[ Food & Recipes ] - kek lapis asam manis

nyum3 .. beberapa tahun dulu, asyik makan kat umah makcik aku jer.dia rajin buat kek.tp sejak beberapa tahun lepas, rasa kek tu dah tak sama..lapisan makin tebal,asam manis tu pun tak bnyk .. so tahun ni aku ada cakap kat mak "apa kata kita buat sendiri tahun ni?" .. aku refer kat buku merah (diari warna merah yg mak tulis segala resipi dari kawan2,jiran,sedara dll)

2 minggu before raya aku dah beli bahan2 buat kek ni.
tapi 1day before raya baru ada mood nak buat.
kerjasama antara aku,mak & akak.
sebabnya nak buat kek ni perlu kesabaran.
ye lah .. berlapis2 tu ...
tp yg seronok . .bila nk letakkan hawflakes tu..
masing2 berebut nak susun.heheh..

asingkan jadi 2 , satu kuning, satu hijau .. (next nak buat merah kuning lak .. MU / Selangor  ;D )


masuk dalam periuk kukus


and .. akhirnya .. siap.
buat 2 adun. yg pertama bnyk lapis ..
yg kedua tu .. 4 lapis jer ... sbb hawflakes cam tak cukup.

hasilnya... nyum2

opss .. lupa lak nk amik gmbr yg dah siap.
dan kek tu dh pun abis (yelah ..dah raya ke-11 neh)


yup.sejak akhir2 ni aku rajin cari resepi, then if bahan dia senang nak cari, aku akan try buat.hehe ....
best pulak main masak2 ni. nape la aku atak amik kursus masak memasak dulu kan? O__o

(resipi aku kongsi kemudian.ntah kenapa myresipi.com takleh nk bukak.hish~)

2 comments:

Ermalina said... [Reply to comment]
September 21, 2010 at 11:32 AM

yeay.. ijau kuning.. hehehee
bagus2.. pndai masak, laki pun suke hehehee...

Hazniza Zin said... [Reply to comment]
September 21, 2010 at 11:45 AM

tau lah hang org utara~!!
huhuhuh

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.