[ Me ] - Tragedi 31 Ogos 2010

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
malangnya......

huh .. tak sangka .. semangat pagi2 bangun utk ke stadium putra bukit jalil menyambut hari kemerdekaan Malaysia yg ke-53 berlaku tragedi.

sampaikan fobia kakak aku.aku pun.

camni citer nyer..

lebih kurang pkul 6.45pg, aku & kakak otw ke stadium putra,jalan ok,tak sesak.kami keluar awal sbb takut sesak nnt.tiba kat susur masuk ke 'kompleks sukan negara' tiba-tiba aku dengar bunyi kenderaan yg tgh brek.kuat.tak sampai 2 saat bunyi 'damp!!' ..aku terkejut.akak pun.ada kereta hentam blkg kete kakak aku.panik jugak la.tak tau apa yg jadi.apa langgar apa.aku mmg perasan takde langsung kereta kat tepi sbb kitorg pun dah masuk kat susur tu.carik kete apa.. kete putih .. laju meluru ke depan.aku yg mintak akak kejar kete tu.

dpt kejar.aku suruh berhenti.
keluar seorang lelaki.then .. lagi 4 org lelaki & sorang perempuan.
pemandu tu india..tp owner kereta melayu.

lelaki tu ckp "mmg salah saya langgar blkg, tp saya nk tny kenapa akak brek mengejut?pastu tak bagi signal"

berkali-kali dia cakap dia tak salah..nak elak motor la .. nyawa org la.lagi 4 org siap sumpah .. ckp kakak aku tak bg signal. aku blur.kakak aku diam.tergamam/ panik kot.dah aku pun confuse.aku tunjuk berani.aku seboleh2 nak repot polis.tp org tu taknak.siap ckp kete baru la, nk balik kampung camne la.wife dia siap mintak duit.kakak aku lak offer rm100.aduh.okla.dh deal seratus.datang pulak kawan dia ntah dari mana.blok kete akak kat depan.siap cakap "ni paling kurang pun rm200" .. aduh.aku taknak bagi.aku cakap kitorg takde cash.kerete baru dia tu takde la teruk sgt.and betapa geram nyer aku bila wife org tu kata "takkan takde cash.saya nmpk tadi u ada cash!" damn!!! aku seboleh2 taknak bagi,tnjuk yg aku ada duit singgit2 jer.alih2 kakak aku lak nk kuarkan wallet dia.aduh.last2 kasi gak la.then kitorg blah.

kat stadium, aku fikir pasal hal ni.ish.tak sedap ati.balik, tgk kete.bukak bonet.huh..susah nk bukak.then bila dah bukak .. fuh~! teruk gak.bonet takleh nak tutup balik.aku dah mula rasa serba tak kena.aku tak puas hati.berkali2 aku ckp dgn akak 'kita report polis" .. akak buntu.tepon kawan dia.kawan dia polis.kwn dia kata takyah repot sbb kita dah bayar dia.dah settle luar.hurm.

jmpa dgn abg yus lak.abg yus muka marah giler sbb kitorg bayar even bukan salah kitorg.aduh.balik umah.tak tau nk ckp apa kat abah.abah mesti marah2 giler even kitorg explain pun.smpi umah, blum ckp lagi abah dah tanya 'bonet tu kenapa tak tutup?akak langgar apa?" .. aduh.tau jer.then ckp 'kenapa tak repot?itu pun tak tau ke?undang2 sape langgar blkg dia mmg salah.apa pulak tak salah?~!!" .. itu aku tak ckp kitorg dah bayar.kalau tau .. abes..mmg kena tengking la.

apa lagi, terus la kitorg kuar balik.ke balai polis alam damai (abg polis ni encem.hehehhe) .. dia soh gi balai polis jln bandar, area lmn budaya.situ mmg khas utk kes xcident.seb baek jln pun ok.smpi2 .. wah .. ngeri tgk bnyk kete kemek2 .. teruk.ramai pulak yg buat report arini..

akak taip report.sarjan tu siap ckp "awak kena langgar kat blkg ..awak bayar lagi?bagusnyer.baik awak belanja kami buka puasa"

aku & akak senyum jer.adeh.nak buat camne encik,5 org lawan 2org.kami panik la encik..(er ...ni aku ckp dlm hati jer ..:P )

naik pulak kat tingkat satu.utk report situasi & jalan yg berkenaan.kakak aku je yg jumpa Sarjan Siva. "sarjan ni bagus" kata kakak aku.dia siap keluar explain and advice apa yg terbaik.patut pun aku tgk tadi dia sorg jer keluar. ( ada bbrp pegawai polis yg handle dlm ofis tu ) ..


balik.aku drive dgn berhati2.perlahan.perasaan tak puas hati still ada.owh .. aku rasa dalam rm500 jugak la kena tu.hurm.even bukan kereta aku, tapi turut terasa jgak la.


sarjan : "lain kali, kalau ada kereta hentam kereta you, tak payah nak kejar2, terus je report kat balai polis.biar polis yg siasat.takyah nk settle2 kat luar.faham?" "kali ni benda nak jadi.biarlah.lain kali beringat yer. saya sedaya upaya dapatkan duit awak tu.tapi kalau dia nak bagi.kalau dia tak nak bagi,saya takleh nak buat apa.ok?"

aku & akak balik dengan hati yang lega sikit dari pagi tadi.
akak aku terus tito.pening & serabut memikirkan kereta dia.

hurm .. rasanya ni kali ke berapa entah.tahun 2007 nak dekat raya pun sama.kereta tu teruk la.tak dpt nk repair sgt.terus jual.


ok.kejadian ni as pengajaran utk aku.
tp seboleh2nyer mintak dijauhkan segala xcident.
aku fobia kalau langgar kete org.
lagi fobia kalau dilanggar.

2 comments:

aizuemi said... [Reply to comment]
September 7, 2010 at 10:38 AM

tetiba sy rasa nak marah akak.. kenapa tak report je.. eyyy.. geram betul.. siyes nih.. nk geget2 akk..

tapi takpe la.. benda da jadi.. jadikan pengalaman ini sebagai pengajaran...

Hazniza Zin said... [Reply to comment]
September 7, 2010 at 10:52 AM

huhuhu .. nk geget akak?
takleh skrg .. puasa . .lps raya ek .. :P

tulah .. mende nk jadi.pengajaran. ;)

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.