri sabah, kutip hutang..hihihih ..

then singgah la ke umah jiran ..lama tak jenguk.huhu.
dah renovate umah dah.yelah, sejak DBKL nak jual umah tu,ramai la penghuni kat situ yang mula ubah suai umah.yelah, dah jadi milik sendiri, barulah boleh buat itu dan ini.

tapi bukan tu yang aku nak cerita ..
ni ha .. tengok ni ..

 
kepala siap senget-senget tengok apa la yang aku buat neh?hhahaha~

hahah .. mcm nak jeling2 jer .. huwahaha.jgn la marah beb~


cam tak kuasa nak layan.amik je la gmbar aku.


so cute~!! ni kucing jiran aku tu la .. mkcik Ani ada 3 ekor kucing. lagi 2 ekor tu bulu tebal.warna putih jugak.tapi aku suka dengan kucing yang ni .. cute!! hehe .. boleh jer dia pandang apa yang aku buat.dok bawah meja makan tu .. tak lari pun.bagus betul.hehe.

teringat lak kucing kat kolej.Tam & Abu .. sekor hitam, sekor lagi kelabu.kesayangan aku & kat blok s35 KTC.. balik dari kelas dua ekor ni dah muncul kat pintu .. bukan apa .. lapar la tu.pernah sekali 'diorg' masuk dalam bilik, selongkar bungkusan mknn aku.huhu.agak marah jgak..tapi .. dah bukan rezki, nak taknak .. bagilah bahagian yg dia dah makan.aku makan selebihnya.tawakal ajela.abestu ..dah itu je yg ada.nk gi beli lagi cam malas + jauh.

suka kucing,tapi takleh nak bela kat rumah.adik aku alergic. so .. ambil gambar kucing je la yang aku mampu. ;D

[ Food ] - main masak-masak .. seronok~!!


huhuh .. tak tau nape sejak 2 menjak ni ..suka sangat nak main masak2.. try an error ... kadang2 jadi, kadang2 tak.huwawawa.

semalam aku try buat roti gulung sosej.resipi dapat dari mana?internet la~ hihihi. dah lama resipi tu aku baca (time bosan2 kat ofis la), baru semalam rasa nak buat. semalam pun taklah busy sangat nak masak lauk,smuanya mak dah beli.jadinya aku terrrajin nak buat roti ni.


Roti Sosej Gulung 

Bahan-bahan? senang~!

ROTI, SOSEJ, TELUR, BISKUT  (aku pakai biskut Jacob yang dpt FREE masa Jacob Walk Of Life ..hihihi .. ha .. biskut ni hancurkan.aku tumbuk je pakai lesung~)

cara?owh .. lagi senang. aku rebus dlu SOSEJ tu.so,masa goreng nanti,takyah la lama sangat.then gulungkan dgn roti. ha, cara nak lekatkan tepi dia tu, aku letak tepung gandum yg dicampurkan air sikit.

then celup dengan telur (yg dah dipukul), then golek2kan atas serbuk biskut.

lepas tu .. goreng la. (make sure minyak betol2 panas.nnt roti masuk minyak .. tak sedap.)



..buka puasa semalam .. aku,mak & akak makan ni je.nyum3~

owh ye .. masa nak goreng last2 tu, serbuk biskut dah abes, mak gi letak oat.belasah aje la .. sihat betul.biskut Jacob + Oat. hurm ... ;)



ni pulak aku nak share gambar buah betik yang takde biji langsung.first time dapat camni.huhu..

[ FFFC ] - sahur bersama FF & FBI

first time ni .. sahur kat Hotel.wah~ teruja sgt smpi tak tito tunggu kak yana ambil kat umah.dalam hati rasa tak sedap jgak, tp terpaksa sbb my abah tak bagi if drive sendiri pagi2 buta (pkul 2.30pg) ..

lebih kurang pkul 3 smpi .. owh..ramai budak fun corner~ best3 .. terasa ini mcm event Fun Corner lak.hahhaa..

owh.. mmg mengantuk .. tapi dek kerana keletah FF, FBI & cara diorg kenakan peserta.. tak terasa mengantuk pun.dh mcm majlis buka posa...siap tanya .. dah boleh minum ker??hahhaha


desert best~!! itu yang pertama aku makan.then survey .. nasi lemak?owh .. ada kuey tiaw...better kuey tiaw lah.hurm .. nyum2 .. alhamdulillah .. rezeki murah Ramadhan camni.



