Kuey Tiaw

3 minggu lepas,teringin aku nk msk kuey tiaw.bahan2 pun dh siap beli.mulanye ahad petang tu nk masak,tp cam tak sempat.then pagi Rabu aku bangun awal pagi utk msk.dgn bahan yg aku dh siapkan tgh mlm tadi,teruslah pung pang kat dapur.dan.. hasilnya .... tadaaaaa~



resipi?bukan rekaan sndri.tapi aku amik dr sini.masa masak resipi lupa nk print.aku main ingt n agak2 jer.huhu.slmat mencuba~


Penang Char Kuey Tiaw
------------------------

1 bungkus kuey tiaw (basuh bersih & toskan)
4 ulas bwg putih (cincang halus)
1 cwn isi kerang - [yg ni aku takde.so aku bnykkan udang jer]
6 ekor udang (sederhana besar)
2 biji telur
1 mangkuk taugeh
1 cwn daun kucai (hiris panjang2)
3 tbsp sos tiram
2 tbsp kicap pekat
4 tbsp kicap cair
2 tbsp sos cili
1 tbsp cili boh
Sedikit serbuk perasa
Minyak utk menumis
Sedikit air

Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih hingga wangi.
2.Masukkan cili boh, sos tiram & sos cili, goreng hingga naik bau.
3.Masukkan udang, kacau hingga setengah masak.
4.Masukkan telur, biar setengah masak & kacau rata.
5.Kemudian masukkan air , kuey tiaw, kicap pekat, kicap cair ; serbuk perasa & kacau rata.
6.Masukkan pula isi kerang, taugeh & daun kucai. Sesuaikan rasa. Angkat & hidangkan.

Comments

Fridey Torres said…
windu nk mkn lg char koey teow kt danau kota..huhu~
zai said…
char kuew tiaw 1... xnak taugeh tau.. hehhe
Unknown said…
jom mkn penang char koey teow .. erma bwk :P tp kne dtg penang kuikuikui
aizuemi said…
jom char kue tiau~
Hazniza Zin said…
jumaat : hehe ..patutnye mlm tu ko order 2 pinggan tau.licin aku tgk ko mkn!!

k.zai : wokeh.siap!!

erma : jom.hang mau masak utk aku ka?

zue : jom!!

Popular posts from this blog

[ Me ] - I am so grateful to be ...

Jumbo Gajah Biru

[ PRU ] - mula menyimpan untuk pergi HAJI / UMRAH