[ Me ] - no mood for raya + rindu pada arwah Wan

lagu raya dah kuar kat radio.
kot-kot datanglah mood nak raya.
tapi tak datang2.still mcm takde apa.
owh.nape pulak berair je mata neh?
adeh.


owh ya.harini .. genap 12 tahun pemergian Wan (nenek belah mak)
aku tak dpt lama rapat dgn arwah Wan.
tapi selalu jgak jaga dia kat umah bila pakcik ada kursus atau kemana2.
ye.pakcik yang jga arwah.
teringt bila arwah berkeras suruh goreng pisang yg dah masak.
padahnya ..arwah kena cirit birit.

arwah suka cucu-cucunya bercerita.
suka tengok gambar.
arwah takut tengok gmbar ular.
tapi cucunya yg nakal ni .. gmbr tu lah yg aku tunjuk.
teringat riak muka arwah yang berubah ketakutan.heheh.

owh.aku pernah buat arwah terjatuh kat dalam bilik air.
masa tu nak mandikan arwah.arwah bising2.
terasa geram jugak.entah macammana dia tergelincir.
terhantuk kepala kat dinding.
aku cuak.arwah menanges kuat.
owh .. ampunkan cucumu ini.
tak sengaja.


sejak Wan meninggal,balik Melaka pulak utk beraya.
Tg Karang hari raya kedua.

tapi sejak famili mak ngah (kakak abah) putuskan hubungan keluarga dgn kitorg,
dah tak balik kampung.raya kat KL jer.bosan!

dan .. tiap-tiap pagi raya, kami kena rushing utk ke damansara/ampang.
hantar lauk. tiap2 malam raya, sibuk buat daging dendeng.
tiap2 pagi kena marah sbb lambat siap.
padahal ..kamilah yang paling awal sampai.

tahun lepas aku excited nak amik gambar satu famili.
yelah ..baru beli kamera.
siap ready tripod.
alih-alih .. huh~!
sangat sedey ok.
(OMG .. air mata tak berhenti ni )

tahun ni aku tak tau apa nak jadi.
maybe mende yang sama.
bosan. shema pulak takde.
owh... sebab tu kot aku takde mood nak raya.
kalau tiap2 tahun macam ni.
hurm...

tahun ni aku & kakak niat nak gi sembahyang raya.
ye.kami tak pernah pi masjid utk sembahyang raya.
tapi tak tau lah .. dpt ke tak.
moga2 dapatlah...



kalahlah wan ada lagi .....


0 comments:

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.