layan gmbr yer~
(oleh kerana guna lense pendek .. so . .gmbr pun ada yg blurrr~)







owh ya .. fun corner + fafau nyer picture takde kat aku. and .. gmbr aku dgn fafau pun xde.mintak belas ihsan ni .. hehe .. please email to me my pict.hehe... kak zai ... adeqbun .. please~ ;D

[ Hotfm ] - Kau pergi ...


gambar terakhir aku dgn Anne Hotfm
(ye .. tak bnyk gmbr anne dlm simpanan aku.maybe ada kat kamera kwn2 ..
ms tu aku takde kamera lagi kot)


hehe ...anne mmg cun~ + comey


[thx to kak leo yg tlg amikkan signature anne]

[ TAG ] - How's my driving?





How's my driving?


menjawab TAG dari Pn Eita .. heheheh~

1) Adakah anda mempunyai lesen memandu?
    laa .. mestlah ada .. lesen memandu kapal pun ada tau~ :P


2) Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
    lebih kurang 9 tahun la...

3) Pengalaman pahit ketika memandu?
   1st  langgar kete org.. tapi takde calar apa pun .. naseb baik~!! , 2nd - hampir2 kena langgar dgn lori sampah!! uhh ..dah la masa tu mak kat sebelah.hadoi~ berderau jantung ni.

4) 3 tabiat ketika memandu?
i) tak dinafikan .. suka bwk laju2.paling perlahan pun dlm 60km/j (dlm keadaan jln yg xbnyk kete) . kalau ngantuk .. lagi laju aku bawak. (jgn buat ni.salah!)

ii) kdg2 tak pakai kasut/selipar.sbb rs tak confident bila pakai kasut (terutama high heels) .. rasa cam tak pijak je brake or clutch tu

iii) mesti dgr radio / cd dlm kete.kalau drive sorg2 .. pasang kuat2.. pastu karoke .. hikhikhik~


5) 3 pantang time memandu?
i) org buang sampah keluar dari kereta ku. uhh .. cukup pantang.buang dlm kete takpe.nnt basuh kete org tu buang la skali.ntah.. pernah jer termarah mak sndiri sbb buang smpah keluar.

ii) kete lain tak bg signal if nak masuk simpang/lane or apa2 lah.(same like u lah eita ..hehehe) .. SIGNAL tu bukan utk hiasan ok.gunakan. kete mahal2 .. signal tak berfungsi ke??? huh.

iii) berada di blkg kete yg perlahan di lorong laju.haduhai .. mmg nak kena lah .... nak bersiar2 cam kura2 kat lane laju apahal nyer? (mmg .. time memandu kdg2 leh hilang sabar if nak cpt .. )


6) Pernah terlibat dengan kemalangan?
Alhamdulillah .. belum pernah lagi...dan nau'zubillahiminzalik... mintak2 dijauhkan lah~


7) Nak tag (aizuemi + ermalina + aten)




[ food ] - Siakap 3 rasa + desert best~!




hehe..puasa2 citer psl mknn pulak. bukan apa, semalam .. mak soh carik resipi.sbb dia sndri dh pening nk masak apa ikan Siakap tuh. carik punya carik .. aku sndri mls nk pk .. aku ckp kat mak .. "masak 3 rasa aje lah" .. mak : " ha .. ko masak lah"

hadoi~
ok.aku cincai je la.

main bantai jer letak smua bahan ni:
sos cili,sos tomato,sos tiram,kicap manis.cili boh skit.campur smua.

owh ..nenas & tomato takde.mintak akak gi kedai.

masak2.aku rasa sket ... eh .. bukan telan daa... rasa kat lidah jer.sekali je la.
Makruh.aku tau tu~

ok done.

then utk desert.hurm.idea dr mak. buah betik+pisang+nenas.potong dadu.
(mak kata pisang embun paling sesuai.kalau xde,pisang emas pun boleh)

nenas masak dgn air+gula.
then cmpur smua skali.
time dekat2 nk berbuka, baru letak dlm mangkuk kecik.letak ais kiub 2 ketul.


aku senyum lebar & puas hati.
sebab nyer .. Ikan Siakap tu licin!!
desert pun habes~!!

owh .. mcm ni lah rasanya bila kita masak, orang makan smpi licin.
happy~!!



erk.lupa la nk amik gmbr.tak smpat pun...
masing2 dah kusyuk makan. aku pun .. hahahah


[ My self ] - seronok tak puasa?



