"terima kasih cikgu"

GURU OH GURU

Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki

Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara

Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka

Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa

Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979



Nostalgia waktu sekolah


"banguuuuun... terima kasih cikgu!" -teringat lagi aku waktu skola dlu .. abes jer sesuatu subjek, ketua kelas/darjah 'mengalun' kan kata keramat tu .. hah .. keramat ker? :P .. teringt nostalgia semasa di sekolah .. "angkat tangan .. jatuh .. angkat tangan ... jatuh" - ini plak masa nak beratur sebelum masuk kelas .. aku yg dlu kira agak tinggi dan besar ..slalu kene baris kat belakang...


suasana bilik darjah - gambar hiasan


biasalah .. masa kecik .. cikgu yg baik2, cantik & hensem menjadi cikgu kesayangan .. takde apa2 pun .. suka jer nak jumpa cikgu kat bilik guru .. tapi bukan aku .. dulu.. aku seorg budak yg pendiam & pemalu .. cikgu kata aku diam2 ubi berisi .. result pekse??alhamdulillah .. antara top 5 dlm darjah (ini bukan kes puji diri sendiri tau .. hakhak)..skolah dkt skali dgn rumah .. waktu rehat boleh je balik rumah.. tangga dan lif jadi permainan .. nakal?taklah .. sbb bosan dgn makanan di kantin skolah ..


sungguh sabar cikgu mengajar - gambar hiasan



masuk sekolah menengah, sedikit nakal .. iyelah, baru nak kenal dunia remaja.. mungkin terikut2 dgn rakan rapat aku ketika itu .. smpaikan ditangkap oleh Pn Normadiah .. jumpa lah dgn Ms Ruby; pengetua sekolah .. dan tak semena2 mak dan abah tau .. malu .. sbb tak pernah buat salah kat skolah .. nasib baik tak kena hukuman teruk .. amaran je.. alhamdulillah .. result pekse aku masa ni pun ok .. bersaing dgn budak2 bukan Melayu mmg satu cabaran (almaklumlah .. diorg mmg terer).. kira berlawan lah jugak .. persaingan sihat ;) .. dan makin hari aku makin nak berubah .. rakan rapat aku masa tu dh pindah sekolah .. Cik Nurafizah & Ustazah Norihan lah yg bnyk bg nasihat .. akhirnya lps dpt result yg agak baik .. aku pindah sekolah . ramai yg membantah..tapi aku rs aku kene berubah~


sekolah baru.. pengalaman & kwn baru .. mula2 kekok .. tak biasa dgn senior & budak2 lelaki ..haha .. lama2 dh biasa .. subjek makin susah .. tp cikgu2 kat sini smuanya berdedikasi .. sanggup ajar kelas tambahan tanpa duit tambahan .. tiba waktu SPM.. paling aku ingt - paper Math .. aku terlupa jadual yg ditunda .. Pn Siti yg call aku .. bergegas ke skolah .. mula2 takut jgak tak dpt smpi cpt (jln sgt jem!!).. tp alhmdulillah .. Allah permudahkan perjalanan ..dan paper Math I tu sgt mudah ..


zaman sekolah menengah


masuk U .. uhh .. berat jgak cabaran .. dr tahun ke tahun .. ada jgak lecturer fav. .. dan akhirnye smpi la ke final project.. sgt2 tension smpi extend 1 year .. uhh .. sgt2 bersyukur .. dpt jgak lepas utk final project .. amat2 berterima kasih pd penyelia aku ms tu .. encik suhaimi .. sgt2 aku tak lupa jasa dia ..


untuk cikgu2 SKBTC , CPR , TIKL dan UTM :



Teachers

A good teacher is like a candle

it consumes itself to light the way for others

the mediocre teacher tells
the good teacher explains
the superior teacher demonstrates
the great teacher inspires

and you're the one who inspires me!!



Terima Kasih Cikgu





iejat : nak wish selamat hari guru kat kakak aku : Nurzafrina Md Zin .. semoga jadi cikgu yg terbaik!! ;)



1 comments:

Devi da Lil' DeviL Photography said... [Reply to comment]
May 28, 2009 at 11:33 AM

hi babe, nice old pictures.

minta tolong..boleh tolong comment pasal mcd kat my blog? http://devidalildevilphotography.blogspot.com/2009/05/ever-come-across-time-when-you-are-in.html

thanks a lot..have a nice day!

promo

Related Posts with Thumbnails

Back to Home Back to Top [ Life is Learning ]. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.