kalau lah K.A.H.W.I.N itu semudah A.B.C



"kau tu bila lagi majlis nyer?" .. "bila ko nk kawen?" .. "bila kenduri kahwin ko pulak"


huh .. soalan2 cepu emas diatas biasanya akan kedgran oleh si bujang yg belum berkahwin.penatkan nk dgr?letih telinga .. kalau lah telinga boleh bercakap, dh lama dia sound siapa2 yg tujukan soalan tu pd tuannya.uhh .. mulut pun tak mampu nk jwb.kalau ikutkan,mau jer RECORD jwpn2 soalan tu, pastu tekan PLAY utk diorg.puas hati!!

ya ..kebanyakan sepupu2 belah abah & mak dah kahwin.anak2 jiran yg sebaya dan muda dari aku pun dah selesai.sudah sampai jodoh mereka .. jadinye .. kahwin lah. (tak perlu la nk keluarkan kata2 sinis atau pndang serong kan??!! )


baru-baru ni aku melawat jiran aku kat flat.anak2 dia yg sebaya dgn aku dh kahwin.mkcik tu borak2 dgn mak.tgh sedap2 aku dgn kakak tgk Tirai AF8, mkcik dok tanya "ina,ija bila lagi?" .. erm .. kami senyum ajela.sbbnye dh penat la nk jwb soalan gitu.

then yg paling hati ni sakit & agak marah bila dia tanya "memang pakat2 tak nak kahwin ke masing2?" .. uhh.. berapi la jugak kan soalan tu.nak je jawab "makcik nak sponsor ke?" .. or .. "esok saya kahwin la~" .. tp masih lagi ada hormat&adab pd org tua2.senyum aje la yg mampu. haiii .. kalau lah kahwin tu semudah A.B.C , mencari psgn hidup semudah mengira 1,2,3 .. aku dh kahwin awal dah.jodoh pertemuan di tangan Allah.takkan la aku nak Nabi tidak mengaku aku sbg umatnya??rasional lah skit bila bertanya tu.huh!


bukanlah tak pernah usaha.tp kegagalan hubungan yg pertama buat aku lebih berhati2.hubungan yg kedua pulak aku rs mcm tergesa2..jadinya i just follow the flow.doa itu wajib.tiap2 hari lepas solat, doa utk dikurniakan sang suami yg soleh dan penyayang tidak dilupakan.usaha dan doa perlu seiring.tp biarlah dlu.hidup skrg pun masih terumbang ambing.soal kerja,soal famili,soal diri sendiri.tapi .. kalau dah jodoh itu sampai, aku sendiri takkan mengelak.jadinya .. Allah tahu apa yg terbaik buat kita.kita hambanya teruskan berusaha,berdoa dan tawakal padaNya. .. oh .. restu ibu bapa juga penting ya~ ;)



percaya pd ketentuan Illahi.
berkat doa kawan2 juga dihargai .. mana tau smpi jodohku.. kahwinlah~...dgn siapa?jeng3 ....


6 comments:

aizuemi said... [Reply to comment]
March 16, 2010 at 7:20 PM

ye.. betul tu.. skrg jawapan sy bila org tny bila mo kawen.. 2 tahun lagi.. if tny bulan 5 sy akn jawab, 1 tahun lagi...

skyways-yana said... [Reply to comment]
March 17, 2010 at 10:19 AM

kalau tanya akak plak..jawapan akak...kad dh print dh...tinggal tarikh ngn nama pengantin lelaki jer blum letak g...hahaha...then trus diorg senyap...phm sendiri ler...aku dh bosan ngn soklan tu...

Aida Arisya said... [Reply to comment]
March 17, 2010 at 12:14 PM

huahuahuaa..sama laa kita...
klu aida akn jwb...1 cam kak yana jwb tu..then 1 lg...insyaallah..klu xde aral akhir tahun..(tp x tau laa tahun bila...hahahhaa)

lin muhamad said... [Reply to comment]
March 17, 2010 at 3:21 PM

TAKPE ija..ada jodh sampai masanya, kawin gak..janji jgn lupe jemput dah ler..kang aku majuk aaa

Okie dOkie said... [Reply to comment]
March 17, 2010 at 4:25 PM

xpe kak, kalau dah smpai seru,
sure kahwin punya.
aten doakan akak dapat pasangan yang soleh.
(=.~)v

iejaZin said... [Reply to comment]
March 23, 2010 at 1:35 PM

zue : ehe .. at least zue dh cpai 1 peringkat..kira selangkah aje la lagi. ;)

kak yana : erm.itulakan.. nk jwb gitu.. tp tak terkeluar plak dr mulut ni. O.O

aida : hahah .. good answer .. akhir tahun.jat nk ckp tgh tahun la .. :P

lin : sure lah aku jemput.tp ko tu la ..dtg ke tak? :P

aten : amiiiin~

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.