[ Me ] - pengalaman baru mengajar erti kehidupan...


sejak bekerja dlm bidang baru ni.mcm2 pengalaman yg aku dapat...dan bila difikir2kan ..seharusnya aku bersyukur dgn apa yg ada ..

kerja baru skrg ni memerlukan aku berhubung dgn ramai orang... tak kiralah melalui media apa pun ..face2face ..ataupun phone call..buat almost phone call la.macam2 karenah,mcm2 feedback.pada awalnya mcm bosan & senang buat aku down.yelah..rejection yg melampau, kdg2 aku rasa malas la nk buat phone call lagi! .. tp leader aku slalu ckp..jgn mudah putus asa .. rejection adalah perkara biasa dalam bisnes.kita buat kerja murni.nk tolong orang.org taknak..takpe..kita cuba lagi.insyaAllah..ada rezeki utk kita kalau tujuan kita tu mmg baik&betul.


jumaat lepas, kali ketiga aku berada di perkarangan masjid.utk apa?'fly the flyers' ..mcm2 orang aku jumpa.last 3 weeks aku kat masjid bangsar.penuh tepi2 jalan dgn kete..kbnykannya kete besar2.. pkul 12.30 dh start ramai muslimin berjalan ke masjid... nak dekat waktu solat jumaat pun masih ada yg berjalan ke masjid.ada yg berjalan laju...ada yg masih berlenggang... tgk2 ..rupanya bukan ke masjid...kemana aku tak tau.. hurm... uzur agaknya lelaki2 tu.. :P

pada masa yg sama, datang sekeluarga pengemis.seorang ibu mengandung, bawa 4 org anaknya utk mengemis ditepi pintu pagar masjid.. anak lelaki yg paling kecil,hanya berbaju...tanpa seluar..berlari sana sini.tak peduli org sekeliling..yelah..budak lagi.rasanya baru berumur 2 tahun....setiap seorg anak2 dia ada 1 cawan. orang yg lalu lalang pasti akan meletakkan duit dlm cawan tu.paling kurang pun 20sen.. aku perhatikan saja gelagat mereka.cawan tu akan dikosongkan sebaik saje terisi.bijak2.. itulah rutin harian mereka sekeluarga. terfikir2 manalah pergi bapa diorg kan?... budak2 tu berada dlm dunia mereka sendiri.tak kisah pun org nak tengok.ada satu hari ni, budak perempuan tu lupa nk pakai tudung.. tak sangka, t-shirt abgnya tu dia jadikan tudung.terus dia pakai bila dgr azan.agak kelakar..tapi apa dia nk kisah kalau orang gelak.. itulah dunia mereka.. dari kecil sudah dibesarkan dgn cara mengemis.terfikir2 juga apa masa depan budak2 tu... dlm hati berdoa yg baik2 saje..

sewaktu para muslimin mula keluar dari masjid...aku dah tak pedulikan mereka ...sibuk memerhatikan orang2 yg keluar dr masjid pula..huh...mencabar juga walaupun tengok/fikir macam senang nak edarkan flyer macam tu saja.. ada yang ambil, ada yg dgn cara baik tak mahu ambil flyer tu...dan ada dgn cara yang kurang sopan... ada satu tu... pakaian smart lengkap bertali leher,bercermin mata gelap..bila dihulur...pandang pun tidak,berpura2 berckp dgn kawan sebelah..speaking lagi...owh ..begitu caranya... takpelah ..tak kisah sgt pun.aku awal2nya mmg dh sediakan diri utk terima reaction sebegitu.


...dan aku rasa ada jugak kawan2 yg mula nak jauh2 kan diri dari aku bila tau aku kerja dlm bidang ni.... sms tak..call pun tak...tanya khabar??hurm ..langsung tak ......relaks la beb, kalau benda baik,why not aku share dgn kamu...tapi bukan lah all the time aku nk citer psl keje aku jer.. hurm....time2 mcm ni la baru aku kenal.....yg mana kawan...yg mana sahabat ....yg mana teman... (maksudnya sama ..tp berbeza... how? Lu pikir la sendiri.... ;)    )

itulah serba sedikit...pengalaman baru...mengajar erti kehidupan ...ya .. baru lebih kurang sebulan.. cabaran spt inilah dinamakan kerja... and i hope i do not regret what i'm done... new experience will guide me to become a better person ... AMIN~



3 comments:

LYNN said... [Reply to comment]
December 13, 2010 at 8:42 AM

ko keje katne skrg?dh wat fulltime insurans ke?pe pun all the best k!!!

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.