amacam? alhamdulillah .. hari ke-enam hari ni berpuasa.syukur alhamdulillah~

semestinya kita nak jadikan bulan puasa thn ni bulan yg terbaek dr tahun sebelumnya.InsyaAllah.AMin~

hurm.ada rs  kecewa sket sbb tak dpt solat terawih utk mlm yg pertama,so dpt utk 5 malam je. tahun ni aku berdua je dgn mak.akak dia awal2 ramadhan tak dpt nk puasa lagi. thn lepas ada jgak shima.tahun ni tak dpt la nk terawih dgn dia.tak dpt cuti katanya.

seronok dpt terawih.kalau thn lps tergesa2 kuar umah dgn shima, thn ni dgn mak.dgr azan isya' je .. kalut2 kuar umah.mujur surau dekat jer.

cerita psl solat terawih, kat surau sini buat 8 rakaat.Imam kat sini pulak baca surah2 yg lazim , takde la pjg2 sgt.dgn bacaan yg sederhana (tak perlahan sgt .. tak laju sgt), then after 4 rakaat, berehat kejap utk ceramah. yg bestnye penceramah2 jemputan ni ada selit2kan unsur2 jenaka.jadinya, takde la jemaah mengantuk (iyelah .. kalau dh lps mkn .. mesti ngantuk kan?)

balik pulak, sambung tadarus dgn mak.haish .. teringt lak kat shima time tadarus neh. T_T

ye... tahun ni aku rasa seronok berpuasa.alhamdulillah.harap kekal lah rs seronok smpi akhir Ramadhan.AMin~






[ Artikel ] - Kurma

Kurma / Tamar


2 minggu sebelum Ramadhan tiba.. dah banyak kedai2/ pasaraya yg jual kurma ..ada jgak rakan2 yg jadi pengedar kurma .. ingt tak iklan kat tv/radio ... "yusuf taiyob~" .. famous kurma jenama ni kan? .. kira hidangan wajib yg mesti ada atas meja makan masa nak berbuka/sahur..

last sunday ada terbaca sisipan Berita Harian.mengenai Tamar atau Kurma. ada nama saintifik - Phoenix dactylifera L. ntah camne nak sebut pun tak tau.. :P

rupanya banyak khasiat kurma yg aku tak tau ni.hurm .. patutlah kurma juga menjadi pilihan Nabi Muhammad s.a.w utk berbuka.

Antara kebaikan kurma :
  • Kaya dengan sumber zat besi, potassium, magnesium*, sulfur, kalsium selain pelbagai vitamin termasuk asid folik. (  * Kandungan tinggi magnesium dalam kurma boleh mencegah barah. Amat jarang didengari puak Badwi  diserang barah kerana bergantung kepada kurma sebagai makanan utama mereka.  )
  •  Satu kilogram kurma memberikan 3,470 kalori kepada tubuh sebaik memakannya. Tenaga itu memuaskan selera makan, yang amat penting terutama ketika berbuka puasa.

  • Memakan kurma juga dikatakan memudahkan wanita bersalin.

  • Vitamin A dalam kurma dapat memperbaiki penglihatan dan menjadi penawar masalah tidak nampak pada waktu malam dan kekeringan mata serta mencegah penyakit mata.
  • Kurma juga penawar yang baik untuk masalah pening kerana ia mengawal pergerakan telinga. Disebabkan ia juga mengandungi zat besi dan kalsium, kurma juga penting untuk pembentukan tulang, gigi dan tisu otak.







sumber gambar : http://zuarxpdc.blogspot.com
sumber info dari sisipan Berita Harian


[ Myself ] - ramadhan datang lagi....



syukur alhamdulillah .. masih lagi bernafas .. dan diberi peluang untuk bertemu dgn bulan ramadhan pd tahun ini ... setiap tahun .. bulan ini mmg ditunggu .. pintu rezeki&syurga dibuka seluas2nya .. selain amalan wajib digandakan ..pahala amalan sunat ditambah berkali ganda...jadi sama2 kita merebut peluang yang ada untuk menambah amalan sunat selain memperbaiki amalan wajib. (peringatan utk diri sndiri juga)

Salam Ramadhan kepada semua. semoga segala amalan kita di bulan yang mulia ini diberkati dan diterima Allah s.w.t. . Selamat berpuasa dan bersederhanalah semasa berbuka puasa. ;)
(niat dihati mahu menurunkan berat badan ni.hope dpt tercapai lah .. weeee~)

[ Teater ] - Cuci The Muzikal II - I FILW Jojoe!!!


