[ Food & Recipes ] - kek batik kukus

aku suka kek batik.adik aku Ja'a tu pun.
tapi yg pandai buat kek ni shema jer..
masa aku 1st time buat dgn dia dulu .. keras gila jadinye.
balik kat dinding .. rasanya dinding yg pecah kot.
hahaha .. terlebih milo la kot.
lps2 tu..terus aku tak buat dah ..

alih2 .. shima yg try buat.menjadi!
dan skrg dia kat JB .. sape nk buat?
aritu dia balik KL,mintak dia ajarkan.
tapi .. aku dah lupa la..hahaha

yg ni .. aku dpt dari myresipi.com
kek batik gak .. tp kukus.

dan hasilnyer :

tak berapa nak cantek lah ..

hehe .. dah siap dipotong ..

bezanya kek batik yg ni lembut sebab dikukus.
kalau kek batik biasa tu .. crunchy ..coklat melekat..

ok.now nak share resipi nyer
(nak share link myresipi.com.. tp aku takleh nk bukak la .. kot2 korang leh bukak.. )

Bahan2 :
• 1 cawan tepung naik sendiri
• 5 biji telur A
• 250 gm mentega/marjerin
• 1/3 cawan milo
• 2 sb serbuk koko
• 2 sb browning sugar/gula hitam* (kalau xde, boleh guna 1 sb coklat emulco)
• 1 sdt esen vanilla
• 3/4 cawan gula halus
• 1/2 cawan susu pekat manis
• biskut marie secukupnya (dipatah2kan)

*ada cara nak buat gula hitam ni.jumpa kat myresipi.com gak.

Cara-cara :
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan taburkan tepung.Lebih elok lapik dgn kertas minyak supaya senang nk keluarkan keknya (aku gunakan kertas kosong A4,then sapu mentega atasnya)
2. Ayak tepung bersama koko dan milo. Gaulkan rata2. (masa aku buat ni .. ada tinggal serbuk koko / milo yg ketul2 ..hurm .. rasanya milo or serbuk koko tu basah kot.so make sure dua2nya kering)
3. Pukul mentega dgn gula sehingga btl2 hancur dan kembang. Masukkan telur sebiji dan pukul sehingga sebati dan masukkan sebiji lagi telur dan pukul sebati. Ulangi sampai habis.
4. Masukkan susu. Putarkan lagi sehingga rata. Masukkan gula hitam atau boleh juga guna coklat emulco. Kacau sebati.(gambar menunjukkan gula hitam yg dyg gunakan : gula hitam homemade boleh rujuk kat sini : )
5. Masukkan tepung perlahan2 sambil diputar. Akhir sekali masukkan esen vanilla
6. Tuangkan 3-4 senduk nasi utk lapisan pertama dan susunkan biskut marie di atasnya. Tutup dgn kertas foil dan kukus selama 5-7 minit (bergantung pd jenis pengukus) (tekan2 sedikit (jgn terlalu kuat) lapisan yg tlh dikukus dgn senduk/sudu sblm melapis utk lapisan seterusnya)
7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong
8. ***semasa melapis adunan kek, sila guna api sederhana shj.


(gmbar dalam myresipi.com tu cantek jer..ish .. takleh jadi.nnt nk buat lagi sekali .. kasi cantek cam dlm gmbar tu.. :P )

0 comments:

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.