FILW to apa?its 'Fall in love with'.. hahaha .. ini gara-gara teater Cuci The Muzikal II (CTM2) yang aku tengok malam tadi .. diorg gile sebut shortform like we do in SMS. habis semua keluar .. TK = terima kasih, KKN = Kelas Kau Nyah, MOJ = Mak ok jer , SS = sama-sama , ..uish .. banyak lagi la .. memang gelak habis~!!

hari akhir, biasala.. smuanya mahu all out. memang kelakar .. tp bagi aku terlalu meleret2 lawak diorg.. mmg boleh gelak lama2 .. tp pjg sgt.boleh cut sket kat sini dan sana.aku dah tgk CTM1, jadi kali ni mahu tgk aksi Nabil & Jac pulak. ada bbrp scene ditambah, akibatnyer teater ni berlarutan smpi pukul 1pagi!! owh .. sgt lama ok.ada part yg terasa lambat sgt .. tak tau la plak diorg sengaja kot.

Kemunculan pertama Nabil dlm teater.boleh la diberi pujian.tp part gelak2 ..dia palign tak dpt menahan gelak.sampai kan ada satu scene tu gelak jer .. tak berhenti dan apa yg nak dismpikan pun delay jgak.hai bang Bil .. tahan2 la sket.

huh .. bila Awie menyanyi ..ramai yg bersorak! (me too~!!)
owh .. sedapnyer suara Awie~ .. haa.. kwn aku si Barry pun dh terpikat dgn suara Awie, smpikan dia kata "lepas ni aku nk gi konsert Wings & Awie lah!" .. hahaha .. gitu penangan Awie ek. tp memang pun .. Awie as Jojo dlm CTM2 mmg menyerlah.Jojo disifatkan sbg yg lembut walau muka nmpk ganas.jgn tak tau .. Awie menari ala2 ballet~!! cayalah Awie~ ILU lah~!! TK sbb buat I terhibur dgn aksi2 U!!

JAC tidak mengecewakan.comel.ringan jer dia bila dipusing2kan oleh jojo (menarilah~).
dia sangat steady.and kadang2 terkeluar jgak lah bahasa tamil nye..tp quite funny.hurm .. psl suara masa menyanyi .. hebat.dah nama pun JAC~

set pentas tak bnyk berubah mcm yg lepas2.

and .. pkul 1.00 baru abes! penat tapi tetap tunggu utk pelakon2 keluar. bravo utk team CTM2!!

>masa sessi autograf, Awie keluar lambat skit, tp peminat2 dia dah menjerit "Awie..Awie~!!" masa tu Afdlin, Hans & Nabil yg tgh duduk .. bangun .. merajuk konon.pergi kat blkg .. and join the crowd.. diorg pulak jerit "Awie...Awie~" .. mmg lawaklah~!! hahahha


[siyes .. i FILW JOJOE~!! auuuuw~]
[balik sgt lewat.pkul 2 pagi baru smpi umah.huh.but i really enjoyed the show.weee~]
[Jac sgt sporting.even dh sakit kepala,mata berpinar, still layan kitorg pada saat2 akhir. ILU lah JAC!!]


gambar ada.next entry ya.

[Lagu & Lirik ] - Hanya Kerana Cinta

Aril & Hafiz




Hanya Kerana Cinta
(by Hafiz AF7, Aril AF7, Ayu OIAM,  Tini Hotfm & Anne Hotfm )


Keaadaan kita memang sukar
Bukan kerna cinta yang menghalang
Walaupun terpaksa kita terpisah
Namun hanya untuk seketika saja

Tak pernah lepas dari cobaan
Dalam perjalanan percintaan
Tapi ku relakan cintaku untuk mu
Yakin pada tulusnya kasih mu.

c/o
Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilham ku
Tak ada yang lebih dari itu

ooohhhh~

Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih
tak ada yang lebih
dari itu

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh

Oooooo

Bawalah aku ke dalam mimpi mu
Agar ku dapat bersama mu
Walaupun hanya sementara
Sentuhan mu indah

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilham ku
Tak ada yang lebih dari itu

Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih
tak mungkin yang lebih
dari itu


i like this song~!! first time dengar, tercari2 .. siapa yang nyanyi. cam suara Aril .. tp yg lain2 tak cam .. banyak kali keluar kat Hotfm. i loike~!!




Download Lagu Hanya Kerana Cinta
[credit to amalina_gurlz @ 4shared.com]